уторак, 13. јул 2021.

ULUS - Godišnja izložba sekcije proširenih medija ULUSa “To se nije dogodilo!”

 

Višnja Janošević



ULUS u gostima/u  bioskopu  Balkan OTVARANJE 15.07. u 19h

 

 

Otvaranje izložbe “To se nije dogodilo!” sekcije proširenih medija ULUS-a u saradnji sa bioskopom Balkan nudi presek savremene umetničke produkcije izvodjačkih umetnosti.

 

Dok su Treveleri (Travellers) pre jedan vek operisali dadaističkim dekonstrukcijama ranih medijskih formi, dobacujući jezičke vratolomije u lice publici i obrušavajući se na društvene konvencije,

 

 

Ideology Of Stereotype Aleks Zain

GLEDAĆEMO:

 

19:00 Višnju JANOŠEVIĆ - pesnikinju neobuzdane energije, autorku “Sna u vrućoj sobi”, oniričnu, čudnu, nesvakidašnju recitatorku svojih rima i ne-rima, japanološkinju, neuhvatljive poetike, pouzdanog ritma, protiv svih konvencija.

 

Performera Aleksa ZAINA u svom radu “Ideologija stereotipa”, koji izaziva publiku da se suoči sa sopstvenim stereotipima, kao i da kroz aktivno učešće u performansu kreira kolektivni transparent sastavljen od svih ’fioka’ u koje smo nevoljno stavljeni, iz kojih takodje delujemo na društvo u celini, kao i ono na nas.

 

“Ja nemam konkretno rešenje da vam ponudim. Imam samo svoje telo. Evo vam ga.” poručuje umetnik.

 

Markiza i Dekadenca

19:20 Markizu DE SADU i DEKADENCU u STOTINU MU BOGOVA –“Slepstik dve luftike protivne svemu” u kome etablirane zvezde beogradskog noćnog života poznate po samostalnim nastupima, radu u kolektivu Efemerne Konfesije i duo spektaklima, razvijaju tračeve bez kojih epoha ne bi bila u Zenitu, prosipaju čaj po izložbi, a možda i iskazuju koju reč plemenitu. Te dve impersone prizvaće duh Barbarogenija, avaj, te pokazati zašto Evropa umire i koja je od njih dve mondenija.

Joana vizual

 

19:45 Performans Ubijanje Snova (Killing Dreams vol.2) autorke Joane KNEŽEVIĆ koji postavlja pitanja kako su naši snovi, želje, maštanja pa i potencijalne akcije efektirane raznim dogadjajima koji nam se neplanirano dešavaju u životu i istorjiskim kontekstima na koje nismo mogli da utičemo?

 

Prekidi potencijalne, kolektivne  mogućnosti da želimo nešto, ideje da menjamo, stvaramo pa i većina da konačno odraste, može biti okončana na najbrutalniji način. ,,Kupite žvake,…da li biste bili dobri da kupite žvake?”

 

Muzika: Katarina Ranković Performeri: Julie Le Lay, Olga Uzikaeva, Katarina Bućić,

Vladimiri Čubrilo, Ana Obradović, Marija Stanković, Joana Knežević, Lidija Antonović

 

Nektan Natas avizual

20:50 Marca NEKTANA uz koautorku Natašu MILOJEVIĆ (produkcija Nektan Art.) u “Inkarnaciji dvopolnika metakozmosa”.

 

Pritisnuti globalnom situacijom u kojoj ne pronalazimo izlaz, jedino svetlo i način je transcendiranje duha i tela, te pronalaženje slobode na nekom višem planu, smatraju autori inspirisani manifestom Zenitizma, posebno prvim delom u kojem svoje ideje iznosi Ljubomir Micić. ”Uzlećemo DANAS! Čovek se sjedinjuje sa Umetnošću i postaje NADŽIVOT! Osluškujemo svoje najskrivenije dubine. Čovek puca i uzdiže se, da bi pronašao distancu... Duša čoveka izgara, spaljena, traži KOLA ZA SPASAVANJE. Čovek je stvorio Boga iz sopstvene slabosti – a sada se mora uzdići iznad nje...”

 

21:45  video snimak Kralja Čačka iz SKC Kragujevac u kome možete čuti nešto više o panikmetru, čeličnom vešu, skokovima agresivnoh jona, mukotonama, obrtanju Planete, merama zaštite od svega ovoga i istraživanjima vanzemaljskog porekla


 

Na izložbi koja će biti otvorena do 05.08. 2021. publika će imati priliku da pogleda i tematsku celinu posvećenu zenitističkom pozorištu Treveleri / Zabrežje mladoZenitizam.

 

PRATEĆI PROGRAMI:

 

17.07. od 14h  kordinatori vode kroz postavku

 

16.07., 18.07.  i 19.07. od  18 -19h predstoje razgovori sa umetnicima koji učestvuju na izložbi. 


Нема коментара:

Постави коментар