понедељак, 5. јул 2021.

III FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA

 


TREĆI  FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA od 21. do 25 JULA U KOMBANK DVORANI, BIOSKOPU NA OTVORENOM I ONLINE PLATFORMI MojOFF

 
NA PROGRAMU "TRIJUMF" REDITELJA EMANUELA KURKOLA;  DRAMA "IBRAHIM"; KOMEDIJA "DVA ALFREDA", ALI I KLASICI HANKEOV "PIJANISTA" I BRESONOV "NOVAC" U OKVIRU PARALENOG PROGRAMA


ZATVARANJE UZ DRAMU „POD ZVEDAMA PARIZA“ SA  ČUVENOM KATRIN FRO POZNATOJ PO ULOZI FRANCUSKE DIVE MARGARETE DUMON
 

  
OTVARANJE  21. JULA U BIOSKOPU NA OTVORENOM  NA KOSANČIĆEVOM VENCU

DEO FESTIVALSKOG PROGRAMA U KOMBANK DVORANI OD 22. DO 25. JULA

 
 


 
Najaktuelnija dela francuske kinematografije iz 2021. ali i prošle godine zaživeće ove godine na velikom platnu u okviru trećeg Festivala francuskog filma, koji će biti održan od 21. do 25.jula na tri lokacije: u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu, u Kombank Dvorani, ali i na online platformi MojOFF.  Festival francuskog filma pružiće domaćoj publici 8 izvanrednih  francuskih filmova, među kojima će biti i deo ekskluzivnih ostvarenja filmske selekcije u Kanu, dok će u okviru paralelnog programa biti prikazani francuski klasici, tačnije četiri filmska ostvarenja iz ove kategorije -filmska dela čuvenih reditelja Mihaela Haneke (Michael Haneke)  i Robera Bresona (Robert Bresson ). Omaž francuskom filmu u okviru festivala biće održan u organizaciji Francuskog instituta, Kombank Dvorane i MCF MegaCom Film-a.

 

Festival počinje  21.jula u 21h u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu, a u iščekivanju filma otvaranja, za sada je poznato da će   poslednjeg dana festivala biti prikazan film „Pod zvezdama Pariza“, koji dolazi od nemačkog reditelja Klausa Dreksela (Claus Drexel) poznatog po naslovima Porodične veze, Na ivici sveta, Amerika. 

 


Glavne uloge poverene su francuskim glumcima  Katrin Fro (Catherine Frot) glumici i piscu  široj javnosti poznata po filmu Margarita iz 2015. u kojoj je tumačila ulogu slavne francuske glumačke dive-  Margarete Dumon ( Margaret Dumont) ; zatim glumica i reditelja Dominik Fro (Dominique Frot ) i Mahmadi Iafa (Mahmadou Jaffa) poznat po aktuelnoj francuskoj seriji „Obećavam ti“.

 

Radnja filma prati Kristinu koja je beskućnica u Parizu. Jedne zimske noći zatiče Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka, koji jeca ispred svog skloništa. Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emocionalno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

 

Između ostalih na festivalu će biti prikazana drama, sa elementima komedije "Trijumf" iz 2020. reditelja Emanuela Kurkola (Emmanuel Courcoul), francuska drama „Ibrahim“, komedija „Dva alfreda“ kao i klasici Hanekeov „Pijanista“ i Bresonov „Novac“.

 



Tradicija kumstva festivalu se nastavlja, a ove godine kum će biti Vladimir Perišić.

 

Detaljan program festivala biće predstavljen na konferenciji za medije, koja će biti održana u Kombank Dvorani 15. jula.

 

Ovogodišnji partneri festivala su Ministartsvo kulture Republike Srbije, Opština Stari Grad. TV 5 Monde, Unifrance i MojOFF.


 

Нема коментара:

Постави коментар