петак, 30. јул 2021.

NIŠVILLE JAZZ FESTIVALA 2021- KORAK UNAZAD

 


Predstojeći Nišville jazz festival održaće se od 6 do 15. avgusta 2021, a glavni festivalski program će biti održan od četvrtka do nedelje, od 12 do 15. avgusta 2021. godine na Platou niške Tvrđave. Za 10 dana trajanja festivala biće izvedeno 300 programa na kojimaće nastupitioko 1.000 izvođača! Osim Glavnog programa na Platou Niške tvrđave, događaji će se odvijati na raznim scenama Niša - River stage, Midnight Jazz dance, Open stage, Welcome stage. Na tim pozornicama će nastupati grupe Šinobusi, Zašto Kafka?, Bas i stega, Nesvrstani, Prljave sestre, Baswing, Popečitelji, Highlanders, kao i Sana Garić, ili hrvatska pevačica Natalee. 

U Kulturnom centru Beograda, danas u petak, 30. jul u 12 sati održana je pčress konferencija povodom ovogodišnjieg Nišville Jazz Festivalae kojii će se održati od 5. do 15. avgusta (glavni program od 12. do 15. avgusta) 2021. godine u Nišu.

Na press konferenciji govorili su:


- IVAN BLAGOJEVIĆ, direktor Nišville Jazz Festivala,
- MILAN STANKOVIĆ (Sevdah Baby), izvođač / učesnik glavnog programa
- JOVANA MIŠIĆ, projekt koordinator organizacije L`Air des Balkan, partnera Nišville fondacija iz Francuske na projektu ROJAZE - Roma Jazing Europe podržanog od EU programa Kreativna Evropa. 

Iako najavljeni kao glavne zvezde 12. avgusta na otvaranju glavne selekcije festivala, bend Earth, Wind & Fire Experience i čuveni Al MekKej morali su da otkažu svoje učešće na džez manifestaciji, usled bolesti nekih od članova grupe.

Festival se održava uprkos sve manjim budžetskim davanjima. Održaće se omaž Džimiju Hendriksu (Stenli Džordan) i Pjacoliji. 

Bivši član grupe "The Rolling Stones" roker Deril Džons takođe je jedan od aduta na džez programu, koji će nastupati sa američkim sastavom "Stone Raiders" i kolegama Vilom Kahunom i Žan Polom Borelijem. Svirao je sa legendom džeza Majlsom Dejvisom, i kako kaže Blagojević, Džons vapi da svira džez, a ne stalno rok muziku.

Ako se nastavi ovakav maćehinski odnos državnih institucija prema ovom respektabilnom festivalu najavljeno je njegovo tramsformisanje u finansijski održivi format, a i seljenje u sredinu koja će pokazati više razumevanja prema ovoj ideji, Slogan festivala "Step back", prema definiciji termina iz košarke kada se ide korak unazad da se izbegne blokada, kako je objasnio Blagojević, odnosi se na problem festivala čiji je budžet ove godine umanjen za 11 miliona dinara.

"Na samom Nišvilu fale nam velike zvezde, a ovaj događaj je po obimu sličan jednom Exitu. Opet, lakše je dovesti jednog di-džej izvođača koji sam izađe na scenu, podigne ruke i pušta muziku", izjavio je Blagojević.

Milan Stanković, lider fank grupe Sevdah Bab , učesnik je Nišvilla 13. avgusta. Na pres konferencije on je rekao: .

"Bio sam veoma prijatno iznenađen kada sam dobio poziv od direkcije Nišvilla da nastupam, zaista je velika čast, tako da se radujem koncertu." 

Na konferenciji, iako najavljen, nije se pojavio Jovan Jova Radovanović, iz "Sedmorice mladih", koji je morao da ode u bolnicu usled manje ozbiljnog problema. Nagrada za životno delo biće mu uručena 11. avgusta u Jazz kući u Nišu. Dan kasnije izvćee svoj program u Nišu.

Nišville jazz teatar kao poseban segment pozorišnog festivala od 6. do 9. avgusta donosi  8 predstava, od kojih je čak 7 starnih. Direktor Ivan Blagojević će režirati festivalsku produkciju - mjuzikl "Fantom iz opere" Endrua Lojda Vebera, za sam kraj pozorišnog programa 09.08, u saradnji sa Art Centrom Polifonija iz Severne Makedonije i Nišville fondacije.

"Nišville Movie Summit" od 8. do 15. avgusta predstavlja filmski program igranih i dokumentarnih ostvarenja, od skoro 100 naslova u pet zasebnih celina, a program "Striporama" je međunarodni festival stripa i pop kulture na Niškoj tvrđavi.

Projekt koordinator organizacije "L`Air des Balkan" - Jovana Mišić, kao prijatelj festivala, partner Nišville fondacije iz Francuske, predstavila je projekat "ROJAZE - Roma Jazzing Europe" podržan od EU programa Kreativna Evropa.

Nakon press konferencije u12:30 održan je i tradicionalni Nišville promo live program na Platou ispred Kulturnog centra Beograda kod fontana (Trg Republike 5), sa početkom u 12:30h, na kojem su nastupili:

JAZZYSAD COMBO sastav, autorski bend koji od 2016. godine nastupa u sastavu Milan Petrović – klavijatura, Nagy Lehel – saksofon, Milan Mutaović – gitara i Jazzysad – gramofoni i ritam mašina. Bend na nastupima svira svojevrsnu mešavinu džeza sa elementima fanka, soula i elektronske muzike, takozvani nu jazz koji dopušta slobodnu interpretaciju i improvizaciju.



Do petka, 16. jula aktuelna je promo cena Kompleta ulaznica od samo 3.000 dinara za 25 koncerata u centralnom festivalskom postoru.

Od subote, 17. jula Komplet ulaznica će koštati 4.000 dinara, a u prodaji će biti i Pojedinačne ulaznice po ceni od  1.750 dinara za jedno veče.

Na ulazu ko nema potvrdu o vakcinaciji ili preležanom kovidu19 moraće da urade brzi antigenski test po subvecionisanoj ceni od 300 rsd. 



Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži Ticket Vision u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na https://www.tickets.rs/program/nisville-komplet-2021-1394?lang=sr

Prodajna mesta: https://www.tickets.rs/partners

Napomena:sve ulaznice koje su kupljene za Nišville 2020 u mreži Ticket Vision validne su i za ovogodišnji festival!

Нема коментара:

Постави коментар