четвртак, 08. јул 2021.

49. Filmski festival u Sopotu- U predvorju jubileja


 Četrdeset deveto izdanje Filmskog festivala u Sopotu biće održano od 11. do 17. jula u Centru za kulturu Sopot.

„Statueta slobode“ se dodeljuje traje kao priznanje za slobodnu umetničku misao i dugotrajno obeležje najboljih u filmskom stvaralaštvu. Ova  statueta je ovih dana narasla do zauvek vidljive skulpture, na najvažnijoj sopotskoj lokaciji – ispred bioskopske sale Centra za kulturu. Ovaj spomenik slobodi i umetnosti svečano ćemo otkriti na dan početka ovogodišnjih sopotskih filmskih svečanosti, kao znamenje naše kulturne istorije“,  tako je Aleksandar Avramović, umetnički direktor Filmskog festivala u Sopotu, najavio njegovo 49. izdanje, pojasnivši da je adaptacija za „spomenik slobode“ rađena prema Statueti slobode, čiji je autor čuveni vajar Miodrag Živković.Iako je trebalo da bude jubilarni, 50. ovogodišnji festival koji će biti otvoren 11. jula i trajaće nešto duže od prethodnih izdanja, do 17 jula, zbog prošlogodišnje pauze, u svom je 49. izdanju i pod sloganom „U predvorju jubileja“. Ove godine će publika zahvaljujući integrisanju programa, moći na jednom mestu da isprati celokupnu produkciju domaćeg filma u periodu od dve godine koje su za nama.
U toku sedam dana festivala u Sopotu biće prikazano 23 filma u takmičarskom programu, četiri filma van konkurencije, kao i četiri filma za decu. Poseban dodatak manifestaciji ove godine biće kratki filmovi mladih autora. Prve večeri na programu je „Otac“ Srdana Golubovića, a potom će se ređati i ostali filmovi nastali u dve godine u srpskoj produkciji jer prošle godine festivala nije bilo.

„Film „Uprkos magli“ je u prvobitnom prošlogodišnjem terminu trebao da bude prikazan u prisustvu autora Gorana Paskaljevića, ali on nas je u međuvremenu zauvek napustio. Zato ćemo njegovim poslednjim filmom odati poštu velikanu srpske, jugoslovenske i evropske kinematografije“,  istakao je Avramović i dodao da će tako ujedno ukazati zahvalnost i poštovanje desetinama filmskih radnika koji su se u minule dve godine preselili u večnost. On je sa posebnim pijetetom najavio i posthumno dodeljivanje „Statuete slobode“ Veri Baronijan.

Pored filmskih projekcija, Filmski festival u Sopotu će imati raznovrstan prateći program koji će, pored tradicionalnog svečanog otvaranja festivala uz defile filmskih ekipa, dodelu počasnih nagrada, koncertni program i vatromet, sadržati panel diskusiju, izložbu.

Na otvaranju nastupiće Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binićki“, a pridružiće im se i folklorna grupa KUD „Kosmaj“, a biće upriličen i defile učesnika festivala i tradicionalni vatromet. Publika na festivalu imaće priliku da pozdravi veliku umetnicu srpskog pozorišta, filma i televizije Miru Banjac, dobitnicu „Statuete slobode“. U njenu čast priređena je i izložba Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Žiri festivala  čine: reditelj Slobodan Skerić, filmski autor i producent Milan Nikodijević i scenarista Jovan Marković.


 

Pored Avramovića, na konferenciji u Skupštini grada, obratili su se i Damir Handanović, direktor Centra beogradskih festivala, Živorad Milosavljević, predsednik Odbora festivala, Suzana Anastasov Marković, direktorka Centra za kulturu Sopot.

 

Za one koji ne budu mogli da dođu u Sopot najbolje filmove festivala moći će da pogledaju 19. jula u Domu omladine Beograda, u programu Sofest plus. Filmske projekcije na obe lokacije su besplatne.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар