среда, 14. јул 2021.

Prateći program XXVIII Festivala evropskog filma Palić


 
U pratećem programu  XXVIII Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 17. do 23. jula u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, biće održane radionice za blogere, vlogere, influensere, filmske kritičare i dokumentariste, promocije knjiga i izložbe o filmu, okrugli sto posvećen slovenačkoj kinematografiji, koncerti, radionica kreiranja grafita i ekološka panel diskusija.

Ove godine na Paliću će prvi put biti organizovana radionica festivalske mreže MIOB („Moving Images Open Borders”) za blogere, vlogere i influensere iz 6 zemalja. Na ovaj način FEF prati i savremene trendove u medijskom praćenju festivala, istovremeno se obraćajući novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa širinom i bogatstvom evropskog autorskog filma.


Radionicu filmske kritike, koja će okupiti 9 mladih kritičara iz 6 zemalja, vodiće Nil Jang, selektor programa “Paralele i sudari” i “Mladi duh Evrope” na festivalu.

 

Edukativni program “Kako se gleda film – mala škola bontona je radionica namenjena deci osnovnoškolskog uzrasta od 10 do 15 godina I posvećena edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti. Namera je da se podstakne kultura odlaska u bioskope i kultura gledanja audiovizuelnih sadržaja, ali i da se svest polaznika potkrepi teorijskim znanjima iz navedenih oblasti.  Autorski tim projekta čine koordinatori programa Zoran Janković i Đorđe Bajić, organizator projekta Nemanja Boškov i koordinatorka projekta Nevena Đonlić.

 

DOKSrbija radionica dokumentanog filma na Palićkom filmskom festivalu deo je projekta godišnjeg programa radionica koje organizuje udruženje. Sarađujući sa filmskim festivalima u celoj Srbiji, cilj je da se podstakne i podrži decentralizacija nacionalne dokumentarističke scene.  DOKSrbija radionica na Palićkom festivalu fokusiraće se na aktuelnosti u dokumentaristici, produkcione aspekte realizacije međunarodnih projekata, pre svega između država različitog produkcionog kapaciteta, kao i na prelazak u online okruženje tokom faza razvoja projekata i distribucije.

 

Na festivalu će biti promovisana knjiga “Neda Arnerić: Od sna do jave, i natrag” , koja će na jedinstven način približiti čitaocima detalje iz života slavne glumice i upoznati ih sa magijom koju je širila velikim platnom. Autorka knjige i novinarka Tatjana Nježić svojom najnovijom knjigom uspela je da prikaže ne samo glumački portret Nede Arnerić već i da oslika njen put od sna do jave, i natrag. Biće predstavljena i knjiga Aleksandra Đuričića “Glogi” o doajenu našeg glumišta Nebojši Glogovcu, u kojoj će čitaoci mogu da pronađu svedočenja njegovih najbližih prijatelja, ali i ranije neobjavljivane pesme ovog glumca, koje je pisao za svoju dušu. Program posvećen izdavaštvu zaokružuje predstavljanje antologije „Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja“ našeg istaknutog filmskog stvaraoca Slobodana Šijana, koja donosi izbor tekstova u kojima naši i regionalni pisci, neretko iz veoma lične perspektive, pišu o fenomenu filma.

 

Izložba „Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1945-1970.”, biće posvećena filmskim plakatima iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije. Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova koji su nastali 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja”, „Kad budem mrtav i beo”, „Rani radovi”, „Marš na Drinu”, „Kapetan Leši” i mnogi drugi.

 

Na okruglom stolu “Dometi aktuelne slovenačke kinematografije” fokus će biti na umetničkim dometima, kulturnoj politici i produkcionim aspektima kinematografije Slovenije danas, sa posebnim osvrtom na filmove i autore/ke u programu “Slovenija u fokusu” na Festivalu evropskog filma Palić. Učesnici će takođe govoriti o filmskoj umetnosti u Sloveniji u jugoslovenskom periodu i doprinosu istaknute glumice Milene Zupančič, laureatkinje FEF PALIĆ 2021. U ovom programu učestvovaće gosti iz Slovenije - filmski poslenici i stvaraoci, predstavnici Filmskog centra Srbije i FEF Palić, a razgovor će voditi dr Ivana Kronja, filmolog, filmska kritičarka i koordinatorka Dana slovenačkog filma.


Publika će u Abaziji tokom festivala moći da prati i koncertni program, tokom kojeg će nastupiti sastavi Gordanov bluz ghetto, Perpetuum Mobile, E-Play, Nafta i drugi.

 

U okviru projekta Panona Net, u saradnji sa Gradom Vukovarom, Otvoreni univerzitet Subotica organizovaće dve radionice kreiranja grafita na platnu. Prva radionica će biti održana u periodu od 16.07. – 19.07.2021 tokom 28. Festivala evropskog filma Palić. Cilj radionice kreiranja grafita na platnu je saradnja, razmena ideja i iskustva kao i stvaranje grafita na platnu sa motivima iz oblasti filma. Tokom 4 dana trajanja radionice, grafiteri u Subotici će prisustvovati uključenjima uživo iz Vukovara gde će organizatori VukovArt festivala i umetnici iz Hrvatske u formi predavanja preneti svoje iskustvo u izradi grafita i murala. Kreirani grafiti na platnu će nakon radionice biti izloženi na Velikoj terasi na Paliću u formi izložbe.

 

Jedan od pratećih programa biće i panel diskusija „Koncept upravljanja otpadom u Subotičkom regionu i Zelena agenda EU za Zapadni Balkan“, u skladu sa orijentacijom Festivala evropskog filma Palić da tematizuje pitanja od značaja za životnu sredinu, i naročito Palićko jezero. 


Ovogodišnje, dvadeset osmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se u tradicionalnom festivalskom terminu, od 17. do 23. jula na Paliću i u Suboticu, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival se ove godine održava na više lokacija među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka. Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Mnogi od filmova imaće svoju srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

Нема коментара:

Постави коментар