среда, 28. јул 2021.

Predstavljamo Takmicarski program – dokumentarni film XXVII Sarajevo Film Festivala

 

16 filmova u konkurenciji, 8 sjetskih premijera

 

 

U Takmičarskom programu – dokumentarni film XXVII Sarajevo Film Festivala, prema izboru selektorKe Rade Šešić, 16 je filmova: 8 filmova će u Sarajevu zabeležiti svetsku, 1 evropsku, 6 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

 

“Uvek je veliko pitanje – što čini jedan film dobrim – što ga izdvaja od drugih. Naša selekcija je vrlo ekskluzivna jer imamo samo 11 prikazivačkih temina i statistički gledano, od 156 pregledanih filmova, tek 10 posto može ući u selekciju. Ovogodišnja festivalska filmska žetva je vrlo dobra, imamo puno ozbiljnih filmova, neki su zaista velika dela, rezultat dugoročnih istraživanja i kreativnih filmskih opservacija. Imamo dosta filmske originalnosti i svežine unutar selekcije, novih ideja, novih pogleda na svet oko nas. Nekoliko filmova donosi metafizičku dimenziju sveta kojeg određeni autor promatra u vremenu i prostoru…”, kaže Šešić o ovogodišnjoj selekciji.

 

Predstavljamo 16 filmova u Takmičarskom programu – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala, koji su u konkurenciji za nagrade:

- Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film (novčanu nagradu u iznosu od 3.000 € obezbeđuje Vlada Švajcarske);

- Nagrada za ljudska prava (novčanu nagradu u iznosu od 3.000 € obezbeđuje Kraljevina Holandijee);

- Specijalna nagrada žirija (novčana nagrada u iznosu od 2.500 €).

 

 

SVETSKE PREMIJERE

 

BOSANSKI BRODVEJ

Hrvatska, 2021, 30 min.

Režija: Jasmina Beširević

 

Šesnaest mladih glumaca odabrano je da učestvovuje u brodvejskom mjuziklu koji etablirani američki umetnici postavljaju u Bosni i Hercegovini. Mnogi od njih sanjaju o karijeri izvan ovih prostora i svi kreću u probe s velikim entuzijazmom i očekivanjima. Međutim, kako se bliži premijera, njihovo raspoloženje se menja jer postaju svesni da ih čeka povratak u "običan" život.

 

DISTURBED EARTH

Bosna i Hercegovina, Španija, Severna Makedonija, 2021, 71 min.

Režija: Kumjana Novakova, Guillermo Carreras-Candi

 

Mesto u tišini na kojem je prošlost zarobila sadašnjost. Korak po korak, kolektivna bol preuzima pejzaž, prostor, grad. Na kraju, ulazi u nas. Srebrenica postaje stvarnost današnjice, i naša vlastita stvarnost.

 

DIVE / DÍVÁK

Mađarska, 2021, 80 min.

Režija: Máté Kőrösi

 

Szani, Tina i Emese, ili "dive", kako same sebe vole da zovu, dvadesetogodišnjakinje su koje satima mogu da pričaju o kozmetičkim preparatima, odeći i profilnim fotografijama. Mladi reditelj Máté odluči da ih prati svojom kamerom dok ne diplomiraju kako bi otkrio šta se krije ispod njihove savršene šminke. Učeći jedna od druge, one počinju da sazrijevaju i da se ponašaju kao odrasle osobe.

 

HORIZONT

Hrvatska, 2021, 25 min.

Režija: Tanja Deman

 

Intimna priča o moru u doba ekološke krize. U kolektivnoj imaginaciji morska pučina i daleki izolovana ostrva mesta su čežnje, kontemplacije, bega, pa i spasa. No, mogu li da ona još uvek ponuditi beg u vremenu globalnog zatopljenja i zagađenja? Ovaj filmski esej, snimljen na najudaljenijem izolovanom ostrvu Jadrana, posmatra praiskonski morski pejzaž i slojevite ekološke promene mora koje ga okružuje.

 

ISTI SAN / ACELAȘI VIS

Rumunija, 2021, 29 min.

Režija: Vlad Petri

 

Doru je rumunski vojnik i prvi put je raspoređen u misiju u Afganistanu. Laila je mlada Afganistanka. Nakon kratkog susreta, njihove sudbine se prepliću. Na granici između dokumentarnog i igranog filma, ISTI SAN priča je o vojniku obeleženom brutalnošću rata i mladoj devojci koja se zatekla na krivom mestu u krivo vreme. Reditelj kombinuje arhivske snimke rata u Afganistanu s onima koje je sam snimio za potrebe ovog filma, a koji govori o okrutnosti rata, kako iz perspektive okupatora tako i iz perspektive civila pogođenih sukobom.

 

KAD SMO MI BILI ONI / WHEN WE WERE THEM

Bosna i Hercegovina, 2021, 15 min.

Režija: Danis Tanović, Damir Šagolj

 

Okruženi minskim poljima i ruševinama, zaostalim iz rata u Bosni i Hercegovini, hiljade migranata zaglavljeno je u severnom delu te ratom razorene zemlje. Šatori koje podižu u šumama ili napuštenim zgradama iz socijalističkog perioda ne mogu da ih zaštite od oštre bosanske zime. Teško dolaze do hrane, odeće, ogrevnog drveta i sredstava za komunikaciju, ali ništa nije tako teško kao svakodnevno kršenje njihovih ljudskih prava.

 

NEDJELJOM / EVERY SUNDAY

Kipar, 2020, 24 min.

Režija: Keti Papadema

 

Grupa kućnih pomoćnica sa Filipina na Kipru se priprema za naticanje u lepoti u organizaciji njihove lokalne zajednice. Za organizatore i učesnice naticanja to je prilika da se redovno okupljaju tokom svog jedinog neradnog dana u sedmici, redefinišu svoj položaj migrantskih radnica u kiparskom društvu i obnove vlastiti individualizam. U međuvremenu, policija traga za serijskim ubicom čija su meta strane radnice i njihove kćeri. Budući da se među žrtvama ubistva nalaze i četiri Filipinke, zajednica se okuplja da im odaju počast.

 

ŽŽŽ (ŽURNAL O ŽELIMIRU ŽILNIKU)

Srbija, 2021, 90 min.

Režija: Janko Baljak

 

Road movie dokumentarac kroz poluvekovnu filmografiju Želimira Žilnika. Ali i putovanje kroz istoriju Jugoslavije, zemlje koje više nema. Specifičnim stilom dokumentarne drame koji je godinama gradio, Žilnik je snimajući niskobudžetne filmove decenijama uspeo da ostane angažovan i hrabar ali iznad svega slobodan. Pratimo napore njegove ekipe da završe film SLOBODA ILI STRIP koji je prije 50 pre godina cenzura zaplenila a koji je nedavno slučajno pronađen. Priča o neprekidnoj borbi za obespravljene socijalne i manjinske grupe koje su neprekidno glavni junaci Žilnikovih filmova.

 

EVROPSKA PREMIJERA

 

SUNNY / MZIURI

Gruzija, 2021, 67 min.

Režija: Keti Machavariani

 

Bivša nastavnica Sunny za život zarađuje intervjuišući ljude za potrebe različitih društvenih istraživanja, a taj posao jedino je što je spašava od potpune samoće i omogućava joj da ima kakav-takav društveni život. Sunny nas vodi kroz uske ulice ružnih delova Tbilisija, pokazuje nam različite stanove, kuće i druge stambene objekte i omogućava nam da čujemo mišljenja Gruzijaca o aktuelnim političkim i društvenim temama i saznamo čemu se oni nadaju.

 

REGIONALNE PREMIJERE

 

LES ENFANTS TERRIBLES / YARAMAZ ÇOCUKLAR

Turska, Francuska, Njemačka, 2021, 93 min.

Režija: Ahmet Necdet Çupur

 

U jednom selu na jeveroistoku Turske Mahmut  želi da se razvede od svoje tek venčane supruge. Istovremeno, njegova sestra Zeynep upisuje javnu srednju školu i zapošljava se u fabrici. Protivno željama njihovog oca, Zeynep želi da ode iz sela i upiše fakultet. Njihove želje postaće okosnica sukoba u njihovoj konzervativnoj porodici, ali i zajednici koja nije navikla da ljudi žele ono što zaista žele Mahmut i Zeynep. Intiman film njihovog starijeg brata Ahmeta Necdeta Çupura, koji je napustio selo pre dvadeset godina kako bi upisao studije, NEPODNOŠLJIVA DJECA je priča o međugeneracijskom sukobu, kao i sukobu između prošlosti i sadašnjosti.

 

LOOKING FOR HORSES

Bosna i Hercegovina, Holandija, Francuska, 2021, 88 min.

Režija: Stefan Pavlović

 

LOOKING FOR HORSES film je o prijateljstvu između filmskog autora i ribara koji je izgubio sluh tokom rata u Bosni i Hercegovini nakon čega se povukao na jezero gde vodi usamljenički život. Filmski autor, čiji su roditelji poreklom iz BiH, s mukom govori maternji jezik zbog toga što izraženo muca. Uprkos njihovim govornim i slušnim ograničenjima, dok dele život kraj jezera punog velikih somova, okruženog divljim konjima, tišinom i opasnim olujama sa grmljavinom, između mladića i ratnog veterana razvija se snažna veza.

 

POMIRENJE / ODPUŠČANJE

Slovenija, Srbija, Crna Gora, Kosovo*, 2021, 82 min.

Režija: Marija Zidar

 

Osamnaestogodišnja devojka ubijena je u ogorčenoj porodičnoj svađi u planinama Albanije. Njen ožalošćeni otac izložen je pritisku lokalnog biskupa i predsednika jedne nevladine organizacije iz glavnog grada ne samo da uhapšenom ubici i njegovoj porodici ponudi hrišćanski oprost već i da se, u skladu s Kanunom, vekovnim plemenskim kodom ponašanja, izmiri s njima.

 

POTREBA ZA MRŽNJOM

Srbija, 2020, 81 min.

Režija: Filip Čolović

 

Intimna ispovest reditelja o gubitku brata koji je svirepo ubijen u tuči ispred jednog beogradskog splava. Kroz ovaj i druge slične slučajeve u kojima su na razne načine, bez ikakvog razloga, stradali ljudi, reditelj istražuje korene tog bezrazložnog nasilja. Potreba za mržnjom je dokumentarac o tome kako se stvara i širi mržnja i kako smo, kao društvo, lako pristali na nasilje koje nas okružuje.

 

SOLDAT AHMET

Austrija,  2021, 76 min.

Režija: Jannis Lenz

 

Ahmet je poslušni sin turskih imigranata, izdržljivi bokserski šampion i verni vojnik koji je posvetio život "služenju austrijskom narodu". U životu je naučio da se prilagodi i ispunjava tuđa očekivanja. Želja da opet bude veran sebi navodi Ahmeta da ispuni svoj davnašnji san i počne da pohađa časove glume gde ga ohrabruju da istraži i ispolji vlastite slabosti. Ali to je lakše reći nego učiniti. Ahmet od detinjstva nije plakao, a što se više trudi da odbaci tradicionalne rodne uloge, tim njegova borba sa samim sobom postaje sve teža.

 

TVORNICE RADNICIMA

Hrvatska, 2021, 105 min.

Režija: Srđan Kovačević

 

Hrvatska, 2005. Fabrika alatnih mašina zauzimaju njeni zaposlenici i postavljaju jedini primer uspele radničke okupacije u postsocijalističkoj Evropi. Deceniju nakon tog prelomnog događaja, buntovni radnik koji je predvodio radničku okupaciju pokušava da spriječi gašenje proizvodnje u okupiranoj fabrici. Održavanje proizvodnje zavisi od spremnosti radnika da se žrtvuju kako bi zaštitili svoja radna mesta od pretnji bešćutne ekonomije. Reditelj Srđan Kovačević pet godina je dokumentovao lične priče radnika koji se bore da svoju nekada prestižnu fabriku održe na životu.

 

BH. PREMIJERA

 

PEJZAŽI OTPORA

Srbija, Francuska, Nemačka, 2021, 95 min.

Režija: Marta Popivoda

 

Film PEJZAŽI OTPORA beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu. Dok Sonja priča, putujemo kroz pejzaže njene revolucionarne mladosti – šume i planine Srbije i blatnjavi teren Aušvica, zabeležene onako kako izgledaju danas – kao i kroz njen mali stan u centru Beogradu, gde živi s mužem i mačkom.

 


XXVII Sarajevo Film Festival biće održan od 13. do 20. augusta 2021.

Нема коментара:

Постави коментар