уторак, 6. јул 2021.

BELEF 2021. - Elina Garanča i Opera SNP

 


Tekst: Gordan Gorunović

Video: Danica Lazović


 

Beogradska letnja scena sa sloganom: “Beograd živi” je u nedeljni suton 4. jula na stadionu Tašmajdan prvi put ugostila opersku divu Elinu Garanču iz Letonije, koju smatraju najboljom Karmen današnjice. Na svetski operski tron krenula iz rodnog grada Rige, preko Frankfurta, Beča i Minhena, da bi stigla do Londona i Njujorka, a sada je prvi put u karijeri posetila Beograd.

Koncert je održala s mladom srpskom umetnicom, sopranom Marijom Jelić u ulozi Mikaele. Dirigent je bio Karel Mark Čišon, a nastupili su i tenor Džonatan Tetelman, kao i bas Kostas Smoriginas, uz orkestar Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

 



Ispred renoviranog stadiona nije bila velika gužva za sve koji su došli na vreme. Koncert je kasnio dvadesetak minuta zbog poslovičnog kašnjenja publike na beogradskim scenama. Uz zvučne i svetlosne efekte bar gornji deo gledališta je bio “počašćen” mirisima friteze i roštilja sa ventilacije okolnih restorana. 



Francuska opera „Karmen” je prvi put u Beogradu predstavljena u koncertnoj verziji, ne kao pozorišna predstava. Bila je to prilično skraćena verzija antologijske muzičke melodrame o ljubavnom trouglu.

Tribine Taša su bile fino popunjene bar u čeonom delu u kome je pušteno gledalište. U parteru je bilo praznih mesta u drugom delu. Malo lošiji zvuk sa bine na početku je zasmetao ali ni to nije moglo narušiti lepotu, čistotu i izbrušenost svakog tona i svake fraze koju je otpevala Elina Garanča.

Sjajna pevačica je odarila publici svoju umetnost u zenitu, sa plemenitošću, dubokom ispunjenošću suštinom pevačke umetnosti. Savršena intonacija, psihološka i vokalna profilisanost je isijavala iz svake note. Pokazala je da prava diva mora imati vrhunske kvalitete i u gestu, ponašanju, svedenoj glumi i čistom odnosu prema kolegama na sceni i publici. 



Bilo je divno čuti ovakvu Karmen u Beogradu. Posle devedesetak minuta nastupa sa jednom manjom pauzom ovacije su potrajale dosta dugo. Maliciozni uvek mogu da nađu neku manu ali  publika je svakako otišla zadovoljna.

Нема коментара:

Постави коментар