понедељак, 19. јул 2021.

Gran pri Sofesta filmu „Ajvar“Jovan Marković – scenarista (predsednik), Slobodan Skerlić – reditelj i Milan Nikodijević – producent, koji su činili ovogodišnji žiri Takmičarskog programa 49. Filmskog festivala u Sopotu – realizovan u produkciji Centra beogradskih festivala, uz saradnju sa Centrom za kulturu Sopot, od 11. do 17. jula – odlučili su da Gran pri festivala dodele filmu Ajvar u režiji Ane Marije Rossi.

Nagrada je dodeljena producentkinji filma Nikolini Vučetić Zečević (Biberche production), za melodramski intoniranu priču, napisanu i realizovanu van stereotipa, koja nam na svež i originalan način pokazuje kraj jedne ljubavi i na autentičan način tretira pomenuti žanr u srpskoj kinematografiji.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Srdanu Goluboviću za film Otac, u kome, uzimajući stvarni događaj kao povod da nam ispriča surovu priču o borbi oca za starateljstvo nad decom, Golubović gradi nadasve poetičnu priču, univerzalno razumljivu, od Enkoridža do Varvarina. On slikama konzistentno i stilski ujednačeno ispisuje ovu priču pokazujući s jedne strane ljubav i rešenost, a s druge birokratsku bezdušnost.

 Nagrada Mira Stupica za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mihaeli Stamenković za film Prolećna pesma, u režiji Natalije Avramović, za autentičan stil glume i beskompromisnost u odabiru sredstava kojim nam hrabro interpretira lik mlade rediteljke, samohrane majke Petre, koja pokušava da normalizuje život posle razvoda. Stamenković je uspela da izvede bravuru, a celom filmu da novu dubinu i kvalitet.

 Nagrada Bata Živojinović za najbolju mušku ulogu dodeljena je Filipu Đuriću za film Moj jutarnji smeh, u režiji Marka Đorđevića, za nadahnutu glumu koja se u interpretaciji lika tridesetogodišnjeg Dejana, koji zakasnelo odrasta, nikako ne vidi kao gluma, već kao intimna i zaista proživljena istina čitave generacije.

Nagrada žirija publike pripala je filmu Realna priča, u režiji Gordana Kičića.

Нема коментара:

Постави коментар