среда, 17. јун 2020.

49. SOFEST - U predvorju jubileja



Četrdeset deveto izdanje Filmskog festivala u Sopotu – SOFEST, u izvršnoj produkciji Centra beogradskih festivala – CEBEF, biće održano od 7. do 11. jula 2020. u Centru za Kulturu Sopot.

Slogan ovogodišnjeg festivala je „U predvorju jubileja”, kao podsećanje i najava da će festival naredne godine doživeti svoje 50. izdanje.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 15 domaćih ostvarenja i koprodukcija, a festival će otvoriti film „Otac“ reditelja Srdana Golubovića.



Predsednik odbora festivala je Živorad Milosavljević, predsednik opštine Sopot, umetnički direktor festivala je Aleksandar Avramović, dok je direktor CEBEF-a Damir Handanović.


  • Osnivač festivala je Grad Beograd, a domaćini su Centar za kulturu Sopot i Opština Sopot. Sve projekcije filmova će biti u sali Centra za kulturu Sopot. Ulaz je slobodan, uz besplatne ulaznice.
  • SOFEST je osnovan 1972. godine pod nazivom Slobodarske filme svečanosti i tih godina bile su festival filmskog stvaralaštva koji se po karakteru i ciljevima razlikovao od većine do tada postojećih.
  • Tokom svog postojanja, Slobodarske filmske svečanosti su postale međunarodna.
  • Godine 1989. grad Beograd je uvrstio Slobodarske filmske svečanosti u red svojih manifestacija.
  • Tokom devedesetih godina prošlog veka  Slobodarske filmske svečanosti su preimenovane u Filmski festival Sopot.
  • Godine 1996. organizaciju Filmskog festivala ponovo preuzima Skupština opštine Sopot sve do 2007. godine, kada festival ponovo postaje manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, koju danas organizuje Centar beogradskih festivala – CEBEF.

Нема коментара:

Постави коментар