среда, 17. јун 2020.

ОДЛОЖБА НИЈЕ ИЗЛОЖЕНА

Фото: Поставка изложбе Forever Александра Кујучева,  билборд пројекат Ликовна галерија , 2001.

Ликовна галерија 1961-2015.


Поводом обележавања 60 година рада Ликовне галерије у издању Културног центра Бреограда публикована је монографија посвећену раду овог репрезентативног излагачког простора. Књига енигматичног назива Одложба није изложена, Ликовна галерија 1961-2015, рађена је као историјско-уметничка студија која прати програмско деловање  институције током 55 година у ликовној култури града и ширег простора некадашње земље.


Садржај књиге конципиран је у више тематских целина. Текстове и прилоге који се баве елаборацијом динамичке активности Галерије у појединим излагачким фазама потписују наши реномирани критичари савремене визуелне уметности као што су Јерко Денегрији, Јован Деспотовић, Радоња Лепосавић, Нела Тонковић, Бојан Ковачевић, и кустоси, некадашњи и садашњи, од др Станислава Живковића, Срете Бошњака, Александре Естеле Бјелице Младеновић и Гордане Добрић. Драгоцен прилог ауторским елаборацијама представља хрестоматија одабраних есеја, рецензија и предговора преузетих из каталога изложби, чији писци су наши и страни реномирани историчари уметности, теоретичари и сами уметници, којима се акцентују иновативни и традиционални пројекти, манифестације и догађаји који су обележили програмски идентитет Ликовне галерије и њено позиционирање у музејско-галеријској мрежи установа савремене уметности у престоници и окружењу.


Посебан сегмент монографије чини хронологија излагачких програма од 1961-2015, са списком од око 2500 реализованих изложби и релевантним подацима за сваки програм. Визуелни материјал чини 30 црно-белих фотографија уметничких дела, поставки, каталога и едукативних радионица из документације Ликовне редакције и личних архива уметника, и колор блок са исто толико репродукција уметничких дела и излагачких амбијената из наведених архива и документација  МСУ, НМ и Галерије репродукција у Београду.


Обим монографије је 450 страна.
Дизајн потписује Исидора М. Николић.
Уредница издања је Гордана Добрић.
Књигу је штампао Службени гласник у Београду, у тражу 700 примерака.

Монографија се може купити у Ликовној галерији Културног центра Београда и Беоизлогу, Кнез Михаилова 6, Београд по цени од 700,00 динара.

Више о издању прочитајте овде.
Визуале и материјал преузмите овде.

  Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12:00 до 20:00, сем недељом, државним и верским празницима.

Нема коментара:

Постави коментар