понедељак, 22. јун 2020.

Празник кинеске културе у Дорћолском народном позоришту

Извор: РТС
 
У Дорћолском народном позоришту од 24. јуна до 5. јула одржаће се фестивал „10.000 лиа“ који ће публици приближити богатство кинеске културе. Фестивал ће дубоко заронити у кинеску фантастичну књижевост, симболику, музику и визуелну уметност.
 
Трајаће дванаест дана и сваки дан ће бити посвећен једној кинеској години и њеном симболу. Публика ће имати прилику да види премијерне представе и пратећи програм, а кроз садржај ће бити приказани основни елементи људског постојања, снага љубави, слава животу и постојању, суштина ратовања и природност смрти чије се постојање доводи у питање.
 
Током фестивала биће изведене четири представе које су настале по текстовима кинеских писаца, у режији Филипа Гајића, Давида Алића, Стевана Шербеџије и Марије Младеновић.
 
Публика ће имати прилику да погледа представе Умеће ратовања 24. и 25. јуна, Златни живот 26. и 27. јуна, Раскош љубави 28. и 29. јуна и Хармонија смрти 30. јуна и 1. јула. На затварању фестивала 2. јула одиграће се све четири представе једна за другом.
 
У представама ће играти млади глумци, између осталих, Сања Марковић, Вахид Џанковић, Ивона Момировић, Миона Марковић, Митра Младеновић, Данило Лончаревић, Милан Зарић, Хана Бешић и други.
 
Глумци ће окупљеној публици говорити и одломке из дела савремене кинеске поезије и прозе, а након представа биће приказани и савремени кинески филмови.
Назив фестивала инспирисан је једним од назива за Кинески зид, који је прво од седам светских чуда новога света, за који кажу и да је „зид дуг 10.000 лиа“. Ли је стара кинеска мера за дужину. У кинеској култури број 10.000 значи бескрајно и бесконачно

Нема коментара:

Постави коментар