понедељак, 15. јун 2020.

Svetski dan muzike 2020 – Koncert Rema Ancovina i Flavija Boltra





Povodom Svetskog dana muzike, manifestacije kojom se svake godine 21. juna proslavlja dan letnje ravnodnevice, Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa New Age Productions predstavlja premijeru ekskluzivnog nastupa uživo potpuno novog duakoga čine pijanista i kompozitor Remo Ancovino, vodeći predstavnik savremenogitalijanskog pijanizma, i Flavio Boltro, jedan od najznačajnijih italijanskihdžez trubača. 

Umetnički susret ove dvojice izvanrednih muzičara obuhvatiće izvođenje kompozicija maestra Ancovina koje će ovom prilikom biti obogaćene lirikom Boltrove trube. Njihova sugestivna muzika u savršenom je skladu sa proslavom letnje ravnodnevnice, simbolom buđenja prirode. 

Koncert se može pogledati na onlajn kanalima Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu (Jutjub, Fejsbuk, Tviter i Instagram) u nedelju 21. juna od 12:00 časova.

Remo Ancovino, pijanista i kompozitor, smatra se jednim od najafirmisanijih, najinovativnijih i najeklektičnijih predstavnika savremene instrumentalne muzike, kako na nacionalnom tako i na internacionalnom nivou. Nakon uspeha poslednjeg albuma originalnih kompozicija Nocturne, dobio je nagradu Nastro D’Argento 2019. sa posebnim priznanjem u sekciji Musica dell’Arte za originalnu filmsku muziku za filmove Hitler contro Picasso e gli altri”, Van Gogh tra il grano e il cielo” i Le Ninfee di Monet” iz izuzetno uspešne serije La Grande Arte al Cinema” u realizaciji Nexo Digital-a. Potom je učestvovao na festivalu Pianocity Milano. Slede koncerti u Japanu, u Tokiju u Auditorijumu Anjeli i u Osaki u International House, čiji uspeh je ponovio na turneji po Americi u Vašingtonu, Čikagu i Njujorku. Snimio je filmsku muziku za film Frida Viva La Vida” o životu Fride Kalo. Nastupao je u najznačajnijim koncertnim salama, festivalima i smotrama u Italiji kako samostalno sa pijanističkim koncertima tako i sa predstavom La Grande Storia dell’Impressionismo” zajedno sa umetničkim kritičarem Markom Goldinom.

Flavio Boltro, jedan od najvećih italijanskih trubača, prisutan je na svetskoj džez sceni već više od 20 godina. Nakon što je diplomirao na Konzervatorijumu u Torinu nastupao je uz velike muzičare poput Sedara Voltona, Boba Berga, Dona Čerija, Bilija Harta i Bilija Higinsa. Počev od 1990. učestvovao je na brojnim festivalima i turnejama sa Fredijem Hubardom i Džimijem Kobom, a nakon toga postaje član džez sastava Lorena Kunjija (1994 – 1997) i počinje da svira sa Aldom Romanom. Četiri godine je bio član Francuskog nacionalnog džez orkestra a nakon toga i član seksteta Mišela Petručanija. Tokom 1980-ih svira sa grupom Lingomania Mauricija Đamarka. Značajne su njegove saradnje sa velikim imenima italijanskog džeza od Stefana Di Batiste do Đina Paolija i Danila Ree. Ključno za njegovu karijeru bilo je osnivanje trija sa Manuom Rošem na bubnjevima i Furijom di Kastrijem na kontrabasu. Kada im se pridružio veliki američki saksofonista Džo Lovano trio prerasta u kvartet. Godine 2010. Boltro objavljuje svoj prvi CD za ACT MUSIC sa projektom „Opera“ u duu sa Danilom Reom dok 2017. pokreće svoj novi umetnički projekat u triju sa Matijom Barbijerijem (bubnjevi) i Maurom Batistijem (kontrabas). 

Нема коментара:

Постави коментар