понедељак, 15. јун 2020.

ZKM NAJAVLJUJE PREMIJERU MONOVID-19 -ANICA TOMIĆ JELENA KOVAČIĆ IVOR MARTINIĆ PONOVO U ZKM-u




Anica Tomić i Jelena Kovačić su ponovo u ZKM-u! Ovaj su put udružile snage i s dramaturgom Ivorom Martinićem na predstavi Monovid-19, koja će premijeru imati 4. jula 2020.

Predstava kroz monološku formu 19 dramskih pisaca progovora o životu u doba krize izazvane pandemijom, konceptulano se razdvaja na tri narativne linije i u prostorima ZKM-a u jednoj se večeri odigravaju tri različite predstave koje prate tri različite publike.

Pred vama tako stoje moćni političari i njihove žene, naučnici i medicinske sestre, penzioneri zatvoreni u svoje domove, samohrane, rastavljene majke, zlostavljane žene, izgubljena mladež, strastveni vernici, zabrinute komšije, lucidni zanesenjaci, zaboravljeni umetnici, usamljeni anđeli, dok publika zajedno sa ZKM-ovim glumcima nanovo otkriva potencijalna mesta izvođenja.

Projekt Monovid-19 po prvi puta okuplja devetnaest hrvatskih dramatičarki i dramatičara. Tomislav Zajec, Dino Pešut, Nina Mitrović, Ivana Vuković, Rona Žulj, Espi Tomičić, Dubravko Mihanović, Mirna Rustemović, Katja Grcić, Jasna Jasna Žmak, Vedrana Klepica, Olja Lozica, Dina Vukelić, Beatrica Kurbel, Ivan Penović, Ivana Sajko, Luka Vlašić, Tena Štivičić i Goran Ferčec kroz monološku formu progovoraju o životu u doba krize izazvane pandemijom virusa COVID -19 i svemu onome što takav trenutak u istoriji sa sobom potencijalno donosi.

Monolozi Monovida - 19 u svojem izvođenju ulaze u dijalog i postaju zapis jednog višeglasja, ali i jednog zajedništva, jer paradoks ove situacije sadržan je upravo u tome da nas ona istovremeno razdvaja, ali i spaja na jedan sasvim nov način. Ovo je predstava o ponovnom susretu publike i pozorišta, o ponovnom osvajanju njegovih prostora, o tome zašto su nam njegove zatvorene dvorane nedostajale, no ona istovremeno progovara i o dominantnim politikama Amerike i Evrope, o zamkama patrijarhata, o našim strahovima, nadanjima i neodgovorenim pitanjima, ali o našoj spremnosti da se svemu, pa i u vremenima krize, dobro nasmijemo. 

Monovid - 19 jedan je od mogućih odgovora na situaciju koja nas je zatekla nespremne, ali on svedoči i tome da pozorište uvek spremno ulazi u dijalog sa svetom koji ga okružuje kako bi ga preispitalo, razumelo, menjalo, a ako treba i okrenulo naglavačke.

Projekt Monovid - 19 rezultat je suradnje web portala Drame.hr, SPID-a (Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela) i časopisa Kazalište.

PROLEĆE NAŠE ZLOVOLJE
Proleće naše zlovolje narativna je linija koja svojim monolozima plete mrežu zabave i zaborava. Dok se smišljaju duhovite doskočice koje podižu moral, iščekuju ruke koje će ga nagraditi pleskom, dok se o brizi za drugog govori pod svetlima reflektora i blicevima fotoaparata, negde tamo u mraku i samoći nestaju životi, zauvek blede neki međuljudski odnosi. Iz udobnost svojih prestola, živote malih ljudi kroje oni kojima svi ti molećivi zahtevi i zamorni problemi remete planove o mudrom i progresivnom iskorištavanju suludog vremena u kojem smo se našli.

U ovoj narativnoj liniji očekuju vas monolozi Ivane Vuković, Tomislava Zajeca, Ivana Penovića, Rone Žulj, Katje Grcić, Mirne Rustemović i Dine Pešuta.

EVROPA GLEDA SERIJU I RAZMIŠLJA O….

Narativna linija Evropa gleda seriju i razmišlja o... kroz sve monologe provlači lik Evrope utelovljene u bucmastoj ženi bele puti koja svoje stanovnike ne vidi dalje od rubova njihove kože, ne pokušava da prodre u njihove misli i želje koje nadilaze beskrajno dokoličarenje.

Evropa samo usputno prolazi pokraj svojih ljudi, uvek tek periferno čuvši njihove uznemirene sudbine, strahove od bolesti, starosti, samoće i odbačenosti.  Ne želi da se uznemirava, ne želi da čuje zabrinutost i upozorenje stručnjaka pa gasi televizore, utišava zvukove i zatvara vrata kako bi se mogla predati užitcima tela kojima prekriva vlastite egzistencijalne strahove.
U ovoj narativnoj liniji možete pogledati monologe Nine Mitrović, Gorana Ferčeca, Luke Vlašića, Jasne Jasne Žmak, Dine Vukelić, Ivane Sajko i Dine Pešuta.

TZV. NEŽNIJI POL

Tzv. nežniji pol donosi priče ženskih likova koji iz raznih vizura progovaraju o različitim temama koje se na kraju uvek susretnu u ličmom preispitivanju pozicije žena u svetu muškaraca. Okvir ove narativne linije predavanje je naučnica Buge Brlić koja iznosi svoju tezu o boljitku ženinog položaja čiju će prekretnicu označiti sam Covid-19. Kroz sudbine žena koju balkanski mentalitet stalno stavlja u poziciju drugosti dobiva se pregled svega onoga što će, prema teoriji Brlić, nakon ove krize zauvek iščeznuti. Za žene dolazi vreme potpunog ostvarenja koji ćemo gledati čim utihnu preglasne note balkanskog patrijarhata i napokon do kraja čujemo ženski glas. 

U ovoj narativnoj liniji možete pratiti monologe Dubravka Mihanović, Espija Tomičića, Olje Lozice, Beatrice Kurbel, Vedrane Klepice, Tene Štivičić i Dine Pešuta.
Jelena Kovačić

MONOVID – 19

IVANA VUKOVIĆ: Bocceliju nema tko da plješće
TOMISLAV ZAJEC: David. Preko stakla.
IVAN PENOVIĆ: Bit ću televizor
RONA ŽULJ: Melanija neće dati ruku
KATJA GRCIĆ: Proljeće naše zlovolje
MIRNA RUSTEMOVIĆ: Otvoreni pozivi
NINA MITROVIĆ: Više neću hodati sam
GORAN FERČEC: Govoriti o tijelu kao o nečemu dobrom
LUKA VLAŠIĆ: Monolog o koroni dakle
DINA VUKELIĆ: Muke svete Sanje u karanteni
JASNA JASNA ŽMAK : bruno, petak 11.7.2020., marseille
IVANA SAJKO: U sobi nešto široj od kože
DUBRAVKO MIHANOVIĆ: Tri Marije
ESPI TOMIČIĆ: Stavi vodu za kavu
OLJA LOZICA: Ankina priča
BEATRICA KURBEL: Njegove lekcije o sigurnosti
VEDRANA KLEPICA: Posljednje obraćanje usamljene gitare glazbenika i poduzetnika Miroslava Škore iz turbulentne godine predizborne izolacije
TENA ŠTIVIČIĆ: Nježniji spol
DINO PEŠUT: Nebo nad Zagrebom

Glume: KATARINA BISTROVIĆ-DARVAŠ, URŠA RAUKAR, ADRIAN PEZDIRC, UGO KORANI, DAMIR ŠABAN, DADO ĆOSIĆ, NATAŠA DORČIĆ, DORA POLIĆ VITEZ, DORIS ŠARIĆ KUKULJICA, MIA MELCHER, ZORAN ČUBRILO, TINA ORLANDINI, VEDRAN ŽIVOLIĆ, FRANO MAŠKOVIĆ, MILICA MANOJLOVIĆ, MATEO VIDEK, IVAN PAŠALIĆ, PETRA SVRTAN, HRVOJKA BEGOVIĆ, DANIJEL LJUBOJA


Нема коментара:

Постави коментар