среда, 24. јун 2020.

DIVERSITY MIXER RADIONICE - UČESTVOVANJE U KULTURI: RAZNOLIKOSTI I INKLUZIJA









                U ponedjeljak i utorak, 29. i 30. juna 2020.g. u vremenu od 9:00 do 16:00 sati u Filodrammatici u Rijeci (Korzo 28) u sklopu programa Evropske prestonice kulture biće održane radionice pod nazivom „Saradnja u kulturi: raznolikosti i inkluzija“.  

Radionice su deo projekta Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama koji se kroz istraživanja, radionice, konferenciju i preporuke za javno finansiranje kulturnih i kreativnih industrija (KKI), bavi različitošću, i to u polju proizvodnje, sadržaja i recepcije dobara i usluga koje te industrije proizvode.


Radionice, koje vode Tatjana Aćimović i Sanja Bojanić, uz Antonia Pavlovića i Anu Žnidarec Čučković u praktičnom dielu, namijenjene su osobama koje rade u sektoru kulturnih i kreativnih industrija – u ustanovama u kulturi, nezavisnim organizacijama i poduzećima, samozaposlenima, studentima, kao i svima onima koji se u polje kulturnih i kreativnih industrija tek žele da se uključe.


Prvog dana, u ponedjeljak 29. juna, radionica će  baviće se temama publike, posetiocima i korisnicima kulturnih sadržaja – koju ulogu imaju u očima, svesti i strateškom planu organizacije ili u očima građanina ili potrošača? Čija je, zapravo, odgovornost publike, što se čini kako bi se publici osigurao pristup te na koji način im se osigurava učestvovanje u kulturi? 

Nemogućnost pristupa ustanovi ili nedostupnost kulturnog sadržaja određeni broj građana stavlja u položaj diskriminiranih u društvu. 


Koji su izazovi, posledice i poteškoće s kojima se susreću? 

Cilj radionice je podizanje svesti za ukupnost društva za koje se stvara kulturni sadržaj, prepoznavanje osetljivih i najugroženijih grupa i pojedinaca, upoznavanje s rešenjima i primerima dobrih praksi. 

Drugog dana, u utorak 30. juna, biće reči o karakteristikama rada u kulturnim i kreativnim industrijama, a to su: zajednički rad, različiti sadržajni i tehnički doprinosi, dijalog, saradnja, razmena i politike različitosti. Kolektivnost proizvodnje odlikuju pojedinačni, grupni i timski rad u proizvodnji kulture, ne samo na nivou pojedinaca u kreativnim procesima, nego i u različitim oblicima saradnje organizacijske i institucionalne prirode. 

Cilj ovog obrazovnog procesa je smanjivanje i uklanjanje pretpostavki za diskriminaciju (prema kolegicama, kolegama, partnerima), prepoznavanje diskriminatornih postupaka prema sebi, doprinos izgradnji organizacije čija je prednost vrednovanje identiteta različitosti i inkluzije te samim time jačanje kapaciteta zajednice ustanova, organizacija i radnika u kulturnim i kreativnim industrijama. 


Нема коментара:

Постави коментар