четвртак, 18. јун 2020.

II Festival francuskog filma




Drugi Festival francuskog filma biće održan u Drive in bioskopu na Adi i na "virtuelnom" prostoru onlajn bioskopa "Moj off" .od 24. do 27. juna. Tokom četiri dana trajanja festivala biće ukupno prikazano 12 naslova ovogodišnje ili prošlogodišnje produkcije od komedija do trilera. Na Drive in bioskopu na Adi  biće i oko 250 sedećih mesta a na vama je samo da ponesete neko udobno jastuče. U slučaju lošeg vremena, program se ne otkazuje već prebacuje u Kombank dvoranu za odstojanjem između gledalaca.

 

Prateći program Festivala sačinjen od osam ostvarenja francuske kinematografije održaće se u virtuelnom prostoru Online bioskopa MOJ OFF, kada će se od 24. do 27. juna svakog dana prikazivati po dva besplatna francuska filma. Online projekcije su od 15 i  17h.





Direktor Kombank dvorane i distributerske kuće MCF MegaCom Film Igor Stanković rekao je da nakon poslednjeg festivala održanog u Srbiji - FEST-a, Festival francuskog filma praktično predstavlja prvu kulturnu manifestaciju koja će se, nakon zatvaranja zbog pandemije virusa, održati u Srbiji.


Festival francuskog filma je projekat koji se već drugu godinu održava u saradnji Francuskog instituta u Srbiji, Kombank dvorane i MCF Megakom filma.



Festivalski deo programa u Drive in bioskopu na Adi će, u sredu 24. juna (21h) otvoriti francuska krimi  drama „Noćna smena“ rediteljke An Fonte. Film prati tri policijska službenika koji dobijaju zadatak da ilegalnog migranta isprate do aerodroma Šarl de Gol i smeste ga u avion kojim je planirano da se po naređenju, vrati u svoju domovinu.




Međutim, kada kolege saznaju pravu istinu, moraju da naprave težak izbor. Glavnu žensku ulogu u filmu tumači belgijska glumica Virdžinija Efira (Virgine Efira ) poznata po ulozi u trileru Ona (Elle ) iz 2016.godine, kao i romantičnoj komediji Viktorija (Victoria ) iz iste godine. Efira se proslavila pozajmljujući glas Liz Vilson u francuskoj verziji Garfilda, a u javnosti važi za profesionalnog poker igrača. U muškim ulogama  našli su se Omar Si (Omar Sy) i Greogori Gadebois (Gregory Gadebois).



Gregori Gadboa se na konferenciji za novinare prisutnima obratio putem video linka:

"Ovo je drugi put da radim sa rediteljkom i dugo smo razgovarali o scenariju, o policajcima i kako ona funkcioniše."



Festival 27. juna zatvara francusko – belgijski triler  "Prevodioci" reditelja Režisa Roansara, dobitnika nagrade publike na Meunarodnom filmskom festivalu u San Francisku 2013, godine, ali i poznatog po urnebesnoj romantičnoj komediji „Popularna“ iz 2012. godine. U filmu u kome grupa prevodilaca zatvorena u bunkeru radi na prevodu čuvene trilogije, jednu od glavnih uloga tumači francuski glumac Lambert Vilson (Lambert Wilson) poznat po tumačenju uloge fiktivnog Merovingiana u čuvenoj franšizi „Matrix".  Pored Vilsona, koji je za ulogu u Matriksu okarakterisan kao neko ko je „uspeo veoma uspešno da savlada svoj francuski akcenat i tečno govori engleski", u filmu se pojavljuju i Rikardo Skarmakio (Riccardo Scamarci), Olga Kirilenko (Olga Kurylenko) i Eduardo Noriega (Eduardo Noriega).

Kuma ovogodišnjeg  Festivala je rediteljka Mila Turajlić. Ona je istakla je da joj je čast što je deo drugog izdanja Festivala francuskog filma napominjući da postoji zajednička spona izneđu srpske i francuske kinematografije:

"Dijalog između producentskih scena postoji, što je zaslužan i Festival autorskog filma. Niz domaćih filmova nalazi se u redovnoj distribuciji u Francuskoj."





 Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Нема коментара:

Постави коментар