среда, 17. јун 2020.

PREMINUO REDITELJ IGOR VUK TORBICA



Pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica, autor kulturnih predstava "Hinkeman" i "Carstvo mraka", preminuo je u Rovinju.

Igor Vuk Torbica diplomirao je 2013. godine na Katedri za pozorišnu i radio režiju Fakulteta dramske umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Alise Stojanović. Trenutno je na doktorskim studijama i radi kao stručni saradnik na odseku Pozorišna režija. Kao asistent režije sarađivao je na predstavama Dina Mustafića („Rođeni u YU“, „Patriotic Hypermarket“), Sonje Vukičević („Rodoljupci“) i Ane Đorđević (Četrnaesta). Režirao je za Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin „Don Žuana“, i već pomenute „Razbijeni krčag“ i  „Hinkemana“.

Dobitnik je Nagrade „Hugo Klajn“ za najbolju pozorišnu režiju u generaciji. Njegova ispitna predstava na III godini „Pokojnik“, dobila je glavnu Nagradu festivala „Studio fest“, uvršena je na redovni repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta, na Nušićevim danima u Smederevu proglašena je za najbolju predstavu festivala.

Za predstavu „Hinkeman“, na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“ u Užicu 2016. dobio je Nagradu „Ardalion“ za najbolju režiju. I po oceni publike i stručnog žirija bila je to najbolja predstava festivala. I na 31. festivalu „Gaveline većeri“ u Zagrebu „Hinkeman“ je bio najbolja predstava, a Torbica je dobio Nagradu za režiju. Ista predstava dobila je Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u celini.

Нема коментара:

Постави коментар