понедељак, 4. јун 2018.

XVIII Noć knjige – Budni uz knjigu




Posle Sajma knjiga u Beogradu Noć knjiga je najmasovnija kulturna manifestacija ovog tipa. Ono što raduje je da u ovoj noći Laguna daruje čak i veći popust od onog na Sajmu. Tako će se, u petak, 8. juna u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca od 17 sati do ponoći održati regionalna manifestacija „Noć knjige“ pod pokroviteljstvom Eurobank Srbija koja ovim svojim izdanjem postaje punoletna. Na 55 lokacija u 26 gradova, prisustvova 35 pisaca, a uključuju se i biblioteke s popustima na članstvo.



Tim povodom, u knjižari Delfi SKC održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili Vesna Mihailović, direktorka knjižara Delfi, Maja Mihajlović, urednica u Laguni, Ivana Misirlić, urednica Bukmarkera, Vule Žurić, pisac i Željka Ćirić Jakovljević, direktorka Eurobank sektora za marketing i korporativne komunikacije.



Ovo će biti još jedna prilika da se družimo sa piscima, da se po najpovoljnijim cenama kupe najnoviji svetski hitovi, knjige domaćih autora, knjige za decu i druga izdanja, sjajan gift program.

Popusti na Lagunina izdanja će iznositi:


  • za kupovinu jedne knjige 25%,
  • za dve knjige 30%,
  • za tri knjige 35%,
  • a za četiri i više knjiga 40%.


Popust za strana izdanja će biti 20%, dok će cena gift asortimana biti snižena za 10%.



Vesna Mihailović, direktor lanca knjižara Delfi, istakla je da će „Noć knjige“ biti održana na 55 lokacija u 26 gradova u Srbiji, dok u „Noći knjige“ prvi put učestvuje novootvorena knjižara u Smederevu. Najavljeno je i otvaranje eksluzivne knnižare u Knez Mihailovoj na 920 m2 i 4 sprata krajem avgusta, ali o tome kasnije. 

„Popusti će biti veći nego na Sajmu knjiga, a i ovoga puta priključilo se više od 50 naših saradnika iz drugih izdavačkih kuća koji će odobravati popuste do 20%.“

Vesna je najavila i novinu kojom će manifestacija „Noći knjige“ obeležiti svoje „punoletstvo“: 

„Reč je o Photo Booth-u koji omogućava fotografisanje i izradu slike na licu mesta, i lepu uspomenu sa ovog dešavanja.“



Govoreći o hitovima koji nas očekuju u Noći knjige, urednica Maja Mihajlović je izdvojila i novo izdanje romana „Beži, zeko, beži“  Džona Apdajka.  Autor čitaoce izvodi iz ušuškanosti srednje klase u Americi krajem pedesetih godina i uvodi ih u svet želje, neprilagođenosti, zebnje i traganja za nečim neizrecivim. Objavljivanje ove knjige poklapa se i sa Konferencijom o Apdajku koja se održava u Beogradu od 1. do 5. juna.O ostalim adutima iz Lagune kaže :

„Od prošle Noći muzeja izašlo je sto novih naslova. Džejms Paterson i Sparks ima armiju od 100 miliona čitalaca širom sveta, a ni Srbija nije izuzetak. ‘Unakrsna vatra‘ je najveći slučaj Aleksa Krosa, a njegov najgori neprijatelj, Veliki Mozak, vratio se i željan je osvete. 


Majstor ljubavnih romana Nikolas Sparks nam u svojoj novoj knjizi „Noći u Rodanteu“ donosi nežnu priču o nadi i radosti, o žrtvovanju i oproštaju – dirljiv podsetnik na to da je ljubav moguća u svim životnim dobima i da nam se uglavnom desi onda kad je najmanje očekujemo.
Izdvojila bih i sjajan roman Sare Dunant ‘U ime porodice‘ koji odražava turbulentni istorijski trenutak i ostavlja mitove po strani kako bi oživeo porodicu Bordžija: komplikovanu, surovu, strastvenu i veličanstvenu.“ 

Klasik američke književnosti „Boja purpura“ istaknute književnice Alis Voker koja je za ovu knjigu dobila Pulicerovu nagradu, u Laguni dobija svoje prvo srpsko izdanje, 37 godina od objavljivanja. Ovo je priča o mladoj Afroamerikanki Sili koja je proživela strašno zlostavljanje – prvo je zlostavljao otac, a kasnije i muž. Istovremeno, govori o problemima s kojima su se suočavale Afroamerikanke tridesetih godina prošlog veka. Rasizam i seksizam su glavne teme, a zbog scena nasilja roman je dugo bio meta brojnih kritičara.




Priča o prijateljstvu dvojice vrlo različitih dečaka, prirodi i životu sadržana je u romanu „Osam planina“ Paola Konjetija. Ovaj višestruko nagrađivani italijanski pisac nam dočarava kako se odnos dvojice dečaka razvija i menja tokom godina, o odnosu između oca i sina, a cela priča je smeštena u alpsko okruženje. Paolo Konjeti je jedan od pisaca koje kritika u Italiji najviše ceni i koje čitaoci najviše vole. Ova njegova zrela knjiga istražuje odnose koji su slučajni, ali čvrsti kao kamen, mogućnost učenja i potragu za našim mestom u svetu.
 



Specijalno za Noć knjige izlazi roman Dejana Mihailovića „Podvizi i stradanja Grofa od Takova“, posvećen životu Milana Obrenovića. Da li je knez i kralj Milan Obrenović IV, prvi moderni srpski državnik, koji je izborio slobodu od turskog vazalstva, obezbedio nezavisnost i uveo svoju zemlju među uređene evropske države, zasluženo stekao glas neuravnoteženog čoveka, kockara, ženskaroša i rasipnika? 

Da li su ga njegova epoha i njegovi sunarodnici sasvim protumačili i razumeli? Romansirani portret ovog vladara u prvom romanu Dejana Mihailovića „Podvizi i stradanja Grofa od Takova“ razvejava predrasude o njegovoj ličnosti i epohi nudeći čitaocu splet zabavnih, necenzurisanih i često dramatičnih epizoda iz jednog burnog života, od dolaska na presto posle ubistva kneza Mihaila 1868. do smrti u Beču 1901.

„Ideja za roman nastala je kad mi je svojevremeno jedan istoričar u šali rekao da je Kraljevina Srbija nastala tako što se Srbija našla pred bankrotom posle jedne korupcionaške afere, pa je knez Milan potegao Tajnu konvenciju sa Austrougarskom, kojom nam je car Franja Josif garantovao priznavanje kraljevine“, kaže Dejan Mihailović povodom svog romana. Posle višegodišnjeg istraživanja po arhivama, čitanja raspoložive građe i literature, Mihailović je otkrivao da su s vremenom naše predstave o knezu i kralju Milanu uglavnom nastale na osnovu stereotipa i predrasuda, koje do danas preovlađuju. 

„Tako su se ređale malo poznate epizode, zabavne, intrigantne, ali često i krvave, koje su ispunjavale njegov život i koje sam nastojao da oživim. Od ženskaroša, kockara, rasipnika i neurastenika izrastao je složeni lik čoveka koji je išao ispred svog vremena, izgradio modernu Srbiju i završio kao izgnanik, a njegova dinastija je dve godine posle njegove smrti u krvi zatrta. To je bio poriv da se pomoću oživljavanja prošlosti progovori i o sadašnjosti i o srpskom mentalitetu uopšte.“



Svetlo dana i put do čitalaca doživeće i zbirka tekstova „Bratstvo po mrlji“ dvostrukog dobitnika Ninove nagrade Dragana Velikića, dvotomna „Istanbul: Priča o tri grada“ Betani Hjuz, kao i Antičke izreke“ Vladete Jankovića.

Istanbul: Priča o tri grada“  je priča o ljudima pre nas i Gradu u kojem se prelama sudbina sveta. Putujući kroz istoriju autorka nam otkriva mnoga lica ovog „dijamanta između dva safira“, jer on je bio i Bogorodičin i krstaški i Alahov grad, njim su vladali i muškarci, ali i žene, goreo je i građen je, osvajan je i oslobađan. Ova knjiga je više od istorije, ovo je priča o ljudima pre nas i Gradu u kojem se prelama sudbina sveta.


Skoro 15 godina od poslednjeg izdanja, u knjižarama će se ponovo naći roman „Gori Morava“ Dragoslava Mihailovića. Priča o detinjstvu junaka Stevana u srpskoj varošici na Moravi tridesetih godina XX veka zapravo je piščeva gorka ispovest o svojoj mladosti. Likovi meštana, rođaka i prijatelja oživljeni su nezaboravnim dijalozima i osenčeni strpljivim podnošenjem svoje teške i mukotrpne sudbine u nemirnim vremenima, a opisi odnosa sa svojom rodbinom i opraštanje od oca na samrti spadaju u najbolje stranice novije srpske proze.


Izdvajajući nešto iz književnosti za decu, Maja Mihajlović ističe: „Luna park i „Gusarski brod“, intreaktivne knjige u tvrdom povezu i mogućnošću da se s njima igra, kao i romani Loši momci“ i „Loši momci 2 – Pernata misija“ Arona Blejbija koji ovoj temi pristupa iz druge perspektive. 



Za one malo starije izdvaja ediciju „1001 činjenica koju treba da znaš“ kao i „300 minuta opsanosti“ Džeka Hita s deset priča od po pola sata, kao i s prolaznim vremenom na marginama.


A kako nešto valja i naučiti, preporuka su mini-biografije slavnih istorijskih ličnosti namenjene deci, koje sadrže važne činjenice i zanimljivosti: „Mocart – muzički genije“, „Kleopatra – poslednja kraljica Egipta“, „Albert Ajnštajn – veliki mislilac“, „Leonardo da Vinči – renesansni genije“. Knjige su u punom koloru i tvrdom povezu.

Čitanje najvećih književnih klasika na engleskom je lako zahvaljujući knjigama iz edicije „Read in English“. Klasici na engleskom jeziku „Treasure Island“, „The Hound of the Baskervilles“, „Peter Pan“ i „King Arthur“ prilagođeni su deci i onima koji počinju samostalno da čitaju na engleskom. Audio-verzija može da se presluša i preuzme na internet stranici svake od knjiga na www.laguna.rs.
 


Srpska književnost je bogatija i za novi roman Vuleta Žurića, „Pomor i strah“. Ovo je intrigantan roman koji, poput srodnih književnih alegorija (kao što su Kamijeva „Kuga“, Pekićevo „Besnilo ili Saramagovo „Slepilo“), ispituje granice ljudskosti u nevoljnim vremenima.

„Više godina učestvujem u ovoj  manifestaciji, i moram da kažem da nije u pitanju nikakva ‘noć‘. Te knjige zaista obasjaju naše čitaoce i to je jedini lep prizor reda, književnog reda, u kojem  ljudi stoje da bi kupili knjige ili da bi dobili potpis svog omiljenog pisca“, rekao je Vule Žurić i dodao da je novim romanom morao da napravi neku vrstu otklona od onoga što je uradio u poslednjih nekoliko godina:

„Volim da radim na drugačije načine. Sad sam probao da napišem naizgled klasičan istorijski roman. Na osnovu bogate građe koju su za sobom ostavili akteri suzbijanja velike epidemije kuge koja je zadesila Irig krajem XVIII veka, napisao sam pomalo neobičnu hroniku izlečenj od ove pošasti, odnosno borbe protiv pomora uz pomoć straha,  ali i o sukobu dvaju svetova i o potrebi da se uspostavi red kako bi se zaraza obuzdala. Tu je i jedna ljubavna priča.“

Ivana Misirlić, urednica rubrike #Bukmarker na sajtu Lagune, ponudila je rešenje za sve one koji nisu u mogućnosti da posete Delfi knjižare ili Lagunine klubove čitalaca

„Omogućena je i onlajn kupovina na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs gde će važiti svi popusti, dok će za porudžbine veće od 2000 dinara, isporuka biti besplatna. Već sada možete pripremiti onlajn korpu sa naslovima koje želite da kupite, ona će ostati 'zapamćena', a od trenutka kad počne 'Noć knjige', popusti će se odmah primeniti na izabrane artikle a vi ćete izbeći gužvu ili pak kupovati sa telefona ili računara, gde god da se nalazite. Ne trebate da brinete oko bezbednosti u kupovini imamo brdo sertifikata  o bezbednosti. 

A po poseti 'Laginun' sajt je drugi, a 'Delfijev' peti. Tako smo prestigli i tako ugledne kompanije kakve su 'Koka-Kola', 'Gigatron' i 'Komtrejd'.“ Novost je nova rubrika „Na kafi sa autorima.“

Uz svaku kupovinu obezbeđeni su i pokloni!Za svako plaćanje beskontaktnim Mastercard® ili Maestro® karticama, koje mora biti izvršeno prislanjanjem kartice na POS terminal na blagajnama knjižara Delfi na teritoriji Srbije za vreme događaja Noć knjige, kupci će na poklon dobiti bukmarker, a svaki kupac koji izvrši kupovinu u iznosu većem od 1500 dinara dobiće na poklon i termos.

Napomena: u toku „Noći knjige“ neće važiti članski popusti Laguninog kluba čitalaca i količinski popusti.

Нема коментара:

Постави коментар