уторак, 30. август 2016.

Gojko Božović na Struškim večerima poezije



Gojko Božović je učestovao na 55. Struškim večerima poezije koje su sinoć završene velikom međunarodnom književnom večeri na otvorenom kod Kamenog mosta u centru Skoplja.

Struške večeri poezije počele su 24. avgusta svečanim otvaranjem u Strugi, posle čega je održan veliki broj pesničkih programa i razgovora o poeziji u Strugi, ali i u mnogim drugim gradovima u Makedoniji.

Tokom učešća na 55. Struškim večerima poezije Gojko Božović je imao šest čitanja poezije u različitim programima koji su se održavali u Strugi, od svečanog otvaranja i programa „Pesnički meridijani“, preko predstavljanja pesničkog portreta, do međunarodne književne večeri „Mostovi Struge“, ali i nekoliko književnih programa u Resenu, Ohridu, Svetom Naumu, Kalištu, Matki i Skoplju.

Struške večeri poezije su jedan od najvećih književnih festivala u Evropi. Od 1971. godine ovaj festival dodeljuje nagradu za pesnički opus „Zlatni venac“ čiji su dobitnici neki od najvećih modernih svetskih pesnika. Ovogodišnja dobitnica „Zlatnog venca“ Struških večeri poezije je kanadska književnica Margaret Atvud kojoj je nagrada uručena u nedelju na književnoj večeri „Mostovi Struge“.

Na ovogodišnjim Struškim večerima poezije učestovalo je preko trideset pesnika iz celog sveta, kao i čitav niz makedonskih pesnika. Među učesnicima 55. Struških večeri poezije bili su i Margaret Atvud (Kanada), Tomas Venclova (Litvanija), Huan Oktavio Prens (Argentina), Šudip Sen (Indija), Aurelija Lasak (Francuska), Tijago Ponse de Moraiš (Brazil), Jolanda Kastanjo (Španija), Karlos Ramirez Vuelvas (Meksiko), Joahim Sartorijus (Nemačka), Dželal El Hakmau (Maroko), Najvan Darviš (Palestina), Erdal Alova (Turska), Žou Žan (Kina), Lien O Salivan (Irska), Haviva Pedaj (Izrael), Gitis Norvilas (Litvanija), Marija Ferenčuhova (Slovačka), Džordž Mario Anhel Kintero (Kolumbija), Aleks Skovron (Australija).

Struške večeri poezije objavili su veliku dvojezičnu (na engleskom i makedonskom) knjigu poezije učesnika festivala Poezija s pet kontinenata u kojoj su predstavljeni izbori iz njihove poezije.

Нема коментара:

Постави коментар