уторак, 30. август 2016.

Leskovački internacionalni festival filmske režije - LIFFE-PROGRAM

od 13. do 17. septembra 2016.u Kulturnom Centru u Leskovcu


Program 9. LIFFE otvoriće premijera srpskog filma Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato u kojem Slavko Štimac igra glavnu ulogu i za koji je pisao scenario sa rediteljem Srđom Penezićem. Film u režiji Srđe Penezića, svetsku premijeru imao je na festivalu u Montrealu, a leskovačka publika je dobila je sinoć čast da bude prva u Evropi koja će ga pogledati.


Festival je simbolično otvorio , pred prepunom salom leskovačkog Narodnog pozorišta, glumac  Predrag Miki Manojlović, prvi dobitnik nagrade "Živojin Žika Pavlović". 

Na svečanom otvaranju dodeljena je  nagrada “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju filmske umetnosti u svetu  glumacu  Slavku Štimacu, koga je publika u Leskovcu pozdravila burnim i dugim aplauzom i ovacijama.



 

Na svečanom otvaranju oreč su uzeli i Darko Bajić, umetnički direktor festivala, Goran Cvetanović gradonačelnik Leskovca i Sanja Conic direktorka Kulturnog centra Leskovac.




Pre svečanog otvaranja IX Leskovačkog  internacionalnog  festival filmske režije - LIFFE, upriličeno je predstavljanje knjige Predraga Mikija Manojlovića  # A KO SI TI?# u Kulturnom centru u Leskovcu koja je izazvala veiliku pažnju svih prisutnih. To nije bila obična promocija, već prijatno druženje u neposrednom razgovoru između glumca Mikija Manojlovica i publike.


Otvaranje festivala obeležio je i  koncert  hora Viva Vox u Narodnom pozorištu.


U Zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg festival je 12 filmova iz regiona, od kojih sedam premijerno u Srbiji.U konkurenciji ovogodišnjeg festival su  filmovi iz Srbije: 

„Otadžbina“ Olega Novkovića, „Dobra žena“ Mirjane Karanović i „Dnevnik mašinovođe“ Miloša Radovića
iz Hrvatske:
„S one strane“ Zrinka Ogreste, „Imena višnje“ Branka Šmita i „Sve najbolje“ Snježane Tribuson.
 
Iz Makedonije:
„Lazar“ Svetozara Ristovskog i „Deca sunca“ Antonija Mitrikevskog 
Iz BiH „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović  i „Šiška delux“ Jana Cvitkoviča, ….uz jedan „film iznenađenja“. 
Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ najboljem reditelju, kao i drugu i treću nagradu za režiju i glumačke nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu Zlatni lešnik, dodeliće žiri čiji su članovi reditelji Ognjen Sviličić i Srdan Golubović i glumica Nataša Ninković

Na ovogodisnjem Festivalu održaće se  već tradicionalna konferencija reditelja – gostiju festivala. 

U pratećim programima biće predstavljene knjige “A ko si ti?” Predraga Mikija Manojlovića, “Glumac je glumac je glumac” Zijaha Sokolovića i “Filmus” Slobodana Šijana.

Otvaranje izložbe  “DRAGAN NIKOLIĆ”

Izložba nagrada, priznanja i plakata filmova u kojima je glumio Dragan Nikolić

U revijalnom programu biće prikazan dokumentarni film oskarovca Rona Hauarda “The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years”, samo dva dana nakon svetske premijere u Londonu. 

Prvi put ove godine biće održan  revijalni program “Oni dolaze” sa 30-ak kratkih filmova mladih autora, studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu .

Otvaranje festivala obeležiće koncert hora Viva Vox, dok će na zatvaranju nastupiti pevačica Lena Kovačević sa svojim bendom. 

I ove godine u Leskovcu koji je odličan domacin  očekuju se   brojni gosti, ugledni reditelji I poznati umetnici.

O  Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije - LIFFE

Leskovački internacionalni festival filmske režije je manifestacija međunarodnog karaktera. Pokrenuta je 2008. godine i promoviše filmske stvaraoce i njihova dela iz ex-jugoslovenske regije. Svojim sadržajem doprinosi afirmaciji filmske umetnosti i bioskopske kulture. Organizator Festivala je Leskovački kulturni centar.
Na festivalu je u proteklih osam godina prikazano preko 200 filmskih ostvarenja iz zemlje i regiona, a filmove i prateći program videlo je blizu 40.000 posetilaca. Festival su od početka finansirali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Leskovac, kao i veliki broj privrednih i medijskih sponzora iz cele Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар