среда, 10. август 2016.

Omaž Peteru Esterhaziju na Novosadskom književnom festivalu

Omaž Peteru Esterhaziju, nedavno preminulom velikom mađarskom piscu, jednom od najvećih evropskih pisaca našeg vremena, održaće se na Novosadskom književnom festivalu „Razgovori o ljubavi (prema knjigama)“ sutra, u četvrtak 11.avgusta s početkom u 20 časova na brodu „Cepelin“ na Dunavu.

O Peteru Esterhaziju i njegovoj književnosti govoriće pisac Laslo Vegel, Esterhazijev prevodilac Arpad Vicko, pisac i izdavač Gojko Božović i domaćin festivala Đorđe Randelj.

Rođen u Budimpešti 1950. godine, Peter Esterhazi je preveden na većinu svetskih jezika. Prepoznat kao moderan, inovativan i duhovit pisac, Esterhazi je plenio pažnju i svojim knjigama i svojim entuzijastičkim učešćem u književnom, kulturnom i javnom životu.

Među velikim delima Petera Esterhazija nalaze se romani: Mala mađarska pornografija, Pomoćni glagoli srcaUvod u lepu književnost, Knjiga o Hrabalu, Pogled grofice Han-Han. Nizvodno Dunavom, Jedna ženaHarmonia caelestis, Ispravljeno izdanje, Nemačka u šesnaestercuNišta od umetnosti.

Esterhazi je dobitnik niza mađarskih i međunarodnih književnih nagrada i priznanja, među kojima se nalaze Košutova nagrada, Nagrada „Šandor Marai“, Nagrada „Vilenica“, Herderova nagrada, Austrijska državna nagrada za književnost, Bjornsonova nagrada, Legija časti u oblasti umetnosti i književnosti, Nagrada za mir nemačkih izdavača i knjižara. 

Na srpski jezik prevedeno je više knjiga Petera Esterhazija. Poslednjih godina Esterhazijeve knjige na srpskom jeziku objavljivao je Arhipelag koji je objavio njegove slavne romane Pomoćni glagoli srca i Ništa od umetnosti, obe u prevodu Arpada Vicka, Esterhazijevog najposvećenijeg prevodioca na srpski jezik. Dok su Pomoćni glagoli srca roman o majci, Ništa od umetnosti, jedna od najvažnijih knjiga Petera Esterhazija, jeste pronicljiv i jezički raskošan roman o majci i o fudbalu, gde se kao jedan od glavnih junaka pojkavljuje slavn i fudbaler Ferenc Puškaš. 

Poslednji put Peter Esterhazi boravio je u Srbiji pre pet godina na poziv svog izdavača Arhipelaga i Beogradskog festivala evropske književnosti, kada je imao izuzetno posećene i uzbudljive književne večeri u Beogradu i Novom Sadu.

Samo mesec dana pre smrti Esterhazi je završio i predao mađarskom izdavaču svoj novi roman Dnevnik o gušterači u kome pripoveda o istoriji svoje bolesti.

Нема коментара:

Постави коментар