петак, 26. август 2016.

56. Oktobarski salon- Ljubavni zanos

-prolazna emocija u savremenoj umetnosti-

Le plaisir d'amo ur ne reste qu'un moment, Le chagrin d'amour dure toute la vie.


"Za neke, ljubavni zanos je kao korov, raste iz pukotina u betonu i, začudo, preživljava. Njegovo preživljavanje je deo njegove lepote. Kao što se idealizovane veze među pojedincima izližu, a poetska romantika koja im pruža zaklon ispari, i svet se silno menja i suočeni smo s mnogo izbora, ali malo rešenja". (Dejvid Eliot, kustos 56. Oktobarskog salona)



od 23. septembra do 6. novembra 2016. godine

Muzej grada Beograda, Resavska 40b
Kulturni centar Beograda
(Likovna galerija, galerija Artget i Podroom)

Po 56. put Oktobarski salon (OS) u Beogradu predstaviće radove 60 umetnika i grupa koje je pozvao umetnički direktor Dejvid Eliot (David Elliott) ili su izabrani na osnovu konkursa na temu “Ljubavni zanos”, koji je bio ograničen po pitanju starosne dobi i geografskog porekla.


Eliot je kustos, pisac i profesor moderne i savremene umetnosti, koji je rukovodio muzejima u Oksfordu, Stokholmu, Tokiju i Istanbulu, a svoje obraćanje počeo je stihovima francuske ljubavne pesme iz XVIII veka, za koje je rekao da dočaravaju patetični paradoks svakodnevnog života, koji je i danas prisustan. On je naglasio da ovogodišnja manifestacija predstavlja savremenu umetnost koja proizlazi iz ljudskih emocija, a da je ideja da se vidi kako umetnost zrači i dostiže širu javnost.


"Ljubavni zanos traje tek trenutak, dok ljubavni bol traje čitav život", uvodni su stihovi te francuske ljubavne pesme koje je citirao Eliot.



"Ljubavni zanos: prolazna emocija u savremenoj umetnosti", kao tema 56. Oktobarskog salona, navodi Eliot, istražuje umetnost u društvenom i politickom kontekstu, suprotstavljajući njene humane estetske vrednosti i daleko manje dobronamerne sile moći i kontrole. Eliot kaže da su umetnici odraz svog okruženja i obrazovanja, te da prenose svoje utiske.

 

"Nije bitno kakva je forma dela, koja je videćemo različita, bitna je poruka koju umetnost nosi", rekao je Eliot i naveo da svaki čovek ima svoj doživljaj umetnosti. Eliot, koji je juče došao u Beograd, kaže da će se na Salonu predstaviti 23 umetnika i 44 umetnice, a da je od ukupno 67 umetnika koji će predstaviti svoje radove, njih 31 mlađe od 41 godine. Radovi će biti prikazani u Muzeju grada Beograda i Kulturnom centru Beograda, a Oktobarski salon će trajati do 6. novembra.




Imena učesnika 56. OS, koji će biti otvoren 23. septembra u 19 časova zgradi Muzeja grada Beograda u Resavskoj, objavljena su na sajtu te najveće međunarodne izložbe savremene umetnosti, koja je 2014. postala bijenalna. Nakon otvaranja sledi žurka u 22 sata, u klubu Elektropionir (Cetinjska 15).

Po pozivu Eliota ili na osnovu rezultata konkursa, koji je bio otvoren za umetnike do 40 godina starosti iz 46 zemalja Evrope, Azije i Afrike, na 56. OS učestvovaće i dvadesetak umetnika iz Srbije.

Učesnici 56. OS (prema azbučnom redu) su: Ketuta Alexi-Meskhishvili, Lara Baladi, Andreas Blank, Hilde Borgemans, Antonia Božanić, Jovan Čekić, Kristina Drašković Bočkov, Biljana Đurđević, Cecilia Edefalk, Nezaket Ekici/Marcus Shahar, Ephemerki Ephemerki (Jasna Dmitrovska i Dragana Zarevska), Bojan Fajfrić, Mariana Hahn, Jenny Holzer, Ana Hušman, Leiko Ikemura, Sinisa Ilić, Ivana Ivković, Tadija Janičić, Rena Raedle i Vladan Jeremić, Peter Johansson, William Kentridge, k.r.u.ž.o.k. kolektiv, Johanna Kandl, Gülsün Karamustafa, Franziska Klotz, Irena Kovač, David Krippendorff, Janet Laurence, Via Lewandowsky, Sarah Ludemann, Dejan Marković, Milovan DeStil Marković, Natalie Maximova, Bjørn Melhus, Anuk Miladinović, Radenko Milak, Olga Milisavljević, Tracey Moffatt, Nemanja Nikolić, Vladimir Perić, Susan Philipsz, Sasha Pirogova, Siniša Radulović, Aurora Reinhard, Anila Rubiku, Arsen Savadov, Toni Schmale, Lina Selander, Asako Shiroki, Nena Snežana Skoko, Dimtar Solakov, Jovanka Stanojević, Sun Xun, Miloš Tomić, Jelena Trpković, Mariana Vasilieva, Anastasia Vepreva, Dejana Vučićević i Yang Fudong.


Prvi Jesenji salon (Salon d’Automne) održan je u Parizu 1903. godine, u nastojanju da se omogući izlaganje umetnicima koji nisu imali gde da prikazuju svoje radove, što je predstavljalo jedinstven odgovor odsustvu sluha vladajućeg umetničkog sloja tog vremena. Bile su izložene slike do tada još neafirmisanih umetnika: Pjera Bonara(Pierre Bonnard (1867 - 1947)), Anrija Matisa (Henry Matisse (1869 – 1954)), Fransoa Pikabije (François Picabia (1879 – 1953)), Pola Gogena (Paul Gauguin (1848 – 1903)) i mnogih drugih.


„Na ovom, 56. Oktobarskom salonu, svojevrsnom  dalekom rođaku“ pomenute inicijative, želeo bih da napravim omaž toj slavnoj prošlosti – prikazivanjem radova brojnih umetnika koji još uvek nemaju pristup međunarodnim platformama, i to rame uz rame s delima renomiranih umetnika. Izložba će, takođe, prikazati šta prolazno zadovoljstvo i njegova suprotnost znače u umetnosti  danas.


Godine 1784, Žan Pol Egid Martini (Jean - Paul - Égide Martini (1741 – 1816)) komponovao je "Ljubavni  zanos” (Plaisir d’Amour), klasičnu ljubavnu pesmu, zasnovanu na poemi Žan - Pjer Klarisa de Florijana  (Jean Pierre Claris de Florian (1755 – 17 94)). Florijan je, poput nebrojenih žrtava terora Francuske  revolucije, umro 1794. Ipak, reči njegove pesme odzvanjaju kroz vekove, te i danas prenose poruku,  istovremeno i večnu i prolaznu, kako u originalnom  – Martinijevom aranžmanu, tako i u drastično  i zmenjenoj  – kič verziji.

Imajući u vidu te istorijske kontraste i paradokse, ovaj Oktobarski salon biće posvećen ulozi emocije u savremenoj umetnosti i načinima na koje se ona može dočarati, a da to ne bude niti banalno niti kič. To može obuhvatiti ne tako jednostavna zadovoljstva ljubavi, humora, straha, kao i bilo koju drugu perspektivu, kakvu umetnost pruža na temu krhkosti ljudskog postojanja i života, a koja opet, sama po sebi, može ostvariti trenutan ili trajan uticaj. Radovi mogu biti u bilo kom form atu ili mediju.“ Istakao je Dejvid Eliot

Umetnički direktor 56. OS, britanski kustos Dejvid Eliot, trebalo bi sredinom septembra da predstavi detalje ovogodišnje izložbe koja će, prema ranijim najavama gradskih vlasti, koštati oko 22 miliona dinara, što je za sedam miliona više od budžeta prethodnog, 55. Oktobarskog salona, održanog 2014.


Prema koncepciji Eliota, 56. OS “Ljubavni zanos” posvećen je ulozi emocije u savremenoj umetnosti i načinima na koje se ona može dočarati, a da to ne bude banalnost ili kič.


Eliotu je posebno važno i mesto održavanja izložbe - bivša vojna zgrada u Resavskoj, dodeljena Muzeju grada pre deset godina. U njoj je održan i Oktobarski salon 2010. godine, kao i poslednji, 55. OS 2014, čiji su kustosi bili Nikolaus Šafhauzen i Vanesa Džoan Miler iz Kunsthalea u Beču.


Oktobarski salon nije održan 2015. godine, jer je Skupština grada Beograda u završnici 55. OS odlučila da ga transformiše u manifestaciju koja će biti organizovana bijenalno. Način promene statusa OS izazvao je burne reakcije u javnosti, smenjena je v.d. direktorka Kulturnog centra Beograda Mia David, a Odbor OS podneo je ostavku u znak protesta. U protestnom duhu je i završen 55. OS, čija je nagrada ravnopravno dodeljena Dejanu Kaludjeroviću iz Srbije i Megi Rustamovoj iz Gruzije, a specijalnu nagradu dobili su Mia David i njen tim saradnika, kao izraz podrške i poštovanja za rad na OS.




U organizaciji Kulturnog centra Beograda, održaće se 56. Oktobarski salon, sa temom "Ljubavni zanos", na lokacijama: Muzej grada Beograda, Kulturni centar Beograda: galerije Artget, Likovna i Podroom. Salon će biti otvoren do 6. novembra 2016. godine. Selektor/kustos 56. Oktobarskog salona: Dejvid Eliot (Velika Britanija)


  PRATEĆI PROGRAM*

*Organizator zadržava pravo promene programa.

S E P T E M B A R

petak, 23. septembar
    Knez Mihailova 6, plato ispred Kulturnog centra Beograda
    18.00 Hatchet (Sekira), Nezaket Ekidži (Turska), performans

    Muzej grada Beograda
    19:30 svečano otvaranje

    20:00 kandıd (kandıd) – Marijana Han (Nemačka), perfomans
    Linije, redovi, kolone (Spavaonica) – Ivana Ivković (Srbija), ambijentalna istalacija promenljiva u vremenu
    Nikada nisam prestao da volim te – Dejan Marković (Srbija), performans
    
subota, 24. septembar
    Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6
    13:00 Umetnost i dizajn: na primerima izložbi 56. Oktobarskog salona, izložbe Balagan, Bijenala u Kijevu, Sidneju i još …
    Razgovor između Dejvida Eliota, kustosa, pisca, profesora moderne i savremene umetnosti i kustosa 56. Oktobarskog salona i Džonatana Barnbruka, grafičkog dizajnera i autora vizuelnog identiteta 56. Oktobarskog salona
    Razgovor će biti na engleskom, bez prevoda.
    Na ulasku posetioci će dobiti besplatne ulaznice za Salon. Broj mesta ograničen.

    15:00 Contexter vs.Discoursor (Kontekstor protiv Diskursora), Efemerki (Makedonija), performans-predavanje, 40 minuta
    Performans će biti na engleskom, bez prevoda.

    Muzej grada Beograda
    16:00 kandıd (kandıd)– Marijana Han (Nemačka), perfomans

    Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21
    18:00  I'm not your enemy (Nisam tvoj neprjatelj)
    Izbor iz opusa video radova Bjorna Melhusa (Nemačka/Norveška) i razgovor sa umetnikom
    Razgovor vodi Aleksandra Sekulić, urednica programa CZKD

    Razgovor je na engleskom, bez prevoda.
    
nedelja, 25. septembar
    Muzej grada Beograda
    13:00 Stručno vođenje kroz izložbu*
    *sva stručna vođenja obavljaće istoričari umetnosti

    13:30 Marijana Han (Nemačka), razgovor sa umetnicom nakon čega sledi performans kandıd (kandıd)
    Razgovor je na engleskom, bez prevoda.
    
četvrtak, 29. septembar
    Kulturni centar Beograda, Likovna galerija, Knez Mihailova 6
    18:00 Stručno vođenje kroz izložbu

O K T O B A R


subota, 1. oktobar
    Muzej grada Beograda
    13:00 Tematsko vođenje kroz izložbu*
    *sva tematska vođenja obavljaće profesionalci iz različitih oblasti umetnosti i kulture
    
nedelja, 2. oktobar
    Muzej grada Beograda
    13:00 Stručno vođenje kroz izložbu
    
četvrtak, 6. oktobar
    Kulturni centar Beograda
    18:00 Stručno vođenje kroz izložbu
    
subota, 8. oktobar
    Muzej grada Beograda
    13:00 Tematsko vođenje kroz izložbu
    
nedelja, 9. oktobar
    Muzej grada Beograda
    13:00 Stručno vođenje kroz izložbu
    
četvrtak, 13. oktobar
    Kulturni centar Beograda
    18:00 Stručno vođenje kroz izložbu
    
    Narodna biblioteka Srbije, Skerlićeva 1
    19:00 Ljubav u doba kapitalizma – interdisciplinarni razgovor o vezama emotivnog, umetničkogi realnog kapitala
    Debata u okviru inicijative: “Udružena tribinska akcija” 6 beogradskih institucija kulture – program književno-tribinske redakcije KCB-a
    
subota, 15.oktobar
    Muzej grada Beograda
    13:00 Tematsko vođenje kroz izložbu

    13:00 – 16:00 KCB radionica za mlade, vodi Ana Nedeljković, umetnica i stručna saradnica za edukativne programe u KCB
    
nedelja, 16. oktobar
    Muzej grada Beograda
    13:00 Stručno vođenje kroz izložbu

    13:00 – 16:00 KCB radionica za mlade, vodi Ana Nedeljković, umetnica i stručna saradnica za edukativne programe u KCB
    
četvrtak, 20. oktobar
    Kulturni centar Beograda
    18:00 Stručno vođenje kroz izložbu

    Muzej grada Beograda
    19:00 Nikada neću prestati da volim te – Dejan Marković, (Srbija), performans
    
petak, 21. oktobar
    Muzej grada Beograda
    18:00 Aktivacija čitalačkog kutka - Čija jeizložba? – diskusija
    Program čitalačke grupe k.r.u.ž.o.k.
    Grupa k.r.u.ž.o.k. u saradnji sa članovima redakcije DeMaterijalizacija umetnosti
    
subota, 22. oktobar
    Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6
    12:00 – 19:00 – Svi govore, projekcija video rada/filma Branimira Stojanovića
    Rad je produciran za potrebe 50. Oktobarskog salona 2009. i predstavlja sedmočasovni video u kojem se desetominutnim iskazom predstavilo više od 50 članova Udruženja likovnih umetnika Srbije

    Foaje Dvorane Kulturnog centra Beograda
    19:30 Autonomija i ekonomija, umetnost i rad, socijala i preduzetništvo, kvalitet i prekarnost, komunikacija i izolacija – Razgovor nakon projekcije
    Autor programa i moderator razgovora Branislav Dimitrijević, profesor istorije i teorije umetnosti i jedan od kustosa 53. Oktobarskog salona

    Muzej grada Beograda
    13:00 Tematsko vođenje kroz izložbu

    Kulturni centar Beograda
    16:00 – 18:00 KCB radionica za decu i odrasle, vodi Ana Nedeljković, umetnica i edukatorka
    
nedelja, 23. oktobar
    Muzej grada Beograda
    13:00  Stručno vođenje kroz izložbu
    
četvrtak, 27. oktobar
    Kulturni centar Beograda, galerija Artget, Trg republike 5 – (prvi sprat)
    11:00 – 13:00 Knjige ljubavi i uzdaha - radionica
    Voditeljke: Snežana Nena Skoko, vizuelna umetnica i dizajnerka tekstila i Ivana Bogićević Leko, rediteljka i dramska pedagoškinja

    18:00 Stručno vođenje kroz izložbu
    
subota, 29. oktobar
    Muzej grada Beograda
    13:00 Tematsko vođenje kroz izložbu

    Kulturni centar Beograda, galerija Artget, Trg republike 5 – (prvi sprat)
    17:30 – 19:30 Knjige ljubavi i uzdaha – radionica
    Voditeljke: Snežana Skoko Snežana, vizuelna umetnica i dizajnerka tekstila i Ivana Bogićević Leko, rediteljka i dramska pedagoškinja
    Radionica je namenjena mladima od 16 do 24 godine, broj ograničen
    Prijavljivanje na info@oktobarskisalon.org
    
nedelja, 30. oktobar
    Muzej grada Beograda
    13:00 Stručno vođenje kroz izložbu

N O V E M B A R


četvrtak, 3. novembar
    Kulturni centar Beograda
    18:00 Stručno vođenje kroz izložbu
    
subota, 5. novembar
    Muzej grada Beograda
    13:00 dodela nagrada 56. Oktobarskog salonai Kulturnog centra Beograda
    nakon proglašenja nagrađenih sledi Tematskovođenje kroz izložbu
    
nedelja, 6. novembar
    Muzej grada Beograda
    13:00  Stručno vođenje kroz izložbu

    19:00  Linije, redovi, kolone (Spavaonica) – Ivana Ivković (Srbija), ambijentalna instalacija promenljiva u vremenu
    Nikada neću prestati da volim te – Dejan Marković, (Srbija), performans

P R O G R A M  V A N  I  N A K O N  S A L O N A

    Momentum, Kunstquartier Bethanien, Berlin
    8.10 – 27.11.2016.
    Love, Actually… (Ustvari, ljubav…)
    Izložba radova 7 umetnica iz kolekcije Momentuma koje učestvuju na 56. Oktobarskom salonu
    Nezaket Ekidži, Mariana Han, Gulsun Karamustafa, Dženet Lorens, Sara Lideman, Trejs iMofat, Mariana Vasileva

    Kulturni centar Beograda, Likovna galerija, Knez Mihailova 6
    17.11 – 10.12.2016.
    Milorad Mladenović, Poslato bez odgovora, višemedijska instalacija
    Izložba nagrađenog umetnika na 55. Oktobarskom salonukoju od 2007.godine dodeljuje Kulturni centar Beograda
    Otvaranje, četvrtak 17.11. u 19:00
    U saradnji sa Modernom galerijom u Subotici-

provedite sredu u ”Ljubavnom zanosu”!

Ukoliko niste svratili do Resavske 40b, podsećamo vas da je radno vreme Oktobarskog salona od 12 do 20 časova, kao i da je SREDOM ULAZ SLOBODAN.

Utorkom, četvrtkom, petkom, subotom i nedeljom, u istom terminu, cena karte za odrasle je 200 dinara, dok đaci, studenti, penzioneri i trudnice imaju pravo na povlašćenu kartu u iznosu od 100 dinara. Za članove stručnih udruženja i novinare ulaz je slobodan.

Za prijavljivanje grupnih poseta molimo da nam pišete na: info@oktobarskisalon.org

Vidimo se na Oktobarskom salonu!


Нема коментара:

Постави коментар