петак, 19. август 2016.

Granično područje Bitefa






Jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 02. oktobra 2016. godine pod sloganom Na leđima mahnitog bika, na nekoliko različitih beogradskih lokacija. Kada se u prošlosti govorilo o Bitefu, često se napominjalo to da se radi o preseku novih međunarodnih pozorišnih tendencija.  Aktuelnost i kritičko mišljenje su se podrazumevali. Ove godine, sam slogan upućuje na osnovnu tematsko-problemsku liniju festivala, a koja se svodi na katastrofu izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, evropski izolacionizam i neokolonijalni odnos zapadne prema drugim kulturama.

Berlinski Šaubine gostuje na 50. Bitefu sa predstavom Saosećanje. Istorija mitraljeza, u režiji Mila Raua. Ova predstava pomera fokus sa priče o aktuelnom trenutku i migrantskoj krizi na njene uzroke. Baveći se istraživanjem duha savremene Evrope, Milo Rau joj otvoreno pripisuje odgovornost za užase na afričkom kontinentu i širom sveta. Ta odgovornost je nastala kao posledica njenih imperijalističkih poriva, kapitalističkog sistema i sveprisutnog licemerja. Predstava će biti izvedena 27. septembra u Ateljeu 212 sa početkom u 19:30 časova.


Saosećanje.Istorija mitraljeza
FOTO: Daniel Seiffert

Istom tom Evropom, bave se i Sebastijan Horvat i Milan Marković, autori predstave Nad grobom glupe Europe, Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, motivisane Kležinom Hrvatskom rapsodijom. Za njih je današnja Evropa, nesvesna patnje davljenika koji isplivavaju na njenim obalama, već uveliko na putu ka samouništenju. Ova predstava, ujedno će i svečano zatvoriti jubilarni Bitef u Madlenijanumu,  02. oktobra u 19:30.

Jedna od predstava koja pripada ovoj tematsko-problemskoj liniji festivala je i čuveni bečki Burg teatar koji će izvesti predstavu Urnebesna tama, po drami Volframa Loca, a u režiji Dušana Davida Paržižeka, 26. septembra u 19:30 u Jugoslovnenskom dramskom pozorištu.  Ironinično i u isto vreme krajnje tužno, Loc u svom tekstu opisuje našu nesposobnost da razumemo nepoznato: grozote dalekog rata, tuđu kulturu, drugog čoveka, čak i same sebe.

 
Urebesna tama
FOTO:  Georg Hochmuth

U Domu Omladine Beograda, 27. septembra u 21:30, publika će imati prilike da pogleda predstavu Ambasador: nemačko-afrički komad sa pevanjem, autorskog tandema Gintersdorfer-Klasen, koja se bavi neokolonijalnim odnosom zapadne civilizacije prema afričkim društvima.


 Ambasador:Nemačko-Afrički komad sa pevanjem
FOTO:  Knut Klaßen

Ovogodišnja festivalska produkcija Sloboda je najskuplja kapitalistička reč, dramaturškinja Maje Pelević i Olge Dimitrijević suočava se sa (ne)mogućnošću da o nekoj drugoj zemlji, u ovom slučaju o Severnoj Koreji, govorimo van našeg kulturnog i političkog koda. Ovaj autorski projekat, biće izveden u Bitef teatru 28. septembra u 21:30, sa reprizim izvođenjem, 01. oktobra u istom terminu.



 lga Dimitrijević i Maja Pelević u Severnoj Koreji


Rezervacija ulaznica je počela. Ulaznice se mogu rezervisati do 30. avgusta putem mail adrese blagajna@bitef.rs i telefonom +381698992400 (10h‒19h svim danima osim nedeljom).

Rezervacijom ulaznica se ostvaruje pravo na popust od 20%!

Prodaja karata počinje 1. septembra na blagajni Bitef festivala koja je smeštena u Pozorištu na Terazijama (Terazije 29).

U nastavku upoznajte marketing sektor Bitef tima: Anđelka Janković, marketing menadžerka nam govori o važnosti Bitefa i otkriva šta će obeležiti jubilarni 50. Bitef i Tamara Pović, marketing asistent, koja je svoju profesionalnu karijeru na Bitefu započela kao volonter, pre tri godine.

Anđelka Janković, marketing menadžerka



Koje si sve uloge imala na Bitefu, koja ti je omiljena i zašto?

Na Bitefu sam počela da radim kao mlada studentkinja, tako što sam baš htela baš kao i sve moje kolege da radim na Bitefu. Preporučio me je Miki, naš koordinator tehnike, pa me je vrlo brzo pozvala Jelena Knežević, izvršna direktorka festivala da budem menadžer trupe.

Ceo intervju sa Anđelkom pročitajte na našem blogu OVDE


Tamara Pović, marketing asistent



Šta je tvoja uloga na Bitefu?

Druga od dve žene u marketing sektoru

Najveći izazovi tokom rada na tvojoj poziciji?

Da ne dozvolim da Uroš, pored nas silnih žena potpuno poludi:)

Tvoj životi moto?

Život je borba, ali Bitef tim je jači!

Više o festivalu na www.bitef.rs



Нема коментара:

Постави коментар