петак, 5. август 2016.

POZORIŠTE I PSIHA



 


U Bitef teatru je 3. avgusta održana zanimljiva radionica dramoterapije pod nazivom POZORIŠTE I PSIHA. Otvorenu sesiju radionice dramaterapije vodila je Lidija Andonov. Moglo je da se posmatra, ali i aktivno učestvuje. 

Radionice dramaterapije, od marta meseca, održavaju se u Bitef teatru. U njima učestvuje grupa mladih, nezavisnih glumaca koji razvijaju jezik novog pozorišnog izraza, a konačni cilj je interaktivna, participativna pozorišna predstava. Konceptom i dramaturgijom predstave, pored Lidije Andonov, bave se Jelena i Milena Bogavac.

Pozorišna i dramaterapija (dramatherapy) je vrsta umetničke terapije koja koristi metode i transformativnu moć pozorišta u svrhe psiho-terapije, integracije i razvoja.

Korišćenje dramskog procesa i pozorišta u terapeutske svrhe počinje sa razvojem psiho-drame. Ovakav pristup se vremenom proširuje i sedamdesetih godina prošlog veka razvija se dramaterapija. Nastala najpre u Engleskoj i Americi, zatim u Nemačkoj, Holandiji i u većem broju drugih zemalja, ima dugogodišnju primenu kroz privatne prakse, različite institucije, kao i edukativne, razvojne i psiho-terapeutske radionice. U Srbiji je ovo njen začetak.

Glumci rade na svojim problemima, istražuju i osvetljivaju svoje teme, dolaze do intimnog i osetljivog dela ličnosti, i do jedne spontane autentične kreativnosti. Upravo ovakav pristup ličnim temama je mogućnost neposrednog i kreativnog rada na njima. Kroz slike i scene ovo „živo ogledalo” prikazuje ono što je često nevidljivo i nesvesno, što ne možemo da opišemo, a možemo da iskusimo na način koji doseže daleko izvan verbalnog. U igri, učesnici su slobodni. Kroz zaštićenost ulogom mogu da probaju, menjaju, mogu da budu ono što jesu. Ovakvo pomeranje granica stvara iskustvo koje se integriše i prenosi u svakodnevni život.


Radionica je do sada imala dve javne prezentacije u okviru festivala Bitef zona i u Đavoljoj varoši. Radionica će biti prezentovana i na 50. Bitefu, u okviru programa Bitef amfiteatar.

Lidija Andonov je diplomirala glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Kao glumica radila je na više kratkih filmova i predstava. Posvećuje se istraživanju funkcije pozorišta, drame i rituala u svrhe psiho-terapije. Završila je Specijalizaciju za pozorišnu i dramaterapiju (Institut für Theatertherapie, Berlin). Sa muzičkim projektom Sixth June nastupa širom Evrope. Trenutno živi na relaciji Beograd–Berlin.

Jelena  Bogavac je pozorišna rediteljka, dramaturškinja, književnica, pesnikinja, performerka, art menadžerka, trenerica i edukatorka, urednica i publicistkinja, radnica u kulturi i informisanju. Rođena je 1973. u Beogradu. Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2001. godine. Apsolvent je na Fakultetu političkih nauka – odsek Diplomatija.

Dramaturškinja je BITEF teatra i art menadžerka BITEF festivala od 2001. godine. Zajedno sa Milenom Bogavac, osnivačica je DMS-a, Dramskog mentalnog studija, neformalne pozorišne trupe koja se primarno bavi istraživanjem arhetipskih sadržaja u modernom društvu i razvojem poetskog performansa.

Bavi se edukativnim radom. Održala je nekoliko ciklusa predavanja na temu istorije pozorišta, praktične dramaturgije, pozorišta u edukaciji i definisanja prakse savremenog eksperimentalnog i angažovanog teatra. Režirala je preko 40 predstava. Nagrađivana je za režiju na festivalima u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Hrvatskoj, Turskoj, Bugarskoj i Srbiji. Izdanja: Smrt srca ptica, Mama, tata, sunce, sestra i ja, edicija Istok–Zapad; Betmen nad Zvezdarom (Princip bonart pres – sedmo izdanje).

Нема коментара:

Постави коментар