среда, 17. август 2016.

Predstavljanje knjiga Vide Ognjenović i Amira Ora u Čigoti na Zlatiboru



Knjige Vide Ognjenović i poznatog izraelskog pesnika Amira Ora, objavljene u izdanju Arhipelaga, biće predstavljene na književnoj večeri koja će se održati u utorak 16. avgusta s početkom u 20.30 časova u Maloj sali Čigote.

Moderator književnog programa je Mirjana Crnčević.    
  


Vida Ognjenović će čitaocima u Čigoti predstaviti knjigu eseja Visoka voltaža. Eseji u ovoj knjizi govore o kulturi i književnosti u doba
globalizacije i zabave, o velikim piscima našeg vremena, o ključnim srpskim i jugoslovenskim glumcima druge polovine XX veka i naših dana, kao i o dvojici neobičnih modernih Argonauta koji su spasili rusku avangardu. Junaci knjige Visoka voltaža su Danilo Kiš i Mirko Kovač, Borislav Mihajlović Mihiz i Ljubomir Simović, Mira Stupica, Olivera Marković i Ksenija Jovanović, Zoran Radmilović i Slobodan Aligrudić, Petar Kralj i Mira Banjac, Klaudio Magris i Milo Dor.





Pred čitaocima će se naći i Muzej vremena, najznačajnija knjiga pesama Amira Ora u prevodu Vide Ognjenović i Davida Albaharija. Muzej vremena je celovita pesnička knjiga u kojoj se, iz različitih uglova i sa podrazumevanjem ogromne pesničke tradicije i tradicije mišljenja, razmatra pitanje vremena i ljudske egzistencije u tokovima vremena.










Amir Or, pesnik izuzetne kulture, u ovoj knjizi vodi dalekosežan dijalog s mitom i slojevima kulturnog i istorijskog pamćenja, sa izazovima savremenog doba i ukupnog pesničkog iskustva. Otuda ova knjiga dobija oblik i snagu modernog pesničkog speva u kome se iznova ispituju sama pesma i svet o kome ta pesma govori.

Organizator programa je Biblioteka Instituta Čigota.

Нема коментара:

Постави коментар