среда, 24. август 2016.

DRAGANA ILIĆ - VIDIMO SE, Novi prijatelji+4D+Životi bližnjih




portretna skulptura
25. avgust -17. septembar 2016.
Likovna galerija, Knez Mihailova 6Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6

Izložba koja nas po rečima Milete Prodanovića, Draganinog kolege i pisca teksta u katalogu  izložbe Vidimo se,  istovremeno ispunjava nemirom i blagošću, predstavlja nove radove beogradske vajarke srednje generacije Dragane Ilić, profesorke na Odseku skulpture na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. 

Postavku  čine dve serije radova - Novi prijatelji i 4 D skulpture portreta i polu-figura  prijatelja i kolega rađenih u majolici i kamenini. 

Na oko desetak izloženih dela prati se elaboracija problema  kojim se umetnica bavi u novom ciklusu portretnih skulptura – ona je usmerena na  analizu opažajnog sistema kao fenomena zanimljivog i inspirativnog  za nova, i stalno nova stvaralačka istraživanja,  posmatranja i komunikaciju.  

Nastale u određenom  mentalnom, emocionalnom i likovnom kontekstu ove  skulpture malog formata, izvedene u glaziranoj majolici,  na kojima se prepoznaju portreti bliskih ljudi i umetnika kao što su B.Iljovskog, B.Bem, R.Antonijević, O. Parlić,  M.Dragojlović i drugi,  imaju karakter intimnog preispitivanja koje autorka sprovodi  pogledom svog unutrašnjeg oka ispitujući i trenirajući mogućnosti pamćenja oblika koje zadržava na korak od zaborava i propadanja. 

Dragana Ilić je rođena u Beogradu 1966.godine. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na vajarskom odseku. Poslediplomske studije završila je na istom fakultetu 1994. godine u klasi profesora Slavoljuba Radojčića. Od 1988. godine izlagala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, kao i na šest samostalnih izložbi u Beogradu. Dobitnica je nekoliko značajnih nagrada za skulpturu : iz Fonda Vladete Petrića, iz Fonda Sretena Stojanovića, 35. Oktobarskog salona u Beogradu. Docent je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар