понедељак, 8. август 2016.

Izložba "ATLAS ZEMLJE" Ivana Stojakovića



Otvaranje izložbe je u utorak, 09. avgusta u 19:00
Izložba traje do 21. avgusta 2016.
Galerija Doma omladine Beograda

Organizacija: ProArt.org i Dom omladine Beograda. Uz podršku Ambasade SAD u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja RS.

Izložba ekološki angažovanog Njujorškog umetnika i rođenog Beograđanina Ivana Stojakovića pod nazivom "Atlas Zemlje" vizuelno spaja sliku i reljef sa dizajnom živih vertikalnih bašta. Stojakovićev "Atlas Zemlje" iz vazdušne prespektive istražuje ‘pejzaž’ naše planete koja se turbulentno menja kroz društveno politička kretanja, klimatske promene i nesrazmerni rast štetnih industrija.


"Atlas Zemlje" takođe istražuje prirodne procese, kao sto su poplave i rast vegetacije i njihovu prirodnu sposobnost da se prostorno odvijaju bez restrikcija političkih ili urbanih granica. Radovi iz ovog ‘atlasa’ crpe vizuelne informacije iz geografskih mapa različitih delova sveta i remiksuju (transformišu) te informacije u predstave koje su delimično geografski tačne, a delimično izmišljene. 

Pojedini radovi su u potpunosti izmišljene apstrakcije, koje se baziraju na pogledima na nepoznate regione iz vazdušne perspektive. Kroz spoj geografije i vizuelne poezije umetnik se obraća svetskoj i lokalnoj publici sa porukom da je utilitarni cilj poezije u ovom kontekstu obnova bazičnog odnosa sa planetom Zemljom. Rad Ivana Stojakovića pokreće i pitanja ‘pejzaža koji se menjaju’, pejzaža koji su kulturno konstituisani kroz skup istorijskog materijala i ljudskih intervencija. Ovakvi pejzaži u procesu promene, govore o tome da su lokalni ekosistemi Ili lokalno korišćenje zemlje u 21. veku pod velikim uticajem globalnih trendova i pokreta.


Ivan Stojaković je rođen u Beogradu 1974. Otpočeo j e studije slikarstva na FLU u Beogradu 1996, a diplomirao je crtež i slikarstvo na OCAD Univerzitetu u Torontu 2001. Stojaković je magistrirao slikarstvo na Pratt Institutu u Njujorku, gde živi od 2003. Umetnikove nedavne samostalne izložbe uključuju „Wildscapes“ u Christian Duvernois Gallery na Menhetnu, „Urban Wild“ u galeriji „Honey Ramka“ u Bruklinu, „Garden X“ u Generalnom Konzulatu Republike Srbije na Menhetnu i „Global Nature“ u galeriji „Bridgette Mayer“ u Filadelfiji. Umetnikove skorašnje grupne izložbe uključuju instalaciju u javnom prostoru Marcus Garvey Parka u Harlemu pod nazivom „NYState“, „Formulations“ u Sculpture Space u Queens-u, „WILD“ u Gallery Nine5 na Menhetnu, “Art for Trees” na Grand Central Stanici na Menhetnu (sponzorstvom TD Banke) kao i na New York Highline na Menhetnu. Stojaković je dobitnik prve nagrade Bernard Bierman na Haym Salomon Arts takmičenju u Njujorku, za rad „Green Model City from Recyclables“, koji je nastao kroz umetničku saradnju sa školskom decom. Stojakovićevi radovi se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama širom sveta uključujući kolekcije u Alter Hall, Temple University u Filadelfiji, u Boeing-u u Sijetlu, i u ambasadi SAD u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар