понедељак, 22. август 2016.

Petnaest godina colluvio-a



Galerija Artget, Trg Republike 5/I
utorak, 23. avgust u 20.00

Završni koncert turneje polaznika
Međunarodnog kursa kamerne muzike colluvio 2016
Gut Hornegg, Preding, Štajerska, Austrija


Program: Klavirska trija Šuberta, Bernštajna, Franka i Bošković* (premijera)

Olena Miso, (25) klavir, Ukrajina
David Horvat, (18) violina, Srbija / Hrvatska
Pavle Popović, (18) violončelo, Srbija
Anastasyia Sharina, (22) klavir, Ukrajina
Sara Begović, (18) violina, Srbija
Lucija Mušac, (16) violončelo, Hrvatska
Ana Dadić, (22) klavir, Hrvatska
Tijana Milaković, (20) violina, Srbija
Vuk Ovaskainen, (15) violončelo, Srbija / Finska

Devet prvoklasnih mladih muzičara iz država naslednica bivše Jugoslavije i sa nemačkog govornog područja sastaju se od 2001. godine svakog avgusta na prelepom imanju Gut Horneg (Štajerska, Austrija). Na majstorskom kursu colluvio se pripremaju za međunarodnu turneju, pod umetničkim vođstvom docenata Jurija Kota (Yuri Kot, Ukrajina), pijaniste i prof. klavira Fakulteta muzičke umetnosti u Kijevu, zatim Olivere Milić-Hiršer (Olivera Milić-Hirscher, Srbija), violinistkinje i prof. violine u Sremskoj Mitrovici, kao i Majnahrda Holera (Meinhard Holler, Austrija) violončeliste i voditelja privatne klase violončela u Minhenu. Mladi muzičari dovode u neposredan kontakt osobenosti kultura njihovih zemalja: jezik, geografiju, istoriju, način života, kuhinju, muziku i drugo, što razbija ranije predrasude prema drugim kulturama. Svake godine nastaju kvalitetna i trajna prijateljstva. Muzički i privatni kontakti se održavaju i preko granica. Bavarska, Slovenačka i Radiotelevizija Srbije godinama snimaju i emituju koncerte, a uz podršku ORF-a (Austrijska radiotelevizija) je Walter Wehmeyer 2010. godine snimio dokumentarni film o radionici colluvio - Muzika posle rata, koji je nekoliko puta bio prikazivan na većini televizijskih stanica na nemačkom govornom području.

Ove godine, profesori i polaznici su za program odabrali klavirska trija Šuberta, Bernštajna i Franka, ali im je poveren i zadatak da pripreme i premijerno izvedu delo srpske kompozitorke Dijane Bošković Sunčeva igra. Kompozitorka je prisustvovala premijernom izvođenju u Beču i sa oduševljenjem komentarisala nastup ovih mladih muzičara.

Turneja obuhvata sledeće gradove: Gut Horneg (11.08.) - Beč (12.08.) - Minhen (14.08.) - Milštat (17.08.) - Tar-Vabriga (18.08.) - Poreč (19.08.) - Sarajevo (21.08.) - Beograd (23.08.)

Više informacija: www.colluvio.com

Za informacije o sledećem projektu colluvio-a: meinhardholler@colluvio.com

Koncert podržali: Austrijski kulturni forum u Beogradu, Das Land Steiermak, Europa Integration Ausseres

Ulaz na koncert je slobodan.

Нема коментара:

Постави коментар