петак, 19. август 2016.

Kako nestaje fašizam?




(Umetnički rad u političkim i ideološkim okolnostima)
Kako nestaje fašizam? Alex Nikolić, "Proleterska brigada strelja Kurta Valdhajma i njegovog konja na Starom sajmištu"

Subota, 20. avgust 2016, 18h, Kulturni centar Rex, Jevrejska 16

Prva u  seriji javnih diskusija, studija slučaja, javnih vođenja i predavanja koja će tokom ove i sledeće godine Kulturni centar Rex realizovati pod nadnaslovom "Kako nEstaje fašizam?" biće razgovor o slici Alexa Nikolića "Proleterska brigada strelja Kurta Valdhajma i njegovog konja na Starom sajmištu". Ova slika nastala je u sklopu dugogodišnjeg rada Alexa Nikolića na umetničkoj sceni Beča, gde se bavi i manje ili više sofisticiranim mehanizmima i praksama diskriminacije i alijenacije imigranata u austrijskom društvu. Nakon niza projekata istraživanja statusa i kulture "gastarbajtera" u klubu Boem, Nikolić je ove godine radio na projektima migrating-kitchen.com i charity-show.biz. Slika koja će biti diskutovana nastala je 2015. godine kada je Nikolić u bečkoj Secesiji izlagao i spomen ploču Gavrilu Principu

U kontekstu aktuelnog planiranja memorijalnog centra na Starom sajmištu, opredeljivanja oko 50 % biračkog tela Austrije za kandidata fašistoidne Slobodarske partije na nedavnim (a moguće i na predstojećim, ponovljenim) predsedničkim izborima, kao i nikada zaboravljene Afere Valdhajm (videti npr. https://sh.wikipedia.org/wiki/Kurt_Waldheim), ova slika (iznova) otvara polje diskusije o konceptima i dometima politike defašizacije i denacifikacije, kako u austrijskom tako i u drugim kapitalističkim društvima umešanim na različite načine u generisanje i vladavinu fašističkih ideologija i politika. 

U razgovoru će učestvovati aktivistkinje i aktivisti koji se intenzivno bave pitanjem savremenog fašizma i antifašizma, Tanja Marković (Savez antifašista), Matija Medenica (Marks21) i Nenad Porobić (NE rehabilitaciji).

Razgovor je deo (Do)Govornih programa KC Rex 2016/2017, koje podržava Fondacija za otvoreno društvo Srbija; Učešće Alexa Nikolića omogućio je Austrijski kulturni forum Beograd.

Kraće biografije učesnika/ca u razgovoru i informativne linkove možete naći na OVOJ stranici sajta KC Rex:



Нема коментара:

Постави коментар