уторак, 5. јун 2018.

S Dejvidom Homelom u Putujućem cirkusu





Dejvid Homel, nagrađivani kanadski romansijer, scenarist, novinar i prevodilac s francuskog jezika, susrešće se sa svojim beogradskim čitaocima, kao i s medijima u sredu 6. juna u knjižari Bookastore (Cara Lazara 12). Susret s Dejvidom Homelom trajaće od 12 do 13:30 časova. Homel će razgovarati sa čitaocima i potpisivati primerke svog romana Putujući cirkus.

Neposredan povod za ovaj susret jeste srpsko izdanje romana Putujući cirkus koji je Homel napisao zajedno s poznatom kanadskom ilustratorkom Meri Luiz Gej

Putujući cirkus je objavljen u izdanju Arhipelaga, u novoj ediciji knjiga za decu i mlade Mali Arhipelag. Do Sajma knjiga u Beogradu u Arhipelagu će biti objavljen i nastavak ovog romana Dejvida Homela i Meri Luiz Gej Ponovo na putu: nova putovanja moje porodice.

U romanu Putujući cirkus Čarli i njegova porodica spremaju se da otputuju u još jedno mesto bogu iza leđa. Čarlija i njegovog malog brata Maksa privlače pustolovine kao magneti. Letovanje u nepoznatom delu sveta pretvara se u retku avanturu. To je putovanje na kome je ova zabavna i neobična porodica videla crkvu ogromnu kao prekookeanski brod, posetila Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, bila svuda po Jadranu, posetila ostrvo bez samoglasnika, bauljala ratom razrovanim selima i upoznala tajanstvenog pustinjaka iz Vrgade. 

To je putovanje na kojem Maks i Čarli umalo nisu završili u zatvoru, na kojem su jeli krumpir i blitvu, ali nigde nisu videli Krivi toranj u Pizi. To je putovanje na kojem se Maks najmanje dvaput izgubio, jednom umalo udavio i jedva izbegao da ga Minotaur ne zarobi. A sve je počelo jednog mraznog zimskog dana – dana kada je Maks izgubio kamenčiće...

Roman Putujući cirkus je topla i zabavna knjiga koja podstiče na razmišljanje. Ova knjiga slavi dečju ljubav prema pustolovini i beskrajnu radoznalost za svet oko nas. Putujući cirkus je deo izuzetno popularnog serijala romana o jednoj otkačenoj, radoznaloj porodici i njihovim putovanjima po svetu.

Homel je autor deset romana, među kojima su Govorna terapija (koja je osvojila Hju Meklinenovo priznanje i Nagradu Jevrejske javne biblioteke za prozu) i nedavno objavljen roman Ptići. Dvaput je dobio Guvernerovu nagradu za prevodilaštvo. Knjige Dejvida Homela prevedene su na više evropskih jezika, kao i na kineski jezik.

Homel je samostalni novinar od kraja sedamdesetih. Najviše je sarađivao s magazinom Quill & Quire i s Radio Kanadom. Njegovi novinski tekstovi objavljivani su u vodećim listovima i magazinima u Francuskoj, Meksiku, Nemačkoj, SAD. Od 1999. stalni je kolumnista lista La Presse. Homel predaje kreativno pisanje na Departmanu za engleski jezik i književnost, kao i prevođenje na Departmanu za francuski jezik i književnost Univerziteta Konkordija. Pored knjiga koje su privukle veliku pažnju čitalaca, Homel je i autor nekoliko dokumentarnih filmova. Homel živi u Montrealu.

Dejvid Homel učestvuje 4. i 5. juna na konferenciji Beogradski kontrapunkt, koju organizuju Ministarstvo kulture i informisanja i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka. U središtu ove konferencije je pitanje: „Šta sa globalizacijom u kulturi?

Нема коментара:

Постави коментар