понедељак, 23. јануар 2017.

IV Dani igre u Kinoteci


od 25. do 29. januara 2017

Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka organizuju Dana igre tokom koje će publika moći da vidi projekcije višestruko nagrađivanih dokumentarnih i umetničkih filmova.

 

 

IV Dani igre – program

 

25. januar 20:00                   Gospodin Gaga, režija Tomer Heyman
26. januar 18:00                   Balet 422, režija Jody Li Lipes
26. januar 20:30                   Balet Ruses, režija Daniel Geler, Dayna Goldfine
27. januar 18:00                   Samo kada igram, režija Beadie Finzi
27. januar 20.:00                  Trupa, režija Robert Altman
28. januar 18:00                   Balet Ruses, režija Daniel Geler, Dayna Goldfine
28. januar 20:30                   Bele noći, režija Taylor Hakford
29. januar 18:00                   Igrajmo!, režija Gabriel Bibliovic
29. januar 20:30                   Boljšoj Vavilon, režija Nik Rid, Mark Frančeti


Reviju Dani igre otvoriće beogradska premijera filma „Mr. Gaga“ o čuvenom izraelskom koreografu Ohadu Naharinu, koji je producirala Natali Portman. Film otkriva detalje iz detinjstva i mladosti jednog od najznačajnijih svetskih autora u oblasti savremene umetničke igre, beskompromisni rad sa igračima i kritične trenutke iz privatnog života…

Zanimljiv film „Boljšoj Babilon“ nudi pogled iza scene prestižnog moskovskog teatra, i to u trenutku kada ovo pozorište potresaju skandali. Uključujući snimke iza kulisa, predstave koje oduzimaju dah i blještave ispovesti igrača i moćnika Boljšoj teatra, film preispituje jednu uglednu kulturnu instituciju koja se bori da preživi burna politička dešavanja kako unutar, tako i izvan svojih zidova.

Dokumentarni film „Balet 422″ nas vodi iza scene, kako bi pratili nastajanje jednog koreografskog dela fantastične trupe –  New York City Ballet.

Kultni film Roberta Altmana „Trupa“, bavi se životom igrača, koreografa i producenata čuvenog Džofri baleta iz Čikaga, dok film „Ballets Russes“ govori o čuvenoj trupi koja je obeležila prvu polovinu XX veka, o njenim zvezdama i produkcijama, kao i o spletkama, rivalitetu i teškoćama.

„Samo kada igram“ je dokumentarac koji prati snove dvoje crne dece iz brazilskih favela, koja su uprkos stalnim predrasudama i sumnjama, rešena da sruše sve zidove i ostvare svoje ideje, koristeći igru kao jedinu mogućnost za bekstvo iz svakodnevice.

Film „Bele noći“  najava je dolaska slavnog Mihaila Barišnjikova u Beograd (mart 2017) i kultno ostvarenje o igraču koji je pobegao iz Sovjetskog saveza u Ameriku, ali se na putu za gostovanje njegov avion ruši iznad Sibira.

Iz Izraela, svetskog centra savremene igre dolazi film „Igrajmo!“, dokumentarni zapis o fantastičnom uspehu izraelske savremene igre. Film istražuje kako je ova zemlja, uprkos reputaciji militantnog i „mačo“ društva, postala prepoznatljiva kao svetska sila u oblasti umetničke igre i delimično formirala njen istorijski razvoj.


 Sve projekcije su u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici.

Нема коментара:

Постави коментар