среда, 25. јануар 2017.

DOČEK u Bitef teatru

27. januar 2017.-20.00 sati
BITEF teatar, Skver Mire Trailović, 1, Beograd

Koncert predstava: DOČEK / THE WELCOME

 

Predstava je inspirisana dramom Semjuela Beketa „Čekajući Godoa” a u njoj se  dijalozi  iz Beketove drame, citati iz dela Ernsta Bloha , Eduarda Galeana , Darka Suvina i originalni tekstovi prepliću sa partizanskim i revolucionarnim pesmama nastalih pre, za vreme i nakon drugog svetskog rata.

Pesme se izvode u novim,svežim, ponekad i iznenađujućim obradama.

DOČEK  je predstava koja se bavi  promišljanjem  revolucionarnih ideja i poleta nastalog u SFRJ tokom i nakon drugog svetskog rata, kroz reinterpretaciju pesama iz NOB-a i prizmu gorke osvešćenosti u kojoj se danas nalazimo, u svetu neoliberlanog kapitalizma i novog kolonijalizma XXI veka.

 Gde je nestala nada? Zašto je preovladavajući osećaj apatije u današnjem svetu?   Da li je Utopija moguća?   su neka od pitanja koje želimo da postavimo publici i sebi.  

Predstava se izvodi u formi koncerta upriličenog za doček.

Doček koga ili čega – na nama je da zaključimo.


“(…) Jer pišem u doba nadmoćnog, olovnog i zagušljivog kontrarevolucionarnog pokrova.  Ideološki, on nameće obezvređenje cijele povijesti SFRJ ne samo kao loše odrađenog posla, nego i kao od samog početka pogrešno zamišljenog ili čak opasnog pothvata. A ipak, kada razmišljam o projektu oslobodilačke Jugoslavije, sjećam se talijanske poslovice “kada se stablo sruši, nema više hlada”: izloženi smo punoj silini kapitalističkog opustošivanja.” -  Darko Suvin.



Predstava je započeta u Beogradu ali se glavni rad na njoj ostvario u Mariboru, tokom letnjeg rezidencijalnog programa za umetnike GuestRoomMaribor u organizaciji Pekarna Magdalenske Mreže.

Radne verzije predstave su igrane sa velikim uspehom u Mariboru, Kopru , na Festivalu Koperground Marka Brecelja, i na Festivalu Patosoffiranje, gde je predstava dobila i svoje prvo priznanje za najprogresivnije delo Festivala.

Trajanje: 70' bez pauze

Režija i dramaturgija: Sanja Krsmanović Tasić; igraju: Jugoslav Hadžić, Anastasia Tasić i Sanja Krsmanović Tasić, Oskar Popović Svendsen* / Oskar Popović Svendsen i Ole Svendsen* / Ole Svendsen (*gostujući izvođači); muzički aranžmani: Jugoslav Hadžić i Anastasia Tasić (ANTI PROTIV); scena i kostim: Hleb Teatar

Izrada scenografije i kostima: VIVID dizajn i Arbos stolarija; izrada rekvizite: Bojan Golubović; dizajn programa i plakata: Anastasia Tasić; foto: Igor Unuk; izvršna produkcija: Jovana Janjić; odnosi sa javnošću  i protokol: Slavica Hinić; šef tehnike: Ljubomir Radivojević; majstori svetla: Dragan Đurković, Igor Milenković; majstori tona: Miroljub Vladić, Jugoslav Hadžić; inspicijentkinja: Maja Jovanović; garderoberka: Marta Narančić. U predstavi su korišćeni tekstovi Darka Suvina, Eduarda Galeana / Eduardo Hughes Galeano, Ernsta Bloha / Ernst Bloch, Sanje Krsmanović Tasić kao i delovi drame ,,Čekajući Godoa” Semjuela Beketa / Samuel Barclay Beckett

Hleb teatar je umetnički projekat i  trupa sastavljena  od  multidisiplinarnih umetnika-aktivista različitih generacija  koje povezuje strast ka izvođačkoj umetnosti, u domenu teatra I umetničke igre, procesnom/istraživačkom pozorištu i temama koje  su provokativne i društveno -politički angažovane. Muzika, vizuelna umetnost, umetnička igra, fizički teatar, performans, poezija , su veštine i sredstva koja koristimo u kreiranju predstava koje za nas imaju osvešćujući i pre svega isceljujući karakter.  Hleb teatar je takođe posvećen umetničkoj  edukaciji kroz radionice i projekte, smatrajući  formiranje mladih umetnika jednom od svojih osnovnih misija.  Kroz međunarodnu saradnju, koprodukcije  i delovanje na međunarodnoj sceni želja nam je da povežemo kulturu, angažovanu produkciju i umetnike naše zemlje sa svetom.

KOPRODUKCIJA: BITEF TEATAR, HLEB TEATAR, PEKARNA MAGDALENSKE MREŽE (SLOVENIJA). Predstava je premijerno izvedena 12.januara 2016. na sceni BITEF teatra.

Нема коментара:

Постави коментар