уторак, 10. јануар 2017.

Nova zgrada Beogradske filharmonije




Arhitekte Dragan Marčetić i Milan Maksimović sa saradnicima pobednici su konkursa za dizajn dela Bloka 13 u Novom Beogradu, koji je sprovela Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije. Rezultate konkursa utvrdio je žiri na čijem čelu se nalazio glavni urbanista Milutin Folić. Na ovoj površini planirana je izgradnja nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije. 


Kombinacija rampi i zelenih površina vodi posetioce do zgrade Beogradske filharmonije koja je izuzetno svedeno oblikovana. Konstrukcija od stakla i čelika izgleda kao da blago viri iz zemlje, a ovaj utisak dodatno je naglašen time što je krov objekta ozelenjen. Centalnim platom dominira ulaz koji je oblikovan kao kubus u drugačijoj materijalizaciji od ostatka zgrade. Sudeći po renderima objavljenim na sajtu direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, u pitanju je kaskadno oblikovan objekat koji se elegantno uklapa u pejzaž.


Do krajnjeg roka za predaju pristiglo je ukupno 34 konkursna rada, a žiri je jednoglasno doneo odluku da se pobedniku otvorenog anketnog jednostepenog anonimnog urbanističko-arhitektonskog konkursa za deo Bloka 13 u Novom Beogradu dodeli prva umanjena nagrada u neto iznosu od milion dinara. Žiri je radio u sastavu: predsednik žirija Milutin Folić, članovi Nebojša Minjević, Irina Korobina, Dejan Miljković, Bojan Kovačević i zamenik člana Milana Jočić.

Konkurs je predstavljao, između ostalog, i proveru prostornih i funkcionalnih kapaciteta lokacije, kao i sagledavanje mogućnosti realizacije nove zgrade Beogradske filharmonije, a izabrano rešenje predstavljaće osnov za izradu urbanističko-planske dokumentacije. 


Rešenja iz konkursa odredila su i morfologiju novoplanirane izgradnje, pre svega na lokaciji postojećih temelja ranije predviđenog Muzeja Revolucije i uređenja slobodnih površina, kao i njihov odnos sa okolinom, posebno u odnosu na čuveni novobeogradski spomenik kulture – Palata „Srbija“ (nekadašnji SIV).

Нема коментара:

Постави коментар