среда, 25. јануар 2017.

GREGORIAN NAJVEĆI SPEKTAKL OD VREMENA SLETOVA U HALI SPORTOVA


Spektakularna  muzička i vokalna  grupa  GREGORIAN oduševila je publiku 8. februara  u Halu sportova u okviru svoje oproštajne turneje.


Vesela gregorijanska ekipica priredila je spektakl kakav se u Beogradu ne pamti od vremena čuvenih sletova (ko ih pamti). Iako su nekome mogli da izgledaju zastašujuće, u mantijama sa kapuljačama i bakljama u rukama (kao potencijalna reinkarnacija Inkvizicije) ova bratija i jedna sestra su dobrodušni i raspevani. Kao bečki dečaci, ali mnogo žešći i nestašniji, spremni na svakojake muzičke marifetluke, a u cilju da se dopadnu publici. 



„Ko peva zlo ne misli“, kaže stara naarodna poslovica. Tako su bogougodno zvučali njihovi umreženi glasovi, na ovom rok bogosluženju, čak i onda kada su pevali pesme, za koje bi neupućeni i zlonamerni tvrdili da su satanisitčke.

 

Kanda se ova razdragana momčad i devojčad odveć zaigrala jer je u pauzi najavila da idu u crkvu da se ispovede. U drugom poluvremenu koncerta, lišeni grehova iz prvog nastupili su sveži, sa još većom žestinom, na opšte oduševljenje publike. Od Coldplaya do Bjork, od Queena do Nine Inch Nails, od Doorsa do Sisters of Mercy, nisu postoje granice u obradama Gregoriana.


Moćni laseri, baklje, mehurići od sapunice pratile su ovaj atraktivan nastup. Biseva je bilo da je teško odrediti njihov broj. Od onog kada okreću gitare i na njima svetli ispisan natpis Thank You te su mnogi pomislili da je ovim koncert okončan. Ali onda gregorijanci izlaze ispred bine, pred publiku i horski pevaju obasjano baterijskim lampama okupljene publike. Verujem da je ovako intimno i produhovljeno bilo i pri prvim okupljanjima ranohrišćana.  A onda na kraju, iz pripremljenih topova ispaljuju dugačke bele papirne pantljike koje premrežavaju celu halu, a što jedino neće naići na odobravanje čistačica koje će morati da počiste ovu papazjaniju.

I na kraju da primetim jednu pojavu za koju sam pomislio da je izumrla, poput dinosaurusa. Dolazeći na koncert, od devastirane RK Fontana dočekao me je špalir tapkaroša nudeći karte. To je najbolji, mada ne i najsrećniji, znak da se pomama za kulturnim sadržajima vratila u naš grad. Ave Maria!

I, umalo da zaboravim. Seo sam u trinaest red levo. Ima li meni za mene nade ili da idem da se ispovedim. 


Publici iz Beograda poslali su pre koncerta video pozdrav koji možete pogledati OVDE.

Ova mistična muzičko-scenska senzacija koja je i pre ovog nastupa pobrala brojne ovacije na prethodnim koncertima u našoj zemlji, u Hali sportova nastupila je u okviru turneje “Master of Chants – Final Chapter Tour” a na svojoj FB strani, publici u Beogradu obećala dosta izmena od prethodnog nastupa:

“Pripremite se za gruvanje! Promenili smo dosta pesama sa prethodne turneje i dodali nove specijalne efekte. Očekuje vas uzbuđenje!” .

Gregorian nam dolazi iz Nemačke i čine ga osam muških i  jedan ženski vokal uz pratnju rock benda sa bubnjevima, gitarom i klavijaturom. Jedini je svetski sastav koji uspešno sjedinjuje gregorijanski koral sa pop rock muzikom. U Hali Sportova, 8. februara imali smo priliku da čujemo neke od najvećih hitova svetskih izvođača poput Celine Dion, Dire Straitsa, Queen, Guns’n’Rosesa, Rolling Stonesa, U2-a, Depeche Modea, Coldplaya, R.E.M-a, Metallice, Led Zeppelina, Green Daya ali i filmske teme iz filmova Kum, Titanik u jedinstvenim obradama Gregoriana.
Svoje bogato iskustvo, osnivač Gregoriana, Frank Peterson, preneo je iz sastava “Enigma” čiji je bio deo, kao i iz značajnog producentskog rada sa najrenominarnijim muzičarima. Ovaj mističan i magičan bend do sada je snimio 200 pesama koje su objavljene na 11 studijskih albuma kao i šest live DVD izdanja. Da je reč o svetskoj senzaciji govori podatak o 1.3 miliona posetilaca širom sveta koji su videli njihov show i više od 20 miliona rasprodatih albuma. U Hali sportova 8. februara i mi smo mogli u to da se uverimo. 


Ulaznice za koncert Gregorian, 8. februara u Hali sportova, prodavane po cenama od 1900 do 2800 dinara na  svim prodajnim mestima CS Eventima kao i preko sajtova: www.eventim.rs. i www.scnovibeograd.rs


Нема коментара:

Постави коментар