четвртак, 26. јануар 2017.

PlayUK – Festival novog britanskog filma u Beogradu


  
Premijerom filma "T2 Trejnspoting" otvoren  je sinoć, 16. februara festival PlayUK. Prepune projekcije odvijale su se u dva termina: od 20 i od 22 časova. 

„Festival britanskog filma u Beogradu organizuje se po četvrti put, ovaj put pod imenom "Play UK" i iznosi pred beogradsku publiku presek aktuelne filmske scene Velike Britanije“, izjavio je ambasador Britanije Denis Kif na otvaranju festivala u Dvorani kulturnog centra Beograda i dodao:  „Pored deset novih britanskih filmova, gledaoci će moći da vide i izložbu koja ispituje uticaj prvog dela filma "Trejnspoting" na generaciju koja je odrastala 90-ih godina prošlog veka i njegov nastavak "Trejnspoting 2"“

Direktorka Britanskog saveta (British council) za zapadni Balkan Kler Sirs istakla je da su filmovi koji će biti prikazani u naredna četiri dana, "sjajna ostvarenja" koja su već osvojila nagrade ili konkurišu za filmska priznanja:

„Filmovi povezuju ljude i zato smo zadovoljni što ćemo ih istovremeno prikazati u šest gradova zapadnog Balkana.“

Direktorka Kulturnog centra Beograda, Gordana Goncić, zadovoljna je što ova institucija ima priliku da ugosti britanske filmove u godini kada obeležava 60 godina postojanja.


Od 16. do 19. februara u Dvorani KCB, kao i još pet gradova zapadnog Balkana, biće održan festival novog britanskog filma – PlayUK.

Naziv festivala „PlayUK“ izabran je na javnom konkursu koji je British Council sproveo u svim zemljama Zapadnog Balkana gde će se festival održavati. Među više od 470 kreativnih predloga, komisija British Council-a odlučila se za predlog Ognjena Radulovića iz Crne Gore. Kao nagradu, British Council će za Ognjena i njegovih 20 prijatelja prirediti privatnu projekciju jednog od festivalskih ostvarenja.

British Council i Kulturni centar Beograda pripremili su deset filmskih premijera najboljih savremenih igranih i dokumentarnih filmova britanskih autora koji su privukli veliku pažnju na nekim od najvažnijih svetskih filmskih festivala.


Festival otvara „T2 Trainspotting“, koji ponovo okuplja originalnu postavu jednog od najuticajnijih filmova 1990-ih godina.  Originalna postava jednog od najuticajnijih filmova 1990-ih godina vraća se na veliko platno. Nastavak kultnog ostvarenja pod naslovom „T2 Trejnspoting“ (T2 Trainspotting) otvoriće festival 16. februara, istovremeno u šest gradova Zapadnog Balkana. Renton (Ewan McGregor), Sick Boy (Jonny Lee Miller), Begbie (Robert Carlyle) i Spud (Ewen Bremner) su ponovo tu, a život u Škotskoj 2016. godine deluje kao da se ništa nije promenilo tokom 20 godina. U brutalnoj crnoj komediji prepliću se tuga, gubitak, radost, osveta, mržnja, prijateljstvo, ljubav, čežnja, strah, kajanje, samodestrukcija, ali i smrtna opasnost…

PlayUK je tematski višeslojan program. U svetu dinamičnih promena u kome politika utiče na odnose širom planete, cilj festivala je da prikaže filmove koji slave ljudsku izdržljivost i sposobnost da pronađemo prave odgovore i rešenja u teškim vremenima.

Novi festival britanskog filma PlayUK koji se održava od 16. do 19. februara, okupiće bioskopsku publiku u Beogradu, Podgorici, Prizrenu, Sarajevu, Skoplju i Tirani na premijerama deset igranih i dokumentarnih filmova aktuelne britanske produkcije.

Nastavak „T2 Trejnspoting“, dokumentarni film o uticaju britanske muzike „Čovek iz Movaksa”, komedija o odrastanju Veštine odrastanja“, snažna drama „Una“, dokumentarac o širenju džihada u savremenom svetu „Priznanje“, samo su neki od intrigantnih naslova koji će publici širom regiona omogućiti da otkrije nove snage britanskog filma. 
 
Reditelj Derrick Borte u filmu „London Town“ oslikava život radničke klase u predgrađima Londona tokom 1979. godine. Porodice sklapaju kraj sa krajem, a nezaposlenost raste iz dana u dan. Četrnaestogodišnji Shay Baker odrasta brzo, dok se cela porodica bori da ne potone i ostane na površini. Nakon što mu stigne kaseta sa najnovijom muzikom iz Londona, zvuci sastava „The Clash“ ga obuzimaju svojom sirovom energijom i odvlače u novi svet.

Moćna drama „Una“ je debitantski film reditelja Benedicta Andrewsa. Zasnovana na predstavi BlackbirdDavida Harrowera, „Una“ donosi emotivnu priču o mladoj ženi koja kreće u emotivnu potragu za svojom prošlošću. Sa očajničkom željom da sazna da li još uvek znači nešto Rayu, Una će se uputiti na njegovo radno mesto i suočiti ga sa bolnom istorijom koja je proganja. Njihov susret nakon 15 godina otvoriće brojne rane i nerešene dileme, a potisnute strasti i žudnje će isplivati. Slojevi laži, zabranjena ljubav i nenadani susret prete da poremete njihove živote. Uloge tumače Rooney Mara, Ben Mendelsohn i Riz Ahmed. 

„Priznanje“ (The Confession) je prvi dugometražni dokumentarac Ashishija Ghadialija. Film prati Mozzama Begga, muslimana iz Engleske koji je iskusio brojne sukobe. Od pružanja podrške mudžahedinima, preko zatočeništva u zatvorima Bagram u Avganistanu i Gvantanamo, pobunjeničkih obuka u kampovima u Siriji, do zatvorskih ćelija Belmarša u Britaniji, Mozzam Begg iz prve ruke priča o širenju džihada u današnjem svetu i reakciji Zapada.

Justine (Brie Larson) organizuje sastanak između dvojice Iraca (Cillian Murphy, Michael Smiley) i bande koju predvode Vernon (Sharlto Copley) i Ord (Armie Hammer) u napuštenom skladištu u Bostonu, sedamdesetih godina prošlog veka. Pritisak na sastanku se povećava, jer oružje koje se prodaje nije ispravno, a ispaljuje se metak i kada nije planirano… Uslediće borba za preživljavanje tokom sat i po trajanja filma „Unakrsna vatra“ (Free Fire). Martin Scorsese i Emma Tillinger Koskoff su izvršni producenti filma, dok režiju potpisuje reditelj Ben Wheatley.

„Putovanje“ (The Journey) je dramatična komedija inspirisana velikom prekretnicom u britanskoj i irskoj istoriji. U fokusu ostvarenja je neverovatno prijateljstvo između dva politička titana i neumoljiva neprijatelja. Ian Paisley (Timothy Spall) i Martin McGuinness (Colm Meaney) su prisiljeni da zajedno otputuju na kratko. Tokom putovanja, počinje da se stvara nada da možda i zakleti neprijatelji mogu da nađu zajednički jezik kada je budućnost Severne Irske u igri.

U leto 1983. godine, samo nekoliko dana pre rođenja svog prvog sina, pisac i teolog John Hull je oslepeo. Da bi ponovo našao smisao života, počeo je da vodi dnevnik na kasetama. Filmsko remek delo „Beleške o slepilu“ (Notes on Blindness) istražuje unutrašnji svet slepila, oslanjajući se na originalne snimke Johna Hulla i prikazuje slepilo koje obuhvata snove, sećanja i maštovit život. 

U centru komedije „Veštine odrastanja“ (Adult Life Skills) je Anna, koja se približava tridesetoj godini, a živi kao pustinjak u maminoj bašti i snima video materijale u kojima su glumci njeni palčevi. Univerzalna priča o samopouzdanju i dostojanstvu, nasmejaće i najtvrđa srca, ali i postaviti pitanje Kako naći mir sa samim sobom? “

Na programu PlayUK naći će se i dokumentarni film „Čovek iz Movaksa“  (The Man From Mo’Wax), koji prikazuje izvanredan život i karijeru DJ ikone, muzičkog producenta  James Lavelle-a.  U glavnim ulogama pojavljuju se DJ Shadow, 3D iz sastava Massive Attack, Futura, Ian Brown, Grandmaster Flash i Josh Homme.

Četvorodnevni festival novog britanskog filma PlayUK donosi i film „Najbolje od njih“ (Their Finest),  koji predstavlja duhovit i romantičan prikaz mlade žene koja pronalazi svoj put, u haosu rata, ali ujedno otkriva i filmove. Glavna junakinja Catrin (Gemma Arterton) 1940. godine u Londonu, radi kao scenarista i pokušava da organizuje glumce i filmsku ekipu, kako bi snimila film koji će da istovremeno podigne raspoloženje nacije, ali i inspiriše Ameriku da uđe u rat.


Program i termine prikazivanja filmova možete pogledati OVDE

Pored filmova, beogradska publika biće u prilici da se aktivno uključi u pripremu izložbe TREJNSPOTING: Pa šta ste radili... ovih 20 godina? koja će biti postavljena u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6.


U okviru festivala, u Filmskoj galeriji u foajeu Dvorane Kulturnog centra Beograda biće otvorena izložba TREJNSPOTING: Pa šta ste radili... ovih 20 godina? Naziv izložbe je inspirisan replikom koja otvara nastavak filma, pri susretu glavnih junaka koji se u međuvremenu nisu videli. Izložba preispituje fenomen čuvenog filma, kao i njegov uticaj na publiku u Srbiji.

Pozivamo vas da budete deo izložbe. Snimite se mobilnim telefonom kako odgovarate na pitanja:

1. Gde i sa kim ste gledali prvi „Trejnspoting“?
2. Šta za vas znači „Trejnspoting“?
3. Pa šta ste radili... ovih 20 godina?

Video klipovi treba da traju do jedan minut.  Pošaljite svoj video najkasnije do četvrtka, 9. februara 2017. na www.britishcouncil.rs/PlayUK

Na osnovu izbora autora izložbe Maje Medić i Stefana Arsenijevića, najzanimljiviji video klipovi biće prikazani na izložbi, a njihovi autori će biti gosti na otvaranju Festivala novog britanskog filma PlayUK i premijeri filma „T2 Trejnspoting“ u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Izložbu organizuju British Council i Kulturni centar Beograda, a sadržaće originalne fotografije iz oba filma, kao i memorabilije vezane za film.

Karte u prodaji od ponedeljka, 6. februara na blagajni Dvorane KCB-a  po ceni od 300 dinara.

Нема коментара:

Постави коментар