понедељак, 9. јануар 2017.

Десети Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф


Oаза здраве хране и органског филма

Међународни филмски и музичкифестивал Кустендорф је фестивал метафизичке природе, потврда да је земља чуда могућа, фрактал могућности, на седамсто метара надморске природе у пределу очуване природе. Без непотребног гламура моћи ћете у миру да одгледате 25 квалитетних филмова у окружењу којим доминира мирис етеричних смола. 

Овај фестивал, по речима његовог оснивача, Емира Кустурице, има реалне шансе да снагом свог индивидуалног квалитета надрасте тренутно утемељено друштво спектакла, да поврати нешто изгубљено, као што је, рецимо, храброст.
„Савремене тенденције су данас традиција Кустендорфа. За разлику од нас који смо као двадесетогодишњаци базали по светским фестивалима и када се приближимо на пет метара од Милоша Формана, срце нам стане, данашњи млади аутори овде имају могућност да разговарају са релевантним филмским ствараоцима. Мећавник је утопија која је претворена у стварност. На Мећавник се иде као што се у Београду иде у неку скривену кафану у којој се сви добро осећају.“

Десети Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф одржаће се од 14. до 19. јануара 2017. године у Дрвенграду на Мокрој Гори, у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије (25 милиона динара), Мећавник града и ТНСО. Као и претходних година, фестивал је посвећен будућим филмским ствараоцима и великанима светског ауторског филма, прецизније подстицању и охрабривању младих редитеља. Овогодишњи плакат фестивала дизајниран у стилу руског конструктивизма.
Министар културе и  информисања Владан Вукосављевић о фестивалу чији симболичан значај подцртава каже:
„Ако погледамо списак гостију, који су током девет година били на Кустендорфу, видимо једну врсту енциклопедије савременог филмског стваралаштва, врхунске креаторе ауторског филма, људе који су пркосили и ишли против матице, индустрије забаве и спектакла, који су остварили значајне резултате и њима заправо били контратежа главној струји која је филм вукла у комерцијалном, тривијалном, уметнички и културолошки безначајном правцу.”

  
Додаје на крају да су планине, као што је Мећавник некад биле уточиште за хајдуке, уточиште слободе, а данас је уточиште праве, проверене и квалитетне културне понуде, симбол слободе у  трансцендентном смислу.
Фестивал отвара 40 минутни филм о досадашњих девет издања Кустендорфа. Оно што нуди публици је јединствено: здрава храна и органски филмови, без једне једнине рекламе, без икаквог билборда. У Дрвенграду, где већи део времена Кустурица и пребива, гаји краве, те има млека, сира, кајмака, меса, салате и киселог лупуса, вина и ракије, а у плану  је и већи органски воћњак.
ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ Такмичарски програм десетог Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф састојати од двадесет два филма домаћих и иностраних аутора. За фестивалске награде, Златно, Сребрно и Бронзано јаје, такмичиће се филмови младих режисера из Бугарскe, Данскe, Израелa, Иранa, Либанa, Мађарскe, Молдавијe, Непалa, Португалије, Русијe, Сингапурa, Републике Српске, Србијe, Украјинe, Хонг Конга, Црне Горе, Чилеа, Швајцарске и са Филипина.
Међународни жири чине председница жирија Глин Јaн, књижевница и сценаристкиња, Кристијан Валсамидис, адвокат у индустрији забаве и стручњак за економију филма и Никола Лежаић, режисер, док ће о награди „Вилко Филач“ за најбољу фотографију одлучивати директори фотографије Иштван Борбаш и Мишел Аматје. На конкурс је пристигло близу 500 филмова а за селекцију такмичарског програма били су задужени Маја Кустурица, Светолик Мића Зајц и Марко Милосављевић.
 

САВРЕМЕНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ  приказаће неке од најбољих филмова прошлогодишње продукције а које ће представити њихови аутори – гости фестивала, на радионицама након пројекција. На јубиларном Кустендорфу биће приказани филмови: „Жена која је отишла“, прошлогодишњи победник Венецијанског филмског фестивала, редитеља Лава Дијаза, „У кревету са Викторијом“ редитељке Жустин Трие који ће на Кустендорфу представити глумица Виржин Ефира, „Цвеће зла“ финског редитеља Анти Јокинена, добитника награде за Најбољу режију на Шангајском филмском фестивалу, „Де Лан“, победник Шангајског филмског фестивала кинеског редитеља Ђие Лиуа, филм о љубави на Тибету, као и „Душа на струни“  који је режирао Џанг Јанг. Такође, на јубиларном Кустендорфу биће приказан најновији филм оснивача Кустендорфа, редитеља Емира Кустурице „На млијечном путу“. 
НОВИ АУТОРИ – У оквиру овогодишњег Кустендорфа уведена је нова програмска целина која ће представити посетиоцима и гостима фестивала дугометражна остварења младих аутора која су освајала признања и била у номинацијама међународних филмских фестивала. Ови аутори су ранијих година са својим краткометражним остварењима, учествовали у такмичарском програму Кустендорфа.
Редитељка Елица Петкова на прошлогодишњем Кустендорфу учествовала је у такмичарском програму а ове године се враћа са својим дугометражним филмом „Жалејка“ за који је награђена специјалним признањем Берлинског филмског фестивала „Генерација 14 плус“. 

У оквиру целине „Нови аутори“ биће приказани и филмови: „Сви северни градови“ који је режирао вишеструко награђивани млади редитељ Дане Комљен, „Стари камен“, филм награђен на филмским фестивалима у Штокхолму и Торонту који је режирао Џони Ма као и филм „Недељиво“ италијанског редитеља Едоарда Де Ангелиса, добитника четири признања Венецијанског филмског фестивала.
РЕТРОСПЕКТИВА ВЕЛИКАНА Овогодишња ретроспектива биће посвећена Гордану Михићу, сценаристи чији је опус обележио и усмерио домаћу кинематографију. У оквиру ове целине биће приказани филмови Живојина Павловића „Кад будем мртав и бео“ и „Буђење пацова“,  „Вране“ које су режирали Гордан Михић и Љубиша Козомара, „Механизам“ Ђорђа Милосављевића и Црна мачка, бели мачор“.
 
Такође, у овом програму ће бити приказани филмови Лава Дијаза (Lavrente Indico Diaz), специјалног госта Кустендорфа, почев од оних краћих од 3 сата и 40 минута, до оног од девет сати, када ће фестивал  најупорнијој филмскоj публици дотурати суву храну у биоскопску дворану "Проклета авлија".

 

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ – Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувени ноћни живот Кустендорфa. За добру атмосферу на првој вечери фестивала биће задужени комбинован бенд - Емир Кустурица и „ТНСО“ уз Адама Стинга и Новосадски Биг Бенд оркестар.
Музички програм обогатиће и светски прослављена блуз-џез гитаристкиња Ана Поповић, српски рок бенд Ван Гог и аргентинско-колумбијски ска панк састав „Че Судака“. За затварање је предвиђен „коцерт изненађења“.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф је један од ретких фестивала на свету на коме је на сваком кораку видљива размена енергије младих и искусних уметника а који угошћава прослављене ауторе, глумце и музичаре те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света, као и друге еминентне госте из света филма.
Кустурица је на питање новинара жали ли за нечим што није успео током претходних девет година, рекао да му је жао што није довео Роберта де Нира, а затим се надовезао:
„Пошто сам ја човек врло изоштреног политичког слуха, после његовог наступа у коме је новог америчког председника назвао свињом, тикваном и тупаном, а онда после тога рекао да му треба  пружити шансу, и није ми толико жао.”
Одговарајући онима који су мислили да је фестивал претенциозан, он каже да с обзиром на локацију „нису имали куд“. Да су једну „недођију претворили у дестинацију, у оазу културе“. Додао је да му је жеља да у будућности још унапреде сегмент фестивала који се односи на  подучавању младих аутора.

Емир Кустурица је рођен 24.новембра 1954. године у Сарајеву. За своје кратке филмове награђиван је још у средњој школи. Филмску режију завршио је на Филмској академији у Прагу (ФАМУ).

Двоструки је добитник Златне палме филмског фестивала у Кану, за филмове "Отац на службеном путу" и "Подземље". Носилац је „ордена Витеза реда уметности и књижевности“. Национални амбасадор УНИЦЕФ-а у Србији постао је 8. септембра 2007, заједно са Аном Ивановић, Александром Ђорђевићем и Јеленом Јанковић.

У групи „Забрањено пушење“ једно време је свирао бас-гитару, а сада као гитариста заједно наступа као члан групе „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“. Бави се и писањем. 2010. године издата је његова аутобиографија под називом „Смрт је непровјерена гласина“, а 2013. изашла је његова друга књига „Сто јада“.

Градитељ Мећавника и Андрићграда, оснивач филмског и музичког фестивала Кустендорф. 

Више информација на сајту Фестивала. 


Златно јаје освојио је израелски филм Трн и редитељ Михаел Алалу – љубавну причу у којој главни јунак чини све како би повратио девојку.

Сребрно јаје добила је Данкиња Тоне Отили за филм Лулу у стварном животу, за необичну причу о виртуелном сазревању која преиспитује љубавне везе и односе.  

Бронзано јаје припало је швајцарско-аргентинском филму Низ грло Матеа Гариља. Жири је одлучио да специјална награда буде додељена италијанско-француском остварењу Тишина

Награда „Вилко Филач“ за најбољу фотографију припрала је Андреју Маики за руски филм Први.

Оснивач фестивала Емир Кустурица одлучио је да се установи нова награда за најпоетичнији филм и овога пута је то бугарско остварење Пре сна.

Нема коментара:

Постави коментар