петак, 27. јануар 2017.

Logo i njegova zaštita- ko je pojeo jabuku?


Kada malo bolje razmislim, postaje jasnije zašto je Gospod Bog ekspresno najurio Gospođu Evu i Gospodina Adama iz Raja. Mediji (koje je oličavala Zmija) uporno su nagovorili lakomisleni par da proba plod sa zabranjenog drveta. Jednom čuvenom Englezu pala je na glavu, a onda mu je sinula genijalna ideja. Sve dok nije postala logo, zaštitni znak ili što ne reći robna marka, brend. 



 
I jedan veliki grad (a nije Beograd) tepa sebi "Big Apple". I tako stižemo do: 

Apple Corps v. Apple Computer


 

Bitlsi su januara 1968. godine osnovali kompaniju Apple Corps Ltd u okviru koje je poslovala i diskografska firma Apple Records. Zaštitni znak bila im je jabuka (dizajn-sorta: Gren Smit, ispiracija: nadrealistička slika iz 1965. "Sin čoveka" Renea Magrita)

Prvi hit-sing za novu izdavačku kuću bio je "Hey Jude". 

slika jabuke (cele na strani A, polutke na strani B)

Ko je Juda videćemo malko kasnije, posle reklama. Vraćamo se brzo.
 
 jabuke prodajem jeftino!
Na krovu zgrade svoje kompanije "Apple" u centru Londona, ovi liverpulski huligali su zasvirali i narušavali javni red i moral pesmom "Get Back" . Tu dolazimo i do crva u jabuci razdora, kobne Lenonove ljube, Joko Ono.

 
Kako su propadali Bitlsi tako je i ona tavorila, dok nije dibidus devastirana.
 

 "malo sutra" proročka pesma 
Stiven Pol Džobs je s još drugom (Stiv Voznijak) aprila 1976. godine osnovao garažnu kompaniju Ejpl (Apple). Na pitanje kako je došao do naziva firme nesuvislo je objašnjavao da je "tada bio na voćnoj dijeti". Pa, zašto baš jabuka Stive, čoveče? 
Na desetogodišnjicu postojanja  Apple Corps Ltd presavili su tabak i optužili  Apple Computer.
 

 
Kako to već priliči kulturnim i civilizovanim personama, da ne kažem džentlmenima, pokušali su da spor reše medijacijom (Stivovi - Polu & Co = 80.000 $). Prvi ugovor o zajedničkom korisćenju jabuke postignut je 1981. godine, no nije bio dugog veka. Po slovu tog ugovora "grupa Bitls ne sme da proizvodi računarsku opremu, a Apple da ne izdaje muzičke proizvode".
Nije bilo sukoba dok se svako držao svoje avlije, al' je Ejpl hteo mnogo više... "Želeo je konje vrane, po livadi razigrane, sat sa zlatnim lancem i salaše, želeo je njive plodne, vinograde blagorodne, u karuce pregnute čilaše".

Agresivnim ulaskom IT-jevaca u sferu muzike ugrozili su interese Buba (iPod, iTunes). Na sudskim ročištima računarski mag je šeretsko-lakonski izjavljivao:

"Mi volimo Bitlse!"
Nepouzdani svedoci se kunu da mu je Ringo Star nadrndano odbrusio:  
"Volim i ja tebe, al' te ne kradem!"  

Na zajedljiva pitanja novinara zašto nema pesama Bitlsa na Ejplovoj mrežnoj muzičkoj prodavnici iTunes Pol Makarni naizgled ravnodušno odgovara:
„Da vam iskreno kažem, nije mi jasno kako se sve ovo zakomplikovalo“,

Нема коментара:

Постави коментар