понедељак, 16. јануар 2017.

Izložba "infoSTANAR" Marije Ćalić


Otvaranje izložbe u utorak, 17. januara u 19:00 
Izložba traje do 28. januara 2017.
Galerija Doma omladine Beograda
Naslov izložbe "infoSTANAR" objedinjuje ciklus fotografija u kojima Marija Ćalić nudi beskompromisno vizuelno povezivanje slojevitih nalaza današnjice. Predmeti, figure i atmosfere opažajnog sveta, ukazuju na pomake iz narušenih statusa realnog, kao i simboličkog stanovanja. Fotografije stapaju kontrastne prizore izolovanosti i unutarnjeg života, otkrivajući  vezane i zatvorene egzistencijalne tesnace u poimanjima življenja, čežnje, konačnosti i oslobađanja. U medijumu snimka zaustavljena slikovitost ujedno je i afektivna ekspozicija koja razbuđuje protagoniste i okruženja unutar upropašćenih društvenih okolnosti i razotkrivenih izmena vegetativne prirode. 


Koncepcija ciklusa pokazuje se kao ishod antropoloških i mentalnih projekcija. Podsvesni pravci snimljenih pojava, od arhitektonskih staništa do uvedenih bića i njihovih izgleda, ukazuju se kao realna mesta, kao personifikacije istorijskih pozivanja, ali i redefinisanje fantazma.  Kompoziciono su ostvareni elegični putevi prepoznatljivih prizora koji se otkrivaju u moćima intuicije i struje u etapama savremene kulture.

  „Odrednica ’Infostan' je urbani izum: sistem objedinjenih komunalnih usluga u operativnoj  eksploataciji, u kome se identifikacioni broj pojedinca na imenovanoj lokaciji ukazuje kao obavezujuća nadoknada korišćenog stanovanja. I isto tako, naplata zemaljskog boravka. Info stanar je distopijski zatvorenik. Njegov ambijent nalikuje rupi budućnosti na dnu samog trajanja. U gustoj teskobi zamišljanja ukazuju mu se sputanost građevine, biološki tragovi, rasuti predmeti i vegetacija. Vidljive granice mesta stanovanja prizivaju sećanja, i razotkrivaju dubinu potrošenog života.“



Izložbu podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i ProArtOrg.


Marija Ćalić je završila Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i pohađala fotografiju na St Martin's School of Art, London. Član ULUPUDS-a, (sekcija fotografije).

Objavljivala autorske fotografije u dnevnoj i nedeljnoj štampi, kao i mesečnim magazinima u Beogradu i Srbiji. Fotografski prilozi rađeni su za knjige, izložbene kataloge, filmske produkcije i druge medije. Bila urednica fotografije (Europa Press Holding) Beograd 2003-2011. Rezidencijalni umetnički boravak Kultur-Referat grada Minhena, Nemačka, Vila Waldberta 2010. Od učešća na grupnim izložbama, izdvajaju se tematske celine “Zatvoreni tokovi (Closed Circuits)” 2005, u Konaku kneginje Ljubice Muzeja grada Beograda, “Mikro-narativi” u okviru Oktobarskog salona u Beogradu 2007, Musee d ‘art moderne u Saint Ettienne u Francuskoj 2008, kao i Internacionalni Bijenale vizuelne umetosti u Pančevu 2012. Novija samostalna izlaganja (2011-2016) prevashodno u Beogradu, čine tematski ciklusi fotografija ‘Post-memorija’, ‘The Spell of the Past’, ‘Moj Dom’, ‘Nothing is Left To Tell’, ‘Cache Memory’ i ‘Izbor po srodnosti.’



Galerija Doma omladine Beograda

Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Нема коментара:

Постави коментар