понедељак, 23. јануар 2017.

Promocija nove knjige aforizama Aleksandra Baljka u Kući „Đure Jakšića“



Promocija nove knjige aforizama Aleksandra Baljka Zidovi na horizontu, koja je uoči Sajma knjiga objavljena u izdanju Arhipelaga, održaće se u utorak, 24. januara, u 19 časova u Kući „Đure Jakšića“ (Skadarska 34).

O knjizi Zidovi na horizontu govoriće Aleksandar Čotrić, aforističar, i Gojko Božović, književni kritičar i glavni urednik Arhipelaga. Aleksandar Baljak će razgovarati sa čitaocima i pročitati izbor aforizama iz svoje knjige.

U novoj knjizi Aleksandra Baljka, jednog od najznačajnijih aforističara u istoriji srpske književnosti, nalazi se preko 2.700 aforizama u kojima se slikaju politika, društvo, mentalitet, karakter, kultura. Zidovi na horizontu su uzbudljiva, kritička, lucidna slika savremenog sveta koja sadrži 2.700 razloga da se nasmejete i isto toliko razloga da se potom zamislite.

Knjiga Zidovi na horizontu nastajala je proteklih deset godina. Kao pažljiv i istrajan, promišljen i nepotkupljiv svedok i hroničar modernih vremena i sasvim konkretnih iskustava, Aleksandar Baljak je u aforizmima u ovoj knjizi ispisao nesvakidašnje svedočanstvo o različitim krizama i izazovima koji potresaju naše doba. I sudeći po ovim aforizmima, u krizi još nije samo kritička invencija i nesmireni duh satirične demistifikacije stvarnosti.

Baljak je ovu obimnu knjigu Zidovi na horizontu podelio na pet celina. U prvoj od njih u središtu pažnju su društvo, pri čemu u ovim aforizmima dobijamo jednu od najupečatljivijih i najizazovnijih slika Srbije u našoj satiri. Druga celina posvećena je politici. U trećoj celini aforizmi se bave najviše karakterom i mentalitetom, da bi tema četvrte bili jezik i književnost, umetnost i umetnici. U petom delu knjige aforističar se okreće temama iz svakodnevice od žena do muškaraca, od seksa do smrti. Organizovana promišljeno, sa vrlo preciznom kompozicijom, knjiga donosi tematski raspoređene aforizme, zbog čega se ova knjiga može čitati i kao provokativan roman u aforizmima.

Za svoj aforističarski opus Baljak je nedavno u Torinu dobio Nagradu za životno delo.

Нема коментара:

Постави коментар