четвртак, 19. јануар 2017.

PRVA PREMIJERA BITEF TEATRA U 2017. GODINI- NOVO DOBA




 „Pred nama je zanimljivo scensko istraživanje mehanizma tranzicije koji je počeo u zločinu i doneo profit odabranim. Takav moralni relativizam nije moguće preživeti. Pojedinačno i kolektivno ostali smo zaglibljeni između revolucije koja se nije desila i evolucije koja neće doći. To stvara negativne emocije besa i mržnje, društvo bez demokratije, koje kreira svet poslušnih pragmatika, ljude bez saosećanja i poštenja. To je zastrašujući poslovni i politički deal đželata i žrtve, potpisan i overen od nove društvene elite.“ rekao je na početku konferencije za novinare Dino Mustafić, reditelj one predstave. 


Sarajevski reditelj Dino Mustafić kaže da nije preveliki optimista kad je naša budućnost u pitanju, jer, kako navodi, nakon jučerašnjeg "crnog dana" u svetu ne vidi da nas bilo šta dobro čeka.
Ova predstava dobrim delom govori o tome koja je cena tog odustajanja od svega, šta to znači, šta znači gubitak integriteta, da li je moguće ostati dosledan, konsekventan i prinicpijelan u našim životima, da li su ti kompromisi koje moramo napraviti zaista iznuđeni i šta nakon toga, objasnio je Mustafić.

I sam reditelj se pita šta nam jutro nakon tog kompromisa donosi, a onda kaže: 

„Donosi nam mučninu, glavobolju, mnoštvo problema. Primećuje da ponekad taj svet, koji je napušten, bez ideala, bez nade, utopije, deluje tako besperspektivno.

„Ali važno je, preko priča koje delimo u pozorištu i koje možemo pogledati na filmu, da vidimo da još uvek postoje junaci koji nam mogu biti orjentiri za naše mikrosvetove, u kojima je važno čuti ili izgovoriti neke rečenice ili reči koje su skoro išcezle iz vokabulara, kao što su hrabrost, poštenje, doslednost“, naglasio je Mustafić.

Dino MUSTAFIĆ je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za režiju, te Opštu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Režirao je u mnogim pozoristima i gradovima kao što su: Pariz, Sofia, Bratislava, Beograd, Zagreb, Ljubljana, Rijeka, Trst, Split, Maribor, Nova Gorica, Skoplje, Priština, Podgorica, Cetinje... Njegove predstave su igrane u Americi, Africi, Aziji, Evropi i izvodjene su na raznim jezicima. Osvajale su nagrade na mnogim domaćim i internacionalnim festivalima i gradovima kao što su: Meksiko Siti, Kairo, Aleksandrija, Rim, Firenca, Venecija, Madrid, Bogota, Beč, Toronto, Gvadalahara, Pariz, Nica, London, Štokholm, Istanbul, Sibiu, Varna, Vratsa, Blagoevgrad, San Hose, Budva, Rijeka, Udine, Zagreb, Novi Sad, Subotica, Nikšić, Beograd, Ljubljana, Skoplje, Bursa, Modena, Solun, Skien, Tirana, Elbasan, Ulan Bator, Kišinjev itd. Predstava Helverova noc, Kamernog teatra 55 je ušla u istoriju bosansko-hercegovačkog pozorišta kao najnagrađivanija predstava, sa čak dvadeset i tri internacionalna priznanja. Režirao je preko sedamdeset tekstova klasičnih i savremenih pisaca. Snimio je više dokumentarnih filmova, kao i dugometražni igrani film Remake (svetska premijera na Roterdam film festivalu, 2003), koji je prikazan na više od četrdeset međunarodnih festivala. Nagrađen je na festivalima u Minhenu i San Francisku. Od januara 2003. do decembra 2005. godine je bio umetnički direktor drame Narodnog pozorišta Sarajevo. Predavač je na ASU (Akademija scenskih umjetnosti) i SFA (Sarajevska filmska akademija). Nalazio se na čelu najstarijeg pozorišnog festivala u regionu, Internacionalnog festivala MESS, od 1997. do 2016. godine kojeg je obnovio nakon opsade Sarajeva sa svojim saradničkim timom. Osnivac je MESS Teatra – Scena Mess i MESS Dance Company.

BITEF TEATAR i ART HUB – Udruženje za istraživanje i podsticanje izvedbenih umjetnosti Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

PREMIJERA: 21. januar 2017. godine
REPRIZE: 22, 24 i 25. januar 2017. godine
Bitef teatar, Skver Mire Trailović 1, 20.00 sati

Najavu predstave možete pogledati OVDE.

Režija: Dino Mustafić; scenografja: Petya Stoikova; kostimografja: Lejla Hodžić; kompozicija: Vladimir Pejković; igraju: Boris Isaković, Mirjana Karanović, Ermin Bravo, Snežana Bogićević i Slaven Došlo; producentkinje: Tamara Pović i Jovana Janjić; majstor scene: Ljubomir Radivojević, majstori tona: Miroljub Vladić / Jugoslav Hadžić, majstori rasvete: Dragan Đurković / Igor Milenković; inspicijentkinja: Maja Jovanović, odnosi sa javnošću: Slavica Hinić
Dizajn plakata: Marko Berkeš

Нема коментара:

Постави коментар