понедељак, 18. јун 2018.

Šine u Akademiji 28




Još su sveža sećanja na kultni predstavu JDP-a, jedno od ključnih dela nove srpske dramaturgije i pozorišno zaveštanje izgubljene generacije, koja je stasala u toku nesrećnih devedesetih godina. Dramu koju je napisala Milena Marković, a režirao Slobodan Unkovski igrali su: Nebojša Glogovac, Marinko Madžgalj, Sergej Trifunović Nikola Đuričko Boris Milivojević, Nebojša Milovanović i Jelena Đokić. Prva dvojica nisu više s nama. Nema ni Milorada Mandića – Mande. 


Glogovac i Manda učili su ove talentovane, mlade glumce pune entuzijazma. Škola glume, filmske i pozorišne režije „Prvi koraci" Oni su im ovu predstavu posvetili. I nisu ih obrukali, naprotiv. 


U dva sata i dvadeset minuta izgarali su na sceni, pevali i igrali, ali umeli da s puno umeća dočaraju i izuzetno mučne i traumatične scene ratnih trauma. Uspeli su i da uđu u dijalekte regiona, bez većih teškoća, već naprotiv, s nekom neverovatnom lakoćom i prirodnošću. Uspešno su demostrirali  upotrebu mnoštva scenskih alata, igrajući se pritom, uz tekst koji je sve samo ne lak i vedar. Kapa dole!


Predstavu sačinjavaju uzbudljivi prizori, koji se naizmenično smenjuju po principu toplo-hladno, ali sve odlikuje punoća srčanosti i žestine. Pratimo grupu mladića i devojaka i njihovo odrastanje. Od bezazlenih igara s prvim naznakama vršnjačkog (nažalost tako aktuelnog) nasilja, preko ljubavi i sporta, do tamnih oblaka vojnih poziva za ratišta, strahota na njima i traumatičnog povratka kući. 


Ovakve epizode prate simpatični songovi popularnih melodija tih godina. Krećemo se od igrališta, preko škole, do ratišta. Putujemo od rive negde na moru, do vojvođanske reke. 


Slike iz albuma mladosti i stasavanja, seku poput oštrog noža mučna svedočenja žrtava ratova, osakaćenih i silovanih. Ove scene posmatramo u mraku, a lica pripovedača zlokobno su osvetljene svetlošću bateriskih lampi. Glumci napuštaju scenu, igraju pred njom, šetaju pored publike. 


U ovom začaranom krugu strahova, mržnja i nasilja, zlo kao da je praiskonsko, urođeno i nasleđeno, animalno te dojučerašnje komšije pretvara u krvave i nemilosrdne zveri. Ova predstava ulazi u ove mehanizme divljaštva i pokušava da iz razobliči i žigoše. 


U finalu baterijske lampe se u znak pitanja ali i opomene okreću ka publici, a onda sledi zajednička horska pesma kao opuštanje posle ovog mučnog ali poučnog sagledavanja naše skorije prošlosti, koju bismo svi hteli, ali ne smemo da zaboravimo. Već iz nje da učimo, ne mrzeći. 

 

Glumački asambl pozdravljen je gromoglasnim aplauzom, a oni su nastavili da igraju i pevaju. Bravo! 

Adaptaciju teksta uradio je Lazar Dubovac. 

Produkcija: Škola glume i režije "Prvi koraci".

Igraju:Vedran Borovčanin, Aleksandar Sarapa, Milan Jeremić, Ivan Paunović, Nikola Ristić, Vojislav Milošević, Aleksandar Živković, Vladimir Tomić, Ivan Stanišić, Pavle Nešović, Miloš Filimonović, Teodora Petrović, Jovana Ilić, Marija Mijajlović, Iva Dabović i drugi koji nisu navedeni u promotivnom materijalu. 

Zapamtite ova imena. Među njima se kriju neke buduće srpske, glumačke zvezde. Definitivno. Verujete Kulturniku na reč.



Нема коментара:

Постави коментар