петак, 18. мај 2018.

XV Noć muzeja – Beogradski pobednički duh osvaja ceo grad




Slaveći značajne istorijske, ali i one intimne, lične pobede, XV Noć muzeja dočekuje 19. maja posetioce širom Beograda uz veoma inspirativne priče objedinjene ovogodišnjom temom „Pobede i pobednici“!


I ove godine sa nestrpljenjem se očekuje treća majska subota u kojoj sve od 17 časova do sat iza ponoći ceo grad pleše u ritmu kulture! Muzeji, galerije i brojne ustanove kulture otvoriće svoja vrata po petnaesti put u jubilarnoj Noći muzeja i dočekati sve brojnije posetioce na više od šezdeset lokacija širom grada.  


Još samo jedan dan do 15. Noći muzeja, koja startuje sutra, u subotu 19. maja u 17 časova i traje do 1 iza ponoći. U 47 gradova i mesta Srbije, 62 lokacije u Beogradu i više od 500 različitih sadržaja, sve je spremno za najveću proslavu umetnosti i kulture. 


Najraznovrsniji program očekuje posetioce u Beogradu, gde će na više od 60 lokacija svoja vrata otvoriti brojni muzeji, galerije i kulturne institucije. Otvaranje novih prostora i vraćanje iz zaborava starih beogradskih dragulja, pričanje neispričanih priča i upoznavanje sa novim, intrigantnim delima savremene umetnosti obeležiće i ovogodišnju Noć muzeja u Beogradu. Sa posebnom pažnjom osmišljena je i Dečja tura kako bi za najmlađi posetioci na zanimljiv način ušetali u svet kulture i umetnosti. Organizatori manifestacije preporučuju raniji polazak u gradsku šetnju, sa osmehom na licu, udobnom obućom i prepuštanjem nezaboravnoj avanturi magične majske večeri.

Sve lokacije su grupisane u sedam gradskih zona i - osam različitih tematskih tura, kako bi svi posetioci mogli na što jednostavniji način da se snađu kroz ovogodišnju Noć muzeja i da u zavisnosti od svojih afiniteta uživaju u bogatom programu. Za tu svrhu posebno je osmišljen i servis Moja staza koji posetiocima omogućava osmišljavanje jedinstvenih tura sa odabranim sadržajima. Kreirana lista može biti podeljena sa prijateljima na društvenim mrežama ili odštampana kao lični podsetnik.


Sva dešavanja traju od 17 časova do sat iza ponoći izuzev Dečje ture (17-21) i određenih koncerata, performansa, vođenih tura... Celokupna satnica ovih dešavanja dostupna je na sajtu Noći muzeja, a među najzanimiljivijim događajima izdvajamo:

MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI, Andre Nikolića 14
Od 17:00 do 21:00 Dečja radionica „Fantastične forme afričkih maski“

FAKULTET VETERINARSKE MEDICINE – ANATOMSKI MUZEJ, Bulevar oslobođenja 18
Od 17:00 do 21:00 Dečji sadržaj: Digitalna slagalica za male veterinare

INSTITUT ZA UMETNIČKU IGRUBulevar vojvode Mišića 43
Od 19.00 do 20.30 koreografija "Mara/Sad"

RIMSKI BUNAR, Kalemegdan
U 20.00, 21.00, 22.00 i 23.00 izvođenje predstave „Sarajevo-Terezin –Sarajevo“ Nebojše Bradića

ART KOMUNA – DORĆOL PLATZ, Dobračina 59 b
19.00 Otvoreno o uličnoj umetnosti – razgovori i debate umetnica i posetilaca
22.00 Muzički program

UK PAROBROD, Kapetan Mišina 6a
Od 19.00 do 22.00 Smesti se u prvi red i posmatraj pravu malu modnu fotografsku sesiju inspirisanu Koko Šanel, u kojoj ćeš moći da učestvuješ!

MUZEJ NARODNOG POZORIŠTA, Dositejeva 2
Od 19.00  – 22.00h Fotografiši se sa Belom i Crnom labudicom

GALERIJA HAOS - Fondacija za crtež, Dositejeva 3
od 18.00 do ponoći Fransoaz Emanažer štampa i potpisuje grafike.
17.00, 19.00, 21.00 i 23.00 Vođenje kroz izložbu

UMETNIČKI PAVILJON CVIJETA ZUZORIĆ, Tadeuša Košćuška 14
od 17.00 do 21.00 Dečja radionica mačevanja
od 21.00 do 01.00 Radionica mačevanja za odrasle

RUSKI DOM, Kraljice Natalije 33
U 19.00, 20.00 i 21.00 Koncert Gudača Svetog Đorđa

GALERIJA SULUJ, Terazije 26/II sprat
21:00 Performans Koste Bunuševca





Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, koji će u Noći muzeja svoja vrata otvoriti svim posetiocima kao jedinstveni Viasat History paviljon, predstaviće kroz tri segmenta postavke koje će na originalan način oživeti inspirativne priče srpske istorije. Na izložbi „Vladarke i supruge“ posetioci će moći da da se upoznaju sa hrabrim i, u odnosu na svoje vreme, posve drugačijim vladarkama i suprugama iz dinastija Obrenović i Karađorđević. Naš poznati kostimograf Boris Čakširan kroz izložbu raskošnih kostima „Kako smo krojili istoriju“ prikazaće kako različite istorijske epohe i životi slavnih istorijskih ličnosti, poput Drage Mašin ili Dositeja Obradovića, oživljavaju pred kamerama.  Na posebnoj izložbi o Jovanu Jovanoviću Zmaju, jednom od najčitanijih i omiljenih srpskih pesnika za decu, radoznali mališani moći će da se podsete na lepršave stihove ovog važnog pesnika i otkriju njegove nesvakidašnje hobije i podvige. Uz sve ove sadržaje, mačevalački klub će znatiželjnicima približiti ovu nesvakidašnju veštinu, dok će u interaktivnom delu izložbe posetioci svih uzrasta moći i da se oprobaju u mačevanju. 



Filmofili će moći da posete Muzej Jugoslovenske Kinoteke i obiđu legat Milene Dravić i Dragana Nikolića, omiljenog domaćeg filmskog i televizijskog glumačkog para. Uz njihove lične uspomene i predmete koji su, na svoj način, deo naše filmske istorije, posetioci će u Noći muzeja moći da pogledaju kolekciju pravih filmskih dragulja, raznih predmeta sa snimanja, nagrada...Muzej nauke i tehnike obeležiće 200 godina od objavljivanja romana „Frankenštajn“ Meri Šeli, uz razotkrivanje naučnih trikova koji su poslužili za prvu filmsku adaptaciju ovog romana, a posebnim programom biće proslavljeno i 150 godina od rođenja našeg čuvenog matematičara Mike Alasa. Pored toga, posetioci će moći da saznaju više o „Sevdahu“, čamcu sa kojim je Vladimir Papović krenuo na usamljeničko i sasvim neizvesno putovanje u želji da osvoji kako Evropu, tako i ženu svog srca. 


Muški akt uživo i na zidovima dočekaće posetioce galerije ULUS-a. Izložba „Licem u lice sa Pobednikom“ okupiće radove najznačajnijih savremenih srpskih umetnica i umetnika koji su inspiraciju pronašli u muškom aktu, nepravedno zapostavljenom na domaćoj umetničkoj sceni. Posetioci izložbe, koja je namenjena publici starijoj od 16 godina, biće u prilici da se od 21 čas pridruže umetnicima koji će u galeriji stvarati nove radove inspirisane muškim aktom.



Ljubitelje savremene umetnosti obradovaće i dve postavke Kuće legata, koja se odužuje našim slavnim umetnicima Olgi Jančić i Petru Lubardi. Dela vajarke čijim je delom bio oduševljen slavni Henri Mur, biće izložna u galerijskom prostoru Kuće legata u Knez Mihailovoj ulici, dok će u Legatu Petra Lubarde na Dedinju biti izložene njegove slike koje su deo Tarkett kolekcije. Ko je sve čestitao Nikoli Tesli 75. rođendan, od Alberta Ajnštajna preko Milutina Milankovića do Uroša Predića, moći će da otkriju posetioci Muzeja Nikole Tesle. U Noći muzeja biće izložena rođendanski spomenar za Teslu, kao i prateća knjiga koja je napravljena po toj spomenici koja predstavlja najblistaviji dragulj proslave velikog Teslinog životnog jubileja.


U autentičnom kraljevskom okruženju Belog dvora zainteresovani posetioci moći će da se upoznaju sa ulogama koje su članovi porodice Karađorđević zauzeli u ključnim trenucima od 1808. preko 1918. godine sve do danas.  Bogata istorija Coca-Cole koja je poslužila kao inspiracija brojnim muzejskim postavkama ove majske večeri u Konaku kneginje Ljubice prirediće poseticima gastro avanturu otkrivanja nezaboravnih ukusa Srbije uz ručno rađena remek dela žena iz raznih krajeva Srbije. Muzej anatomije čoveka Medicinskog fakulteta predstaviće dve neverovatne zbirke restauriranih anatomskih crteža, od kojih su neki stari skoro ceo vek! Anatomski muzej Fakulteta Veterinarske medicine upoznaće posetioce sa neverovatnom Jovankom Bončić, prvom ženom arhitektom u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera, a koja je projektovala upravo zgradu ovog fakulteta!


Kao i ranijih godina posetioce očekuje mnoštvo novih lokacija čiji će programi ekskluzivno biti otvoreni za posetioce u okviru Viasat History ture Neispričane priče Noći muzeja. Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ za posetioce Noći muzeja premijerno otvara spomen-kuću i biblioteku našeg čuvenog intelektualca Vojislava Jovanovića Maramboa. Od bogate kolekcije mapa i brodskih karata do neverovatnih fotografija putovanja, posetioce će u ovom starom zdanju u kojem su snimane brojne domaće serije, dočekati i portreti Maramboovih savremenika poput Ive Andrića i Miloša Crnjanskog.   

U neposrednoj blizini je i kuća porodice Veljkovića, svojevrstan porodični muzej, koja je ostavila veliki trag u političkom, ekonomskom i kulturnom razvoju Srbije tokom 19. i početkom 20. veka. Posetioce će tokom Noći muzeja u Narodnoj biblioteci Srbije dočekati i čuveni Miodrag Bata Knežević lično! U okviru izložbe „Uspomene i grafički dizajn: Budi umetnik“, koja prelistava pola veka karijere ovog umetnika, ljubitelji dizajna  otkriće kako je Kneževićev grafički rukopis proteklih decenija na svojevrstan način oblikovao brojne ideje i priče koje su uzdrmale srpsku kulturnu scenu, a biće u prilici i da od umetnika čuju kako su nastali njegovi čuveni radovi. Najstarija psihijatrijska ustanova u ovom delu Evrope Doktorova kula odužiće se svom osnivaču dr Lazi Lazareviću, pričajući priču o predanom radu i trudu koji je naš poznati pripovedač i lekar uložio kako bi zbrinuo pacijente ne samo iz Beograda već iz cele Srbije. Sedam decenija postojanja Zastava filma biće proslavljeno u holu Vojnog muzeja, uz brojne eksponate, stare kamere, rekvizite sa snimanja i projekcije filmova. 





UMETNIK JE PRISUTAN

Miodrag Bata Knežević, Kosta Bunuševac i TKV samo su neki od značajnijih umetnika koje će posetioci ovogodišnje Noći muzeja moći da upoznaju 19. maja u okviru posebno osmišljene ture „Umetnik je prisutan“.

Petnaesta Noć muzeja, koja se 19. maja od 17 časova sve do sat iza ponoći održava na više od šezdeset lokacija širom Beograda, donosi jednu sasvim novu turu. Uz sada već omiljenu Dečju turu, Neispričane priče ili Beograd sa stilom, ove godine posetioce očekuje i tura Umetnik je prisutan. Na više lokacija u gradu posetioce Noći muzeja dočekivaće umetnici, vodeći ih kroz svoje izložbe, družeći se sa njima i razgovarajući o svojim delima i njihovom nastanku, inspiraciji i pričama koje kriju, a neki od njih učiće zaintresovane posetioce novim veštinama i tehnikama. Na ovaj način Noć muzeja nastavlja da produbljuje iskustvo koje posetioci muzeja i galerija stiču tokom ove večeri, pružajući im jedinstvenu priliku da dobiju sasvim nove i znatno ličnije uspomene na najlepšu noć u muzejima.



Bilo da su u pitanju kultni plakati za JDP i Narodno pozorište, čuvena Nolitova izdanja ili omoti omiljenih domaćih ploča, pola veka karijere Miodraga Bate Kneževića na jedinstven je način oblikovalo svet oko nas. Njegovi radovi, deo izložbe „Uspomene i grafički dizajn – Budi umetnik“ biće polazna tačka za druženje sa umetnikom u Narodnoj biblioteci Srbije tokom Noći muzeja, sa početkom u 21, 22 i 23 časa.Uspomene su tu glavne, a grafički dizajn je samo sredstvo da se ta memorija sačuva“, navodi Knežević.

 „Protok vremena čini svoje, pa period od pedeset godina stvaralaštva mi deluje kao jedan tren. U Noći muzeja ću pred vama taj tren pokušati da približim i razotkrijem kao neku veliku tajnu u kojoj postoji samo jedno, a to je istina. A istina je da je sve počelo sa rokenrolom!“  



Galerija ULUS za ovogodišnju Noć muzeja priprema izložbu „Licem u lice sa pobednikom“ koja će okupiti neke od najznačajnijih savremenih srpskih umetnika i umetnica, a sve ih povezuje muški akt kao glavna inspiracija. Čak je i Meštrovićev „Pobednik“, simbol Beograda naručen od strane gradskih vlasti, završio skrajnut na Kalemegdan. 

„Spomenik posvećen pobedi srpske vojske u balkanskim ratovima odstupao je od opšteprihvaćenog načina prezentacije pobede koji se još od antike prikazuju u ženskom obliku. Tako je ovaj izuzetni umetnički podvig koji slavi hrabrost i čvrstinu srpskog naroda, uzdignut daleko od pogleda moralnih građana“, objašnjava autorka izložbe Katarina Stanković Bjegović. „Ovom zložbom beogradska publika dobija priliku za revanš sa Pobednikom – 90 godina kasnije!“ Posetioci izložbe, koja je namenjena publici starijoj od 16 godina, biće u prilici da se od 21 čas pridruže umetnicima koji će u Galeriji ULUS-a stvarati nove radove inspirisane muškim aktom. 


Jedan od naših najznačajnijih savremenih umetnika Kosta Bunuševac izvešće svoj novi performans „Ideal je pobedio“ u Galeriji SULUJ. U okviru izložbe „Retrospektiva – Cite!“, Bunuševac će od 21 sat podsetiti publiku na to zbog čega njegovo ime zauzima posebno mesto na srpskoj savremenoj sceni. Svojim umetničkim pobunama, performansima, provokativnim delima i decenijama starim televizijskim emisijama koje i danas izgledaju sveže i ispred vremena, Bunuševac je hrabro osvajao komad po komad slobode kako za sebe, tako i za generacije umetnika koje je inspirisao. 
Uz brojne pobednike koji su pisali istoriju, autorke projekta, Aleksandra Jovanić i Čarna Manojlović ove noći žele da skrenu pažnju posetilaca i na hrabre pobednice bez kojih naša prošlost, a ni sadašnjost, ne bi bile iste! U Ustanovi kulture Parobrod one će posetioce na zanimljiv način upoznati sa prvom srpskom lekarkom, sa našim prvim politički obrazovanim feministkinjama, sa školovanim fotografkinjama, arhitekticama. Kroz inspirativnu postavku "Hrabre žene putuju kroz vreme" posetioci će moći da se pridruže razgovoru autorkama izložbe, kroz koji će biti u prilici da otkriju donekle zanemarenu žensku stranu srpske istorije.  


Art komuna Dorćol Platz u Noći muzeja ugostiće brojne ulične (street art) umetnice iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Francuske, koje će zajedničkim snagama tokom trajanja manifestacije raditi na oslikavanju fasade Dorćol Platz-a.  Na All Girls Street Art Jam-u imaćete priliku da vidite proces stvaranja zajedničkog murala pet umetnica. Posebno me raduje to što će u fokusu biti žensko stvaralaštvo, zbog toga što me često pitaju kako je to biti žena koja se bavi uličnom umetnošću“, otkriva naša poznata ulična umetnica TKV. U okviru Noći muzeja, pored oslikavanja fasade kulturnog centra Dorćol Platz, publika će od 19 časova moći da učestvuje i u razgovoru sa umetnicama.




Galerija Singidunum biće stanica sa koje će svi posetioci moći da se otisnu na put u srednji vek i otkriju svilenu lepotu ćirilice. Njihov vodič na ovom putovanju biće slikarka i dizajnerka Olivera Milunović, koja će predstaviti svoje crteže i slikanu svilu na kojima je glagoljica, staroslovensko pismo i potpuno novo pisano ćiriličko pismo. Stvorila sam i kreirala srpsku dekorativnu ćirilicu koristeći ornamente sa zidne dekoracije iz manastira Žiče, a kao glavni simbol ove novonastale ćirilice izdvaja se grb porodice Nemanjić, u godini kada obeležavamo osamsto godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog“, objašnjava Milunović. 


Dela švajcarskih umetnica Fransoaz Emeneger i Kristian Hamašer biće prikazana na izložbi „Limes – Razgraničenje“ u galeriji Haos. Kroz različite forme i likovni rukopis, njihovi radovi preispitivaće granice koje razdvajaju ljude, prostore i ideje. Jedna od umetnica, Fransoaz Emeneger od 18 časova štampaće i potpisivaće grafike. Sa publikom će se u Noći muzeja družiti i Mikan Ančić, naš slavni slikar koji je osvojio domaću i svetsku scenu jedinstvenim umetničkim izrazom, a njegovo remek-delo „Otmica Evrope“ nagrađeno je prestižnim priznanjem u pariskom Gran paleu 2007. godine. Uz izložbu njegovih radova, u Galeriji RTS-a od 18 časova biće predstavljena monografija o Aničiću, koju potpisuje likovni kritičar Dejan Đorić.


Poznate ličnosti preporučuju omiljene pobedničke priče

Ko se raduje dečjoj turi, koga inspirišu neispričane priče, a ko jedva čeka da se druži sa umetnicima? Brojne poznate ličnosti među kojima su Katarina Žutić, Slaven Došlo, Ivan Medenica, Borka Tomović, Ida Prester i brojni drugi otkrivaju koje postavke ne nameravaju da propuste u XV Noći muzeja! 



Sve od 17 časova do sat iza ponoći Beograd će 19. maja odisati kulturom i umetnošću, zahvaljujući još jednoj Noći muzeja! Na čak šezdeset lokacija širom grada posetioce očekuju najrazličitiji sadržaji osmišljeni kako bi ovo majsko druženje u muzejima, galerijama i institucijama kulture postalo najdraža prolećna uspomena. Svoje favorite u Noći muzeja imaju i domaće javne ličnosti, pa tako glumica Katarina Žutić posebno ističe Dečju turu u Noći muzeja i brojne radionice za najmlađe posetioce:  

„U Galeriji Singidunum deca će moći da vide kako su izgledali srpski srednjevekovni vitezovi i princeze, u Muzeju afričke umetnosti saznaće kako su izgledale čuvene afričke maske, u Kući Legata praviće skulpture neobičnih oblika inspirisane radovima naše čuvene vajarke Olge Jančić, dok će u Zoološkom vrtu moći da otkriju koje su to životinje inspirisale velike crtače da naprave sve one divne junake animiranih filmova.“ 



Njen kolega, glumac Slaven Došlo obratiće posebnu pažnju na turu Neispričane priče, pa tako preporučuje postavku „Svako vreme može biti vreme dobrote“ sa kojom će se prvi put posetiocima Noći muzeja predstaviti Crveni krst Srbije i otvoriti vrata svoje zgrade. 

„Tamo ćete moći da saznate kako su Beograđani svojom humanošću, u teškim vremenima, uspeli da se izbore sa svim problemima i da ostanu na pobedničkoj strani istorije“, objašnjava Došlo. 

Pozorišna rediteljka Tatjana Mandić Rigonat posetiocima preporučuje čak dve izložbe Kuće legata! 

„Pre svega, uputila bih se u Legat Petra Lubarde, umetnika čije delo je obeležilo dvadeseti vek, a koji je i danas večna inspiracija. Pogledala bih i retrospektivnu izložbu veličanstvene vajarke Olge Jančić u zgradi u Knez Mihailovoj ulici, koja je svojim delom zadivila čak i jednog Henrija Mura i bez koje je nezamislivo vajarstvo dvadesetog veka“, navodi Mandić Rigonat. 

Uz to, ona posebno ističe legat Vojislava Jovanovića Maramboa, intelektualca čiji su život i delo, kako smatra, nedovoljno poznati javnosti. Maramboov legat i raskošna biblioteka, koji će premijerno biti predstavljeni u Noći muzeja, našli su se i na listi preporuka glumice Borke Tomović: 

 „On je zanimljiv i po tome što je detektivski istraživao plagijatore narodne poezije, a autentičnost njegovog legata dokazuje i to što su ovde snimane mnogobrojne serije kao što su ’Ranjeni orao’ i ’Nepobedivo srce’.“ 


Zadivljena intimnim muzejskim zdanjima i porodičnim pričama, Tomović preporučuje i kuću porodice Veljković, autentično zdanje s kraja XIX i početka XX veka, a tokom subotnje šetnje posetiće i Dom Jevrema Grujića, koji će prikazati kako su nauka i obrazovanje napredovali kroz našu istoriju. 

Ivana Medenicu, našeg pozorišnog kritičara, zainteresovao je performans „Sarajevo – Terezin – Sarajevo“, koji specijalno za Noć muzeja u Rimskom bunaru postavlja reditelj Nebojša Bradić. 

„Reč je o sudbini Gavrila Principa, koji je tačno pre sto godina završio svoj život u jednom od austrougarskih kazamata, a prostor Rimskog bunara donekle asocira upravo na takve kazamate“, navodi Medenica ističući kako su Princip i njegovi poslednji dani važna tema koja nas se i dalje svih tiče. 

Glumca Milana Marića posebno je zaintrigirao slikar Vasilije Polenov, čiji će radovi biti izloženi u Ruskom domu. „Poseban kuriozitet jeste to što ćete moći da pogledate i radove njegove majke Marije koja je tako uspešno sinu prenela ljubav prema slikarstvu.“ Marić preporučuje i izložbu u čast filma „Buđenje pacova“ Živojina Žike Pavlovića u Kulturnom centru Baraka. 

„Imaćete priliku da uživo pogledate njegovo „Buđenje pacova“, moći ćete da vidite Srebrnog medveda koga je za ovaj film osvojio u Berlinu, filmske plakate, crteže, skice, fotografije...“ 



Šarmantna Ida Prester iz bendova Lollobrigida i Maika oduševljena je što će u Noći muzeja posetioci moći da zavire u Muzej anatomije čoveka Medicinskog fakulteta i otkriju kako se to nekada, mnogo pre razvoja tehnologije, izučavala anatomija. 

„Tada bi došli slikari, uzeli neko platno ogromnih formata i crtali gde je tu srce, bubreg, jetrica..“, kazala je Ida ističući 100 godina staru kolekciju neverovatnih radova koje poseduje ovaj muzej. Uz to, ona izdvaja i intrigantnu izložbu o terapijskom ispuštanju krvi. „Znam da vam političari piju krv svaki dan, možda i neki članovi porodice, ali ukoliko želite da vidite kako se to radilo u prošlim vremenima iz medicinskih razloga, posetite Muzej srpskog lekarskog društva.“


Pevačici Bojani Stamenov posebnu pažnju privukla je tematska tura „Beograd sa stilom“ sa nizom zanimljivih postavki. 

„Moja preporuka je postavka ’Vladarke i supruge’ u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić, koja govori o ženama iz dinastija Obrenović i Karađorđević“, priča Stamenov navodeći kako je ovo odlična prilika da se nadoknadi gradivo za koje nije bilo mesta u školskim udžbenicima. „Nakon toga možete da se prošetate do UK Parobrod gde ćete takođe upoznati žene iz naše istorije koje su rušile tabue i postavljale nove granice. Postavka se i zove ’Hrabre žene putuju kroz vreme’, a za kraj ove moje mini ture predlažem Muzej Jovana Cvijića, gde imamo slatko-ledenu izložbu o istoriji sladoleda, uz obilazak kuće koja predstavlja jedno od najlepših zdanja u duhu Secesije u Beogradu “ 

Maja Cvetković iz benda E-play odlučila se pak za turu „Umetnik je prisutan“, organizovanu sa ciljem da posetiocima Noći muzeja omogući druženje sa umetnicima i nešto ličniji, intimniji pogled na odabrane postavke: 

 „Preporučila bih galeriju SULUJ gde će Kosta Bunuševac imati svoj performans, u blizini je i Narodna biblioteka Srbije gde će vas čekati Miodrag Bata Knežević, a moći ćete da vidite i njegove čuvene plakate rađene za Jugoslovensko dramsko pozorište, omote raznih ploča... I za kraj, preporučila bih vam Institut za umetničku igru, gde će studenti izvoditi svoje koreografije i performanse!“

Scenarista i reditelj Vuk Ršumović preporučuje svim posetiocima da u Noći muzeja upoznaju Jovankou Bončić, poreklom iz Srbije, prvu ženu arhitektu u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera! 

„Posebno mesto u njenoj karijeri zauzima zgrada Fakulteta veterinarske medicine koju je projektovala i u kojoj će biti izložba njenih  nacrta i projekata“, priča Ršumović izdvajajući i jedinstveni obilazak zgrade Radio Beograda 2, koja zauzima posebno mesto u istoriji Beograda. 

Pisac Dejan Tiago Stanković preporučuje Muzej vazduhoplovstva i izdvaja njemu posebno drag, najstariji predmet koji čuva ovaj muzej, a koji sa sobom nosi zanimljivu priču. „Reč je o slovenačkom pilotu koji je sam konstruisao avion“, navodi Tiago objašnjavajući kako je prvi let ovog hrabrog čoveka doveo do Beograda i Save i Dunava, gde su ga nepovoljni vetrovi oborili.  

„Tom prilikom, tamo su bili đaci beogradske gimnazije koji su našli krilo aviona. Nušićev sin, Strahinja Ban Nušić, ostavio je svojoj majci taj komad krila pre nego što je otišao u rat i sada je taj deo najstariji domaći komad u našem muzeju.“

Noć muzeja, koja se održava uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.


Ulaznice za sva dešavanja u Noći muzeja mogu da se kupe po ceni od 450 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Ulaznice mogu da se kupe na svim prodajnim mestima CS Eventima. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 19. maja od 16 časova pa sve do ponoći. U saradnji sa TC Ušće pripremljeno je niz pogodnosti i popusta uz ulaznicu. „Moja staza“ je aktuelni servis na sajtu www.nocmuzeja.rs gde svi posetioci mogu da isplaniraju svoju šetnju kroz muzeje 19. maja. Kreirana lista može biti podeljena sa prijateljima na društvenim mrežama ili odštampana kao lični podsetnik. 


Нема коментара:

Постави коментар