субота, 26. мај 2018.

XI Španski metar – Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca




Film "Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca" je priča o glumici srednjih godina i njenoj borbi da tokom jedne večere obezbedi glavnu ulogu u filmu zasnovanom na scenariju njenog supruga Anhel, a koji režira njegova bivša supruga Susana. Isabel se bori sa potrebom da bude cenjena kao glumica, svojim nesigurnostima, strahom od starenja, svojom vrcavošću i kontradiktornostima. 

Jedne noći, organuzuje posebnu večeru u  želji da ubede argentinskog glumca Dijega Peretija da glumi glavni ulogu u njihovom filmu. 


Ali u jednom trenutku dešava se nešto neobično, što će preokrenuti tok dešavanja te večeri u sasvim neočekivanom pravcu.

"Postoje oni koji tvrde da je smisao za humor lokalna osobina, ali ja verujem da je to univerzalna stvar", poručila je Ines Paris na otvaranju festivala.


U razgovoru sa publikom, Paris je navela da je film bio ograničen malim budžetom zbog čega je cela filmska ekipa mesec dana izvodila probe u njenoj kući.Rediteljka je otkrila i da je u planu američki rimejk filma u kojem bi glavnu ulogu trebalo da igra Sofija Vergara.



Paris je film posvetila svom ocu, čuvenom španskom filozofu Karlosu Parisu za kojeg je vežu i prve uspomene za naše područje.

"Ovo je moja prva poseta Srbiji. Za mene je to jedan svet, jedna kultura koju ne poznajem mnogo", izjavila je Paris i ispričala da je njen otac 1970-ih godina učestvovao na nekoliko konferencija Univerziteta u Beogradu.

Iz srpske kinematografije izdvojila filmove Emira Kusturice kao što su "Otac na službenom putu" i "Crna mačka, beli mačor", ali i film "Medeni mesec" Gorana Paskaljevića.

Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca

Španija, 2016, 93 minuta
Režija: Ines Paris
Scenario: Ines Paris, Fernando Kolomo
Žanr: crna komedija
Uloge: Belen Rueda, Eduard Fernandes, Dijego Pereti, Marija Puhalte, Fele Martines, Patrisija Montero
Nagrade:

2016: Filmski festival u Malagi: nagrada publike. Zvanična selekcija.
2016: Nagrade Feroz: nominacija za najbolju komediju



Нема коментара:

Постави коментар