недеља, 10. март 2019.

ОТВАРАЊЕ МАРТОВСКИХ ИЗЛОЖБИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА



ЧЕТВРТАК, 14. март  у 19.00


Ђорђе Одановић, ИСПИТИВАЊЕ ДУБИНЕ
Кустоскиња: Милена Марјановић
14. март – 4. април 2019.
Галерија Артгет, Трг републике 5/I
Убедљивост фотографија ненаративног карактера на изложби  Испитивање дубине, као уосталом и у претходним Одановићевим циклусима, не темељи се на њиховој симболичкој вредности, јер су оне увек ближе денотацији него конотацији – денотацији која само упућује на означени појам не улазећи у сферу конотације као могућих асоцијација. Одановићева фотографија доноси осећај човека наспрам места на коме јесте. Пред њом се перципира сензоријални ехо простора. И ту смо код најбитнијег елемента овог циклуса – простора, то јест треће димензије. 
Одановићеве фотографије се не само гледају него се у њих и улази посредством старе заборављене технике, стереофотографије, у новије време актуализоване посредством 3Д филмова који се и заснивају на анаглифима, чији су корени  управо у стереофотографији.
  Стереофотографија функционише на начелу по којем се наше очи налазе на удаљености између 60 и 70 милиметара једно од другог. Свако око гледа из другог угла, а спајањем те две слике у нашем мозгу добија се утисак пластичности.
Најновију серију Одановићевих фотографија одликује стилска доследност: на њима нема ничег случајног, нема пада тонуса нити бизарности у композицији, заправо ништа нам не одвлачи пажњу од саме дубине. Чврст ослонац у узнемирујућој панорами визуелних уметности нашег доба. (Милена Марјановић).

Више о изложби прочитајте овде.
 
Ликовна галерија
Кнез Михаилова 6
Зоран Димовски, ПОКЛОН, амбијентална инсталација
14. март – 4. април 2019.
Изложба радова Зорана Димовског која се представља под називом Поклон публику суочава са  ликовно транспонованим вербалним изразима, преузетим из регистра усмереног на политичко управљање индивидуалним и колективним телима. Они су стрпљивим и дуготрајним мануелним исцртавањем мотивски уведени у оквире крајње једноставних и композиционо сведених, али уједно гестуалним елементима веома богатих визуелних призора, који се, стога, могу третирати и као индексни трагови уметничког процеса. На прилично непосредан начин ти се призори отварају посматрачу као тоталитет приказаног, али уједно делују и детаљима који откривају начин изведбе и динамику телесних покрета који су до њега довели. Да би се радови сагледали треба уронити у детаље и пратити начине преплитања и сажимања колорних и гестуалних интензитета, у чијем динамичком међуодносу настају поља напетости којима је прожета целокупна површина цртежа.

Међутим, то специфично естетско уживање које ови радови омогућавају, ипак није самодовољно и у себе затворено, већ је потпуно увезано са њиховим когнитивним елементима, који позивају на анализу и тумачење приказаног садржаја, као и контекста његове употребе. У споју естетског и значењског, материјалних гестова и реторике призора који се њиховом применом гради, остварује се и посебан вид односа спрам друштвене позадине приказаног, као и актуелног контекста у коме се представљање приказаног врши…


Више о изложби прочитајте овде.

 

Галерија Podroom
Трг републике 5/-1
Надија Мустапић/Тони Мештровић, МИНУТА ШУТЊЕ
кустоскиња: Зорана Ђаковић Миннити
14. март – 4. април 2019.
Самосталном изложбом уметника Надије Мустапић и Тонија Мештровића под називом Минута шутње представља се пројекат Ријека 2020 Европска престоница културе у Београду, док галерија Подроом наставља са сарадњом и повезивањем са уметницима и институцијама из окружења.

Минута шутње је коауторски пројекат који је настајао током 2012. године и 2013. године на бродоградилиштима „3.мај“ и „Бродосплит“ и кроз сарадњу са самим радницима. Иза актуелне економско-политичке теме приватизације бродоградилишта или краја традиције бродоградње у Хрватској, стоји друштвено маргинализован, интензиван рад којем су изложени радници у току производње. Рад говори о крхкости идентитета, егзистенцијалној и економској неизвесности, нелагодности након транцизијског периода, рефлектујући ситуацију која задире и шире од локалне проблематике.

Више о изложби прочитајте овде.
Изложба се реализује у оквиру програма пројекта Ријека 2020 Европска престоница културе у Београду и део је програмског правца Кухиња.
Детаљан програм прочитајте овде
 
Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12:00 до 20:00, сем недељом и државним празницима.

Програм галерија подржавају Град Београд — Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Нема коментара:

Постави коментар