уторак, 24. април 2018.

Концерт пијанисте Манлија Пинтa у Старом двору

                         


                               Концерт пијанисте Манлија Пинтa
                                 ЧЕТВРТАК, 26. април у 20.00 часова
                      Свечана сала скупштине Града,  (Стари двор)  Драгослава Јовановића 2

Италијански пијаниста Манлио Пинто, према речима критике …поседује аутентичан дар за виртуозитет. Суочава се са партитуром ревносно и веома деликатно истовремено; мајстор је фантастичних баланса…

Koнцерт се одржава у оквиру фестивала Омаж Невени Поповић
који траје од 26. до 29. априла 2018. године. Осим овог концерта, биће одржан концерт најистакнутијих студената клавира ФМУ (27. април, СКЦ), као и концерт бивших студената Невене Поповић (29. април, Коларац).

Програм: Волфганг Амадеус Моцарт
Фантазија у де–молу, КВ 397

Лудвиг ван Бетовен          
Соната у Де–дуру, оп. 10/3

Франц Шуберт                   
Импромпти, оп. 90/2 и оп. 90/4

Клод Дебиси                        
Четири слике


Манлио Пинто je почео да учи клавир са пет година, показујући изузетан музички сензибилитет, а већ са шест и по година је први пут наступио јавно. Дипломирао је млад, са највишим оценама и похвалама на конзерваторијуму Санта Ћећилија у Риму, а након тога се усавршавао код Карла Цекија, Новин Афроуз (ученица славног Артура Бенедетија Микеланђелија), Бруна Канина, као и код Серђа Фјорентина и Константина Богина. Истовремено је започео веома богату концертну активност као солиста и камерни музичар. Такође се посветио и студијама композиције, где су му ментори били Тереза Прокаћини, Едгар Аландиа и Алесандро Кузатели.

Награђиван је на многим националним и међународним такмичењима, међу којима су Giovani pianisti у Пескари, Франц Лист у Луки, С. Рахмањинов у Морконеу, Enio Porrino у Каљарију и Meђународно пијанисткичко такмичење у немачком граду Ротах-Егерн.


Осим у Италији, Манлио Пинто је наступао као солиста, камерни музичар и са оркестрима у Немачкој, Холандији, Шпанији, бившој Југославији, Финској, Данској, Африци, САД, Канади и Израелу, уз одушевљење публике и признат од стране критике. У својству предавача је гостовао на Музичким академијама у Новом Саду и Београду, где је одржао предавања о клавирској техници. Био је члан жирија међународног конкурса С. Рахмањинов у Морконеу. Био је професор упоредног клавира и  уметнички сарадник за соло певаче на конзерваторијуму Санта Ћећилија у Риму. Тренутно је професор клавира (главни предмет) на конзерваторијуму у Ријетију.

Концерт се реализује у сарадњи са Факултетом музичке уметности у Београду.

Нема коментара:

Постави коментар