среда, 5. децембар 2018.

Серијал предавања: ПУТ СВИЛЕ Ивана Пражић


Серијал предавања: ПУТ СВИЛЕ Ивана Пражић
Четвртак, 6. децембар 2018
19:00
Галерија Артгет
Серијал предавања:
ПУТ СВИЛЕ Ивана Пражић
Прво од укупно три предавања о културно-историјским феноменима развијеним дуж копнених и морских путева свиле бави се појавом Буде у људском обличју и хибридном индо-римском стилу насталом у уметничким радионицама древне области Гандаре.
Наредна два предавања селе се у острвску југоисточну Азију, саставни део Морског пута свиле, чији се културно-историјски значај слави на олтарима и светилиштима Индонезије посвећених подухотвореном адмиралу флоте династије Минг, Сам Поу.
ПРВО ПРЕДАВАЊЕ – „БУДА У РИМСКОЈ ТОГИ: УМЕТНОСТ ГАНДАРЕ“
Приказ Буде са ситним стилизованим коврџама, заогрнутог римским плаштом, појавио се између првог века старе и првог века нове ере у области Гандаре која обухвата делове данашњег Авганистана и Пакистана. Као спој стилских елемената западног хелено-римског света и индијске теолошке иконографије, овај историјско-уметнички феномен настао је као културолошка последица стварања индо-грчких краљевстава у Централној Азији после похода Александра Великог на Индију и континуираних размена идеја, људи и технологија између Истока и Запада дуж Пута свиле у вековима након тог похода. Из ове области, будизам се касније проширио и у Кину, а Буда са стилизованим коврџама и наборима плашта одомаћио се и у краљевинама југоисточне Азије.
Ивана Пражић је докторирала у Аустралији, на теми: Нови пут свиле и Морски пут свиле кроз југоисточну Азију, проучавајући храмове посвећене адмиралу династије Минг који је почетком 15. века предводио седам прекоокеанских експедиција које су из јужне Кине стигле до Индије, Арабијског полуострва и источне Африке.
„С’ обзиром на све израженије присуство транснационалног програма Један појас, један пут у Србији, мислим да би домаћој публици било нарочито интересантно да се упозна с Морским путем свиле, догађају без историјског преседана у тадашњој поморској историји света. Наиме, кинеска влада користи историјски модел Пута свиле (како морског, тако и копненог) да промовише економске и културне везе са земљама учесницама „Једног појаса, једног пута“, међу којима је и Србија.“ Ивана Пражић

Нема коментара:

Постави коментар