четвртак, 30. септембар 2021.

XX Međunarodni festival harfe: Going Green

 



Jubilarni XX Međunarodni festival harfe biće održan u Beogradu tokom septembra i oktobra 2021, ovoga puta pod sloganom „Going Green“.Dvadeseti Međunarodni festival harfe sastoji se od šest tematskih celina.

 

Going Green cross Arts – muzika & slikarstvo

Festival otvara koncert dua violončelo i harfa 16. septembra (19.00) u Mađarskom kulturnom centru (Gračanička 14). Kristina Tokodi, vođa violončela i Ivana Pavlović, solo harfistiknja Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada predstaviće se delima: V. Tošića, R. N. C. Bochsa, W. Hubera, R. Grisonija, B. Andresa i L. M. Tedeschija.

 

Publika će biti u prilici da, osim u muzici, uživa i u izložbi pod nazivom „Portreti“ Marije Puzigaće. Reč je o uljima na platnu koja prikazuju portrete starije žene kao predstavu temporalnosti i analize prolaznosti vremena. Odnos prema starima je izuzetno osetljiva tema, a prepoznavanje ove dobi kao životnog perioda koje nosi jedinstveno iskustvo i lepotu (baš kao i muziciranje na harfi) upravo je tema ovog koncerta.

 

Going Green music & statement – muzika & reč

Trio „Agatos“ koji čine studenti FMU, Nemanja Adamović (viola), Strahinja Radoičić (flauta) i Irina Pejoska (harfa), nastupiće 26. septembra od 19.00 u Centru lepih umetnosti Guarnerijus (Džordža Vašingtona 12).

 

Na ovom koncertu muzikom, ali i naracijom, šalje se jasna poruka o buđenju svesti i značaju očuvanja životne sredine i prirode. Na programu su dela: K. Debisija, T. Takemicua, S. Gubaiduline, A. Pejovskog (premijerno izvođenje). Kao specijalni gost koncerta i narator nastupa glumica Milena Predić.

 

Going Green in the neighbourhood – u komšiluku

U subotu, 2. oktobra od 17.00, dve mlade umetnice na harfi, Korana Čiča Potkonjak (FMU) i Marija Zoroja (AU NS) održaće koncert na sasvim nesvakidašnjem mestu. Prostor cvećare „Dalija“ na Banovom brdu, Nikolaja Gogolja 12a (ispod OŠ „Josif Pančić“), biće mesto susreta muzičara, harfi i – komšija.

 

U prelepom ambijentu nalik Botaničkoj bašti želja je da se sugrađanima kroz muziku na harfi u maloj oazi zelenila dočara atmosfera Rajskog muzičkog vrta. Na programu su dela: J.S. Baha, Đ.B. Pešetija, F. Godfrua, Ž. de la Presla i A. Renijea.

 

Going Green for the birds – za ptice

Ovogodišnji koncept Međunarodng festivala harfe usmeren je ka skretanju pažnje na važna pitanja koja se tiču zaštite kako životne sredine, tako i prirode pa i životinja.

 

U ovom kontekstu biće i upriličen nesvakidašnji koncert harfistikinje Katarine Stanković i harfistkinje i slikarke Anđele Stanković. Urbani prostor Dorcol Platz, 4. oktobra od 19.00, biće ponovo mesto susreta – muzike i slikarstva. Na programu koncerta su dela koja su komponovali G. F. Haendel, D. Scarlatti, L. Spohr, G. Faure, F. Liszt, M. Glinka, F. Godefroid, A. Ginastera i M. de Falla. Na koncertu će se prikupljati sredstva koja će biti dodeljena Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 

Going green flower power – moć muzike i cvećaZA DŽ - besplatno - vinjeta (autor ilustracije: Aleksandra Prhal)

Udoban i akustičan prostor Galerije Kolarčeve zadužbine biće mesto susreta publike, dve harfe (Jana Čubrilović i Irina Pejoska) i klavira (Bojana Zagorac) 12. oktobra od 18.00. Na programu su dela sledećih kompozitora: C. Debussy, R. Gliere; C. Salzedo.

 

Publika će pre i posle koncerta moći da uživa i u izložbi slika Bojane Zagorac koje u skladu sa tematikom Festivala harfe dočaravaju prirodu i cveće u raznim bojama i oblicima.

 

Going green with Danube – harfa i Dunav

Centralni segment manifestacije Međunarodni festival harfe održaće se 20. oktobra od 20.00, u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, kao i online putem zvaničnog YouTube kanala Festivala.

 

Na Svetski dan harfe, 20. oktobra, iz Berlina dolazi ekskluzivni gost festivala, harizmatični virtuoz na harfi, Joel von Lerber.

 

Eklektični umetnik dobitnik je brojnih priznanja za svoje muziciranje, a kao solista nastupao je sa nekim od najpoznatijih svetskih orkestra. Program: M. Grandjany, B. Smetana, H. Renié, G. Fauré, W. Posse, E. Parish-Alvars, N. Rota, E. A. Walter-Kühne, P.Chertok, N. Paganini.

 

Za publiku koja nije u mogućnosti da prati uživo koncert u Kolarčevoj zadužbini pripremljen je film „Dunavske strune“, koji će premijerno biti prikazan pre muzičkog programa.

 

Film počinje izvođenjem kompozicije Dragane Jovanović specijalno komponovane za ovu priliku pod nazivom „Oda Dunavu“. Nastupa kvartet harfi u sastavu: Jana Čubrilović, Irina Pejoska, Korana Čiča-Potkonjak i Jelena Tutić, a reč je o dobitnicama nagrade Grada Beograda za stvaralaštvo mladih u oblasti umetnosti za 2020. godinu.

 

Film će biti dostupan na oficijalnom Youtube kanalu Festivala posle premijere.

 

Going green – Masterclass

U okviru XX Međunarodnog festivala harfe biće kao i uvek organizovane radionice i masterclass za mlade harfiste, učenike osnovnih i srednjih muzičkih škola.

 

Predavanja i radionice biće organizovani uživo ili online – individualno i grupno.

 

Ulaz na koncerte je besplatan, osim za centralno dešavanje Festivala – 20. oktobra na Kolarcu.

Karte se mogu kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Нема коментара:

Постави коментар