четвртак, 9. септембар 2021.

IZDVAJAMO SA XIV BELDOCSA: PET FILMOVA KOJI TEMATIZUJU ISTORIJSKA DEŠAVANJA

 


Na predstojećem XIV Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs, koji će se održati od 9. do 16. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i online, publici će biti predstavljeno više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana i drugim. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo  filmove koji koji tematizuju istorijska dešavanja:

 

 

Gorbačov. Raj

Letonija, 2020, 100’

Režija: Vitaly Mansky

Selekcija: Profil

 

Film sumira život čoveka koji je promenio svet u 20. veku. Devedesetogodišnji Gorbačov trenutno živi u skromnoj kući u predgrađu Moskve, čekajući trenutak kada će ga pozvati da se pridruži spisku najznačajnijih figura 20. veka. Istorija će suditi Gorbačovu, ali Gorbačov iznosi sopstveno, konačno svedočenje.

 

 


Pejzaži otpora

Srbija, 2020, 95’

Režija: Marta Popivoda,

Selekcija: Srpski takmičarski program

 

Kako pejzaž može da priča?

To je kao da se pitamo da li su trava, cvrčci ili bara

samo pozadina događaja,

ili su oni njihovi učesnici,

sa svojim senkama, dubinama, zvucima,

koji čekaju da postanu pripovedači.

 

Ana Vujanović

 

Fim Pejzaži otpora beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu. Puštamo njenu priču da putuje kroz vreme, ka telima novih generacija antifašista, sugerišući da je uvek moguće misliti i vršiti otpor.

Pejzaži progovaraju Sonjinim glasom, vodeći nas kroz šume i staze antifašističke borbe, otpora i snova o ravnopravnosti i slobodi.   

 

 


Pesme represije

Danska, Holandija, 2020, 88’

Režija: Estephan Wagner, Marianne Hougen-Moraga

Selekcija: Naslovna strana

 

Ovaj film istražuje kako žitelji nemačke kolonije u Čileu koriste razne strategije da bi se izborili sa 45 godina dugom traumom zlostavljanja dece, mučenja i masovnih grobnica.

U podnožju planina Andres u Čileu nalazi se idilična nemačka kolonija pod nazivom Villa Baviera (Bavarsko selo). Ali, lepota mesta krije mračnu prošlost. Ovaj film istražuje kako se kolonija ranije poznata kao Colonia Dignidad (Bavarsko selo) danas nosi sa svojom prošlošću ispunjenom zlostavljanjem dece, mučenjem i masovnim grobnicama.

 

 


Rat i mir

Italija, Švajcarska, 2020, 128’

Režija: Massimo D'Anolfi, Martina Parenti,

Selekcija: Naslovna strana

 

„Rat i mir“ prepričava vekovnu vezu između filma i rata, od njihovog prvog susreta davne 1911. godine, od italijanske invazije u Libiji do danas. Od sekvenci koje su snimili pioniri kinematografije do današnjih snimaka sa pametnih telefona koje su zabeležili građani širom sveta.

 

 


Veštičji kotao

2020, 92’

Režija: Branislav Jankić

Selekcija: Posebne projekcije

 

Film zasnovan na performansima, istražuje repetitivni obrazac nasilja na Balkanu: istorijske sukobe, tenzije i kontradikcije prisutne do danas. 

U filmu, živa publika, koju čine različite etničke i verske grupe sa Balkana, sedi u krugu u kojem jedan narator recituje šest priča o šest značajnih istorijskih događaja koji su uticali na Balkan. Nakon svake priče, odvija se borba, koja je snimljena i sekvencirana tako da otkrije ne samo nasilje za koje su ljudi sposobni, već i manifestuje poeziju pokreta, međusobno poštovanje i veoma opipljivu intimnost dvaju ljudskih tela koja se bore. 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар