петак, 10. септембар 2021.

III KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM ODRŽAVANJA 54. I 55. BITEFA: SVETLANA BOJKOVIĆ SVEČANO OTVARA BITEF

 

Treća konferencija za medije povodom 54. i 55. Bitefa, foto: KulturniK


U Beogradu je, u Kombank dvorani, održana treća konferencija za medije povodom najave dvostrukog, 54. i 55. izdanja Bitefa, koje će se održati od 13. do 25. septembra ove godine. Na konferenciji za medije su govorili direktor Bitef teatra Miloš Latinović, Njegova ekselencija Kun Adam, ambasador Belgije u Srbiji, umetnički direktor Bitef festivala Ivan Medenica, Daliborka Nikolić iz EU info centra i glumica Vesna Čipčić. Miloš Latinović se zahvalio svim ljudima koji su učestvovali u pripremi festivala, imajući u vidu činjenicu da okolnosti nisu ni izbliza redovne. On je rekao da živimo i radimo u vremenu u kome nije lako predvideti stvari, pa je sama činjenica da će predstojeći Bitef biti realizovan onako kako je planiran veliki uspeh. Zamolio je medije i publiku za razumevanje ukoliko bude nepredviđenih izmena u programu zbog sve lošije pandemijske situacije u Srbiji.

 

Kun Adam, ambasador Belgije u Srbiji, zahvalio se timu Bitefa zbog toga što već godinama prikazuje najznačajnije belgijske autore i kompanije iz oblasti savremenog pozorišta i plesa (Ultima Vez, Alan Platel, Jan Fabr...) i dodao kako beogradska publika, u tom kontekstu, može da postane razmažena. Govoreći o belgijskoj predstavi koja ove godine učestvuje u glavnom programu, projektu Tragovi kompanije Ultima Vez i njenog osnivača koreografa Vima Vandekejbusa, istakao je da je Vandekejbus stari poznanik i prijatelj Beograda i Bitefa, kao i dobitnik Gradn Prix-a „Mira Trailović“. Predstava Tragovi će biti izvedena na svečanom otvaranju Bitefa, 15. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu i bavi se, kao i drugi Vandekejbusovi projekti, gorućim pitanjima savremenog sveta, ovoga puta, ekološkom krizom.

 

 

Njegova ekselencija Kun Adam, ambasador Belgije u Srbiji, foto: Marko Petrović

 Daliborka Nikolić iz EU info centra je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Evropska Unija i u ovim teškim vremenima uspela da realizuje podršku Bitefu, što ove godine čini po četvrti put. Evropska Unija je, posle osnivača Skupštine grada Beograda i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, dala najviše sredstava Bitefu. Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica je najavio i prvu predstavu koja će biti izvedena u okviru prologa 54. i 55. Bitefa. Radi se o premijeri predstave Living room, jednog od najznačajnijih nemačkih reditelja mlađe generacije Ersana Montaga, nastale u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Bitef teatra. Govoreći o predstavi, Medenica je rekao kako se radi o spektakularnom spoju kemp estetike i magijskog realizma. U ovom formalnom okviru, po njegovom mišljenju, autor razvija melanholičnu priču o prolaznosti, starenju, gubitku mladalačkih nada i ideala i smrti. Iako pokriva vremenski raspon od devedesetih do danas, predstava se ne bavi direktno političkim temama. Ona, na primer, ne dovodi u pitanje odgovornost Miloševićevog režima za ratove devedesetih godina prošlog veka, ali razvija tezu da su žene najveće žrtve ratnih stradanja, bez obzira na to na kojim stranama se nalaze njihovi muškarci.

 

Living room, režija: Ersan Montag, foto: Dragana Udovičić
 

Predstavljajući strane goste koji će ove godine doći na Bitef, Ivan Medenica je istakao je da je međunarodno interesovanje veliko, što potvrđuje i  dolazak direktora nekih od vodećih stranih pozorišta i festivala, novinara i kritičara iz celog sveta. Tako su dolazak potvrdili Almut Vagner, glavna dramaturškinja Residenc teatra iz Minhena, Didije Žujar, programski direktor pozorišta Odeon  iz Pariza, Štefani Karp, kustoskinja međunarodnog programa Atina-Epidaurus festivala, Tomaš Kirenčuk iz krakovskog Teatra Stari, Marina Davidova, umetnička direktorka NET festivala iz Moskve i mnogi drugi. On je naglasio kako se tim Bitefa posebno trudio da dovede ove goste, kako bi domaće pozorište koje u glavnom programu Bitefa učestvuje sa čak četiri produkcije, moglo  da se predstavi i plasira u širem međunarodnom kontekstu, u kome ga već dugo nedovoljno ima. Pored njih, u Beograd, na međunarodnu ekološku konferenciju Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat koja će se održati u okviru pratećeg programa Bitefa, dolaze značajni filozofi poput Franka Berardija Bifa, Borisa Budena i Srećka Horvata i umetnici kao što su Janez Janša, Haris Pašović i Vim Vandekejbus.

 

 

Konferencija Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat, dizajn: McCann Beograd

 

Žiri ovogodišnjeg festivala će biti sastavljen isključivo od žena, u znak podrške „ženskom pokretu“, borbi protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja žena. Čine ga umetnička direktorka pozorišta Maksim Gorki iz Berlina Šermin Langhof (Nemačka, predsednica žirija), Lusija van Heteren, profesorka Univerziteta Groningen (Holandija), pozorišna kritičarka i profesorka Agata Juniku (Hrvatska), kritičarka i novinarka Sesilija Djurberg (Švedska) i pozorišna rediteljka Jovana Tomić (Srbija).

 

Festival će svečano otvoriti velika srpska glumica i, u poslednje vreme, ekološka aktivistkinja Svetlana Ceca Bojković.

  

Prodaja ulaznica

 

PRODAJA ulaznica može se obaviti putem sajta www.bitef.rs.

 Onlajn kupovinom ostvarujete popust od 10%.

 Ukoliko niste u mogućnosti da obavite onlajn kupovinu, ulaznice možete kupiti na BLAGAJNI Bitefa u Kombank dvorani, na prvom spratu (adresa: Trg Nikole Pašića). Kontakt: blagajna@bitef.rs, +381698992400

 

Radno vreme blagajne:

 

od 25. avgusta do 13. septembra: 11h‒15h (osim nedeljom)

 od 13. do 25. septembra: svim danima 11h‒15h i sat vremena pred početak predstave na mestu izvođenja.

 

Način plaćanja na blagajni:

 

Plaćanje u gotovini.

 Plaćanje preko računa (profakturom koja se izdaje na zahtev korisnika).


 

 

 


Нема коментара:

Постави коментар