среда, 22. септембар 2021.

VIII međunarodni festival saksofona u Srbiji - Belgrade SAXperience

 



VIII međunarodni festival saksofona u Srbiji - Belgrade SAXperience biće održan u Beogradu od 28. septembra do 1. oktobra.

Festival će biti otvoren u utorak, 28. septembra u Atrijumu Narodnog muzeja koncertom AVIDO duo koga čine Alvaro Kolao Leon, saksofon i Đorđe Davidović, harmonika. Na večeri nazvanoj Austrian Waltz publika će imati priliku da čuje dela Johana Sebastijana Baha, Astora Pjacole, Kloda Debisija i drugih svetski priznatih kompozitora.

 

AVIDO duo osnovan je 2015. godine u Beču i čine ga dva umetnika sa međunarodnom reputacijom. Sastav je osvojio nagrade na takmčenjima u En Arboru (Mičigen, SAD) i u Osaki (Japan) i uspešno su nastupali širom sveta donoseći nešto novo na klasičnu i krosover scenu.

 

Drugo veče festivala, u sredu, 29. septembra u Svečanoj sali Skupštine Grada biće održan koncert Morphing Saxophone Kvarteta koga čine Kristof Greze, sopran saksofon, Edi Lopez, alt saksofon Antoni Malkon, tenor saksofon i Metju Delaž, bariton saksofon. Na programu nazvanom Parisian Nights biće izvođene kompozicije Edvarda Griga, Morisa Ravela i Kloda Levijea.

 

Članovi sastava Morphing Saxophone Quartet su osvojili prvu nagradu na prestižnom takmičenju kamerne muzike u Osaki 2011. godine, što im je omogućilo da nastupe na 15 koncerata širom Japana naredne godine, kao i na brojnim festivalima u Francuskoj I drugim zemljama. Od baroka do romantizma, moderne muzike do tanga, slušaoci napuštaju njihove koncerte ispunjeni radosni zbog otkrivanja novog originalnog zvuka saksofona.

 

Duo Vibrance iz Srbije nastupiće treće večeri festivala, u četvrtak 30. septembra u UK Parobrod. Ovaj duo čine Milan Savić, saksofonista i Ana Radovanović, mecosopran. Koncert pod nazivom Serbian Inventions publici će premijerno predstaviti kompozicije srpskih autora Aleksandra Sedlara, Tatjane Milošević i Svetlane Savić.

 

Festival će svečano biti zatvoren u petak, 1. oktobra kada će u 20 časova u prostoru Dorćol Plac nastupa saksofonista Damjano Grandeso u okviru projekta GrandessoCera. Performans potpisuje kompozitor Andrea Čera. Ovo veče nazvano je Italian Progressiv.

 

Нема коментара:

Постави коментар