понедељак, 27. септембар 2021.

SVEČANO ZATVOREN 54/55. BITEF-Grand prix „Mira Trailović“ ravnopravno pripao predstavama Opčinio sam te i Cement Beograd

 Žiri Bitefa i Ivan Medenica sa autorima predstave Opčinio sam te, foto: JK media


Dvostruko 54. i 55. izdanje Bitef festivala zatvoreno je repriznim izvođenjem predstave Fleš, na sceni „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta. Nakon izvođenja predstave-instalacije francuskog umetnika Franka Vigrua, održano je svečano proglašenje dobitnika nagrada, nakon čega su gosti uživali u muzici i druženju.

 

Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa je na proglašenju predstavio međunarodni žiri festivala u sastavu Šermin Langhof (umetnička direktorka pozorišta „Maksim Gorki“ iz Berlina, Nemačka, predsednica žirija), Lusija van Heteren (viši predavač i pozorišna kritičarka, Holandija), Agata Juniku (teatrološkinja i docentkinja na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, Hrvatska), Sesilija Djurberg (pozorišna i plesna kritičarka i novinarka, Švedska) i Jovana Tomić (pozorišna rediteljka, Srbija).

 

Opčinio sam te, autor: Ehsan Hemat, foto: Victor Malyshev

 



Zbog činjenice da je ovogodišnje izdanje festivala bilo dvostruko, žiri je odlučio da u svakoj kategoriji dodeli po dve nagrade. Predsednica žirija Šermin Langhof je saopštila odluku žirija, po kojoj je  Grand prix „Mira Trailović“ za najbolju predstavu u celini ravnopravno pripao dvema predstavama, Opčinio sam te iranskog koreografa Ehsana Hemata i Cement Beograd u režiji Sebastijana Horvata.

 

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ takođe je ravnopravno dodeljena za dva ostvarenja, Farm Fatale u režiji Filipa Kena i Višnjik u višnjiku u režiji Bobe Jelčića.

 

Višnjik u višnjiku, režija: Bobo Jelčić, de facto


Politikin žiri, u sastavu reditelja Harisa Pašovića i Ane Tomović, Gordane Popović, urednice Kulturne rubrike, pozorišne kritičarke Ane Tasić i novinarke Borke Golubović Trebješanin, odlučio je da se 43. po redu nagrada Politike za najbolju režiju dodeli Vimu Vandekejbusu za predstavu Tragovi i Bobi Jelčiću za predstavu Višnjik u višnjiku.

 Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, saopštio je Nagradu publike za predstavu Kao da kraj nije ni sasvim blizu, autorskog tandema Maja Pelević i Nikola Zavišić.

 

Anđelka Janković u ime tima Bitef festivala svečanu ceremoniju dodele nagrada zaključila je rečima:

 

“Čini nam se da je na kraju, ipak, najbolje živeti u sadašnjosti. A mi se ponovo vidimo u budućnosti, na 56. Bitefu 2022. godine.”

 

Svečana ceremonija dodele nagrada i After Ten žurka održana je u Dorćol Platzu u zajedničkoj realizaciji sa udruženjem građana Vinokultura i Belgrade Vine Week-u.

 

 

Tim Bitefa, foto: JK media


 

Podsećamo, dvostruko izdanje Bitefa (54. i 55.) održano je od 13. do 25. septembra pod sloganom Na ivici budućnosti. U toku festivala, imali smo priliku da pogledamo dvanaest predstava iz Belgije, Francuske, Nemačke, Srbije, Hrvatske, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. Centralna tema festivala je bila vezana za pojam posthumanizma, u smislu vizije sveta koji bi u budućnosti mogao da bude manje antropocentričan, između ostalog, zahvaljujući i ekološkim katastrofama za koje smo sami odgovorni.

 

Нема коментара:

Постави коментар